120 άνεργοι με 1200 ευρώ το μήνα χωρίς να δουλεύουν.

120 άνεργοι με 1200 ευρώ το μήνα χωρίς να δουλεύουν.

Ένα πείραμα που ίσως φέρει τα πάνω κάτω στα επιδόματα ανεργίας.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ:

Χρήματα από το κράτος, διανεμόμενα σε όλους, χωρίς ερωτήσεις. Αυτή η ιδέα, γνωστή ως βασικό εισόδημα χωρίς όρους, τροφοδότησε μια έντονη συζήτηση για χρόνια.

Για τρία χρόνια, 120 άτομα λαμβάνουν 1.200 ευρώ το μήνα και καθ ‘όλη τη διάρκεια της μελέτης, θα παρακολουθούνται στενά και θα πραγματοποιούνται συχνά συνεντεύξεις, όπως και τα 1.380 μέλη της ομάδας ελέγχου, τα οποία δεν θα λάβουν χρήματα.

Ένας λόγος για την πρόοδο της συζήτησης είναι η έλλειψη ενός κοινώς αποδεκτού συνόλου στοιχείων σχετικά με τις απαραίτητες προϋποθέσεις και τις ευρύτερες κοινωνικές επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσει. Υπάρχουν διαφορετικά οράματα για το κόστος της, πώς μπορεί να χρηματοδοτηθεί, πώς να ενσωματωθεί η ιδέα στα σύγχρονα κράτη πρόνοιας και τι μπορεί να κάνει στην αγορά εργασίας.

Αυτά τα ερωτήματα πρέπει τώρα να αντιμετωπιστούν, τουλάχιστον εν μέρει, με τη βοήθεια μιας διαχρονικής μελέτης που ξεκίνησε τον Αύγουστο στην Γερμανία.

Η ελπίδα είναι ότι η μελέτη θα παράγει επιστημονικά τεκμηριωμένη γνώση σχετικά με τον τρόπο αλλαγής της συμπεριφοράς και της στάσης των ανθρώπων όταν λαμβάνουν τακτικά χρήματα χωρίς να εργάζονται.

Θα γίνουν τεμπέληδες ή δημιουργικοί; Θα δουλέψουν λιγότερο ή θα εγκαταλείψουν εντελώς τις δουλειές τους; Θα χρησιμοποιήσουν τα επιπλέον χρήματα μόνο για τον εαυτό τους ή θα ασχοληθούν περισσότερο με εθελοντική εργασία;

Το πρώτο βήμα είναι η εύρεση συμμετεχόντων στη μελέτη και οι διοργανωτές ελπίζουν αρχικά να βρουν 1 εκατομμύριο αιτούντες εντός τριών μηνών. Όπως συνέβη, ωστόσο, χρειάστηκαν μόλις 70 ώρες για να συλλεχθούν πολλές αιτήσεις όταν ξεκίνησε η περίοδος εφαρμογής.

Η ομάδα πίσω από τη μελέτη, που ονομάζεται “Βασικό πιλοτικό πρόγραμμα εισοδήματος”, είναι σχετικά ασυνήθιστη. Ξεκίνησε από την ομάδα Mein Grundeinkommen (My Basic Income), η οποία εδώ και χρόνια χορηγεί 12 μήνες βασικού εισοδήματος 1.000 ευρώ / μήνα, χρηματοδοτούμενα από δωρητές. Η ομάδα εξασφάλισε επίσης τη χρηματοδότηση για τη νέα μελέτη, ισχυριζόμενη ότι συγκέντρωσε 140.000 ιδιώτες δωρητές. Όμως, οι υπέρ-βασικοί εισοδηματικοί ακτιβιστές έχουν επίσης προσλάβει αξιόλογους επιστήμονες για τη μελέτη, συμπεριλαμβανομένων οικονομολόγων συμπεριφοράς, ψυχολόγων και κοινωνιολόγων.

Ο σημαντικότερος εταίρος του έργου για την επιστημονική μελέτη είναι το Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικής Έρευνας στο Βερολίνο, με μια ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Jürgen Schupp, ο οποίος γνωρίζει περισσότερα για τις καταστάσεις και τις στάσεις της ζωής στον γερμανικό πληθυσμό από σχεδόν οποιονδήποτε. Ο 64χρονος είναι μέλος της Γερμανικής Κοινωνικοοικονομικής Ομάδας (SOEP) από τότε που ξεκίνησε το 1984 και ήταν ο ηγέτης της για πολλά χρόνια. Το SOEP ερευνά 30.000 άτομα κάθε χρόνο για το ευρέως χρησιμοποιούμενο σύνολο δεδομένων του για τον γερμανικό πληθυσμό – πάντα τα ίδια άτομα στο βαθμό που είναι δυνατόν. Το τρέχον έργο, επιμένει ο Schupp, πρέπει να εξεταστεί σε αυτό το πλαίσιο.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

There is no message to display. Please add one.