Η στρατιωτική επίθεση του Αζερμπαϊτζάν κατά του Ναγκόρνο Καραμπάχ έληξε 9 Νοεμβρίου του 2020, με τριμερή δήλωση για την κατάπαυση του πυρός. Αμέσως μετά την υπογραφή αυτής της δήλωσης, το Αζερμπαϊτζάν παραβίαζε συνεχώς και συστηματικά τις προβλεπόμενες διατάξεις της δήλωσης αυτής.
Κατά τη διάρκεια αυτού του έτους καταγράφηκαν περίπου τριάντα σοβαρές παραβιάσεις κατάπαυσης του πυρός από το Αζερμπαϊτζάν, με αποτέλεσμα να υπάρξουν θύματα και τραυματισμένοι από την Αρμενική πλευρά. Επίσης δολοφονήθηκαν και απήχθησαν άμαχοι.
Από τον Μάιο, οι Ένοπλες Δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν παραβίασαν το κυρίαρχο έδαφος της Δημοκρατίας της Αρμενίας στη νοτιοανατολική κατεύθυνση, εισέβαλαν στο έδαφος της Δημοκρατίας της Αρμενίας και ουσιαστικά το κατέλαβαν. Όλες οι προσπάθειες για απόσυρση των στρατευμάτων του Αζερμπαϊτζάν μέσω των διαπραγματεύσεων και ειρηνικών μεθόδων δεν έχουν αποδώσει μέχρι στιγμής αποτέλεσμα.
Παράλληλα, η ηγεσία του Αζερμπαϊτζάν καθημερινά τόσο στη χώρα της όσο και στο εξωτερικό κάνει προπαγάνδα απειλών και μίσους. Η απανθρωποποίηση των Αρμενίων έχει γίνει αγαπημένη ενασχόληση του αυταρχικού καθεστώτος του Μπακού.
Είναι αστείο όταν ο Ιλχάμ Αλίεφ συνεχώς απειλεί την Αρμενία, δηλώνει ότι η νότια περιοχή της Αρμενίας το Σγιουνίκ, η λίμνη Σεβάν και η πρωτεύουσα Ερεβάν είναι «παλιά εδάφη του Αζερμπαϊτζάν», οργανώνει καθημερινές προκλήσεις στα κατεχόμενα εδάφη του Ναγκόρνο Καραμπάχ, (ειδικά στο κατεχόμενο Σουσί). Οι στρατιώτες του Αζερμπαϊτζάν προκαλούν, συχνά απλώς πυροβολώντας τους Αρμένιους χωρικούς στα συνοριακά σημεία και μετά από όλα αυτά, η προπαγάνδα του Αζερμπαϊτζάν περνά στην αντεπίθεση, κατηγορώντας την Αρμενική πλευρά για την απότομη όξυνση της κατάστασης.
Ωστόσο, η Αρμενία καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την εδραίωση διαρκούς ειρήνης στην περιοχή. Εντούτοις, για να είναι αποτελεσματική αυτή η διαδικασία, οι προσπάθειες πρέπει να είναι διμερείς.
Η κατάσταση στα σύνορα Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν κατέγραψε μία πρωτοφανή όξυνση κατά την διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας.
Έτσι, στις 14 Νοεμβρίου, στις 13:00, οι Ένοπλες Δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν εισέβαλαν στο έδαφος της Δημοκρατίας της Αρμενίας, με αποτέλεσμα τέσσερις Αρμενικές θέσεις βρέθηκαν στον αποκλεισμό. Ως αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων, αυτοί οι Αζέροι στρατιωτικοί και ο εξοπλισμός του Αζερικού στρατού αποσύρθηκαν από το έδαφος της Δημοκρατίας της Αρμενίας, αλλά αυτό δεν μείωσε την ένταση. Στις 15 Νοεμβρίου περίπου την ίδια ώρα περίπου στο ίδιο σημείο πραγματοποιήθηκε άλλη μια νέα εισβολή η οποία συνοδεύτηκε από χρήση τεθωρακισμένων, πυροβολικού και όπλων διαφόρων διαμετρημάτων – η πλευρά του Αζερμπαϊτζάν χρησιμοποίησε μάλλον τα πάντα εκτός από την αεροπορία.
Στις 16 Νοεμβρίου, γύρω στις 13:00, οι μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν ξεκίνησαν μία άλλη πρόκληση προς την κατεύθυνση των ανατολικών συνόρων της Δημοκρατίας της Αρμενίας, εξαπολύοντας επίθεση στην ανατολική κατεύθυνση των συνόρων της Δημοκρατίας της Αρμενίας, εισβάλλοντας στο κυρίαρχο έδαφος της Δημοκρατίας της Αρμενίας. Ο αντίπαλος χρησιμοποίησε πυροβολικό, τεθωρακισμένα, πυροβόλα όπλα διαφορετικών διαμετρημάτων. Η Αρμενική πλευρά προέβη σε ισοδύναμες ενέργειες.
