Κλιμακώνεται η ένταση ΗΠΑ-ΙΡΑΝ

Οι εντάσεις μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν εξακολουθούν να κλιμακώνονται μετά από το θάνατο του Qasem Soleimani.

Η πιθανότερη εκδοχή για το χτύπημα Τραμπ, είναι να στρέψει την δημοσιότητα σε άλλη κατεύθυνση, ενώ βρισκόταν με την πλάτη στον τοίχο

Η αντίδραση του Ιράν

Ο εκπρόσωπος των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Abolfazl Shekarchi δήλωσε πως “το Ιράν θα περιμένει υπομονετικά να ανταποκριθεί στο χτύπημα των ΗΠΑ με έναν συντριπτικό και ισχυρό τρόπο.. Το Ιράν είχε ήδη ορκιστεί εκδίκηση για την επίθεση των ΗΠΑ στον κορυφαίο στρατηγό του Qasem Soleimani.” 

Ο επικίνδυνος Τράμπ

Tραμπ: “Αν επιτεθούν ξανά … θα τους χτυπήσουμε σκληρότερα από ό, τι  προηγουμένως έχουμε χτυπήσει!”
Σε μια σειρά από tweets, ο Πρόεδρος Donald Trump επανέλαβε την προειδοποίησή του στο Ιράν να μην αντιδράσει μετά το θανατηφόρο χτύπημα της Παρασκευής στον Qasem Soleimani.

Με τον ισχυρισμό ότι οι ΗΠΑ “είχαν ξοδέψει μόλις δύο δισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτικό εξοπλισμό”, πρόσθεσε με πρόσφατο κυριακάτικο twitter: “Αν το Ιράν επιτεθεί σε αμερικανική βάση ή σε οποιονδήποτε Αμερικανό, θα στείλουμε μερικά από αυτά τα ολοκαίνουργια όπλα μας και χωρίς δισταγμό! “

Το χτύπημα στον Qasem Soleimani, έφερε την Τουρκία εντός διαπραγματεύσεων, η οποία είχε επαφές τόσο με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ – Μάικ Πομπέο – όσο και με αξιωματούχους του Ιράν. Θυμίζουμε ότι η Τουρκία είναι μέρος της συμμαχίας Ρωσίας, Ιράν, Τουρκίας. Το Ιράν καλεί την Τουρκία να τοποθετηθεί ενάντια στην Αμερική.

Ρωσία

Η πρώτη αντίδραση από την Ρωσία ήταν να αποδοκιμάσει το χτύπημα κατά του Qasem Soleimani και όπως δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας αποδοκίμασε την αμερικανική επίθεση εναντίον του Qasem Soleimani.

Αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών, μιλώντας στο Sputnik.«Θεωρούμε τη δολοφονία του Σολεϊμάνι, ως αποτέλεσμα της αμερικανικής πυραυλικής επίθεσης στα προάστια της Βαγδάτης, ως ένα ριψοκίνδυνο βήμα, το οποίο θα οδηγήσει σε αύξηση των εντάσεων σ΄όλη την περιοχή. Εκφράζουμε την ειλικρινή μας αλληλεγγύη στον ιρανικό λαό»» ενώ δεν παρέλειψε, να πλέξει το εγκώμιο του Σολεϊμανί, αναφέροντας ότι «υπηρέτησε με αφοσίωση τη θωράκιση των ιρανικών εθνικών συμφερόντων».

Η Αμερική φοβάται αντίποινα από το Ιράν

Ο διοικητής του IRGC δήλωσε ότι οι ΗΠΑ φοβούνται την κλίμακα της εκδίκησης του Ιράν για τη δολοφονία του στρατηγού Σολεϊμάνι

Ο κυβερνητικός διοικητής του σώματος των σωματοφυλάκων της Ισλαμικής Επανάστασης Αλί Φαντάβι δήλωσε ότι οι Αμερικανοί που φοβούνται την κλίμακα της ανταπόκρισης του Ιράν στη δολοφονία του Qassem Soleimani και κατέφυγαν στη διπλωματία.
“Οι Αμερικανοί θα πρέπει να περιμένουν μια σκληρή εκδίκηση”, η οποία δεν θα ληφθεί απαραίτητα από το Ιράν “, δήλωσε ο στρατηγός Φαντάβι σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση την Παρασκευή το βράδυ.

Υπογράμμισε ότι το μέτωπο αντίστασης είναι έτοιμο να πάρει σκληρή εκδίκηση για τη δολοφονία της τρομοκρατίας στην καλύτερη στιγμή και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, προσθέτοντας ότι οι Αμερικανοί έχουν καταφύγει σε διπλωματικές οδούς – μέσω της ελβετικής πρεσβείας στην Τεχεράνη που εκπροσωπεί τα συμφέροντα των ΗΠΑ στο Ιράν – να ζητήσει από την Τεχεράνη να «δώσει ανάλογη απάντηση εάν επιμένει σε αντίποινα, αλλά οι Αμερικανοί δεν είναι σε θέση να αποφασίσουν για τίποτα».

Σε άλλο σημείο, ο στρατηγός Φαντάβι ανέφερε πως ο στρατηγός Soleimani ταξίδεψε στο Ιράκ κατόπιν πρόσκλησης των Ιρακινών αξιωματούχων και δήλωσε: «Ο Soleimani είχε ταξιδέψει από τη Συρία στο Ιράκ σε επιβατικό αεροπλάνο που μπορεί να εντοπιστεί ακόμη και σε ιστοσελίδες αεροπορίας», υπονοώντας ότι ήταν ένα εύκολος στόχος και δεν είχε πάρει μέτρα προφύλαξης, ερμηνεύοντας ότι το χτύπημα ήταν τρομοκρατικό.

Ποιος ήταν ο Qassem Soleimani

Ήταν ένας από τους ισχυρότερους ανθρώπους του Ιράν, που ηγείτο της Force Quds – της Επαναστατικής Φρουράς – μιας στρατιωτικής ελίτ που χειρίζεται τις υπερπόντιες επιχειρήσεις του Ιράν.

Ο Σολεϊμάνι ξεκίνησε την πρώτη του στρατιωτική σταδιοδρομία στον πόλεμο Ιράν-Ιράκ στις αρχές της δεκαετίας του 1980. Συνέχισε να αποτελεί ισχυρή προσωπικότητα στο Ιράν και έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εξάπλωση της επιρροής του στη Μέση Ανατολή.

Υπήρξε μια έκρηξη θλίψης και οργής γι ‘αυτόν στο Ιράν, το οποίο κρατά τρεις μέρες πένθους. Η κηδεία του θα πραγματοποιηθεί αργότερα σήμερα Κυριακή.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*