Στις 16 Νοεμβρίου, στις 18:30 με τη μεσολάβηση της Ρωσικής πλευράς οι εχθροπραξίες διεκόπησαν, ωστόσο ως αποτέλεσμα της διείσδυσης στην περιοχή αυτή,
συνεχίζεται η παρουσία των Ενόπλων Δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν στην Δημοκρατία της Αρμενίας.
Σύμφωνα με τα δεδομένα της παρούσας στιγμής, εξαιτίας της επίθεσης τις 16ης Νοεμβρίου εκ μέρους των Ενόπλων Δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν προς την ανατολική κατεύθυνση της Δημοκρατίας της Αρμενίας και εξαιτίας των μαχών η Αρμενική πλευρά έχει 6 θύματα και 13 αιχμαλώτους στρατιωτικούς. Επίσης κατά τη διάρκεια των εχθροπραξιών χάθηκε η επικοινωνία με άλλους 24 στρατιωτικούς.
Ενώ στις 22 Νοεμβρίου, γύρω στις 18:10, οι μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν άνοιξαν πυρ από πυροβόλα όπλα διαφορετικού διαμετρήματος προς την κατεύθυνση των Αρμενικών θέσεων που βρίσκονται στα σύνορα Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν, ειδικότερα, προς την κατεύθυνση των Αρμενικών θέσεων που βρίσκονται στο τμήμα του χωριού Νοραμπάκ της περιοχής Γεγαρκουνίκ – αποτέλεσμα, ένας εκ των στρατευσίμων των Ενόπλων Δυνάμεων της Δημοκρατίας της Αρμενίας δέχθηκε θανατηφόρο τραύμα.
Με τις ενέργειες αυτές, το Αζερμπαϊτζάν παραβιάζει την τριμερή δήλωση της 9ης Νοεμβρίου, καθώς η Αζερική πλευρά εξαπολύει επιθέσεις κατά της Δημοκρατίας της Αρμενίας από τα εκείνα εδάφη που πέρασαν στην Αζερική πλευρά ως αποτέλεσμα της εφαρμογής αυτής της δήλωσης.
Είναι οφθαλμοφανής ότι των ενεργειών αυτών προηγήθηκαν επί μήνες πολύ σαφείς αντιαρμενικές, ξενοφοβικές, επιθετικές δηλώσεις των αρχών του Αζερμπαϊτζάν, ανοιχτές απειλές χρήσης βίας, καταπατήσεις, επιδιώξεις και φιλοδοξίες κατά το έδαφος της Δημοκρατίας της Αρμενίας, καθώς επίσης και η λεγόμενη «λογική του διαδρόμου» – ανακοινώσεις περί απόκτησης του διαδρόμου, συμπεριλαμβανομένου των απευθείας δηλώσεων για τη βίαιη λήψη διαδρόμου.
Αυτή η συμπεριφορά του Αζερμπαϊτζάν είναι αποτέλεσμα που οι διεθνείς εταίροι της Αρμενίας και η Διεθνής Κοινότητα γενικά δεν αντέδρασαν όπως έπρεπε και στοχευμένα στην χρήση βίας εκ μέρους του Αζερμπαϊτζάν κατά τη διάρκεια της επίθεσης κατά του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, η οποία ξεκίνησε στις 27 Σεπτεμβρίου του περασμένου έτους και στη συνέχεια κατά τη διάρκεια αυτών των μηνών. Η αντίδραση της Διεθνούς Κοινότητας σε όλες τις προκλητικές, επιθετικές δηλώσεις και ενέργειες του Αζερμπαϊτζάν δεν ήταν στοχευμένη και όπως έπρεπε.
Οι συνεχιζόμενες δηλώσεις ίσων αποστάσεων μεταξύ των μερών εκλήφθηκαν άμεσα από το Αζερμπαϊτζάν ως κίνητρο για την συνέχιση αυτής της συμπεριφοράς.
Η Αρμενία αναμένει ότι οι χώρες που είναι οι εταίροι και φίλη της θα ανταποκριθούν αμέσως σε αυτές τις ενέργειες και θα χρησιμοποιήσουν την άμεση επιρροή τους στη Δημοκρατία του Αζερμπαϊτζάν, παροτρύνοντας το Αζερμπαϊτζάν να σταματήσει οι προκλητικές ενέργειες και καταπατήσεις κατά της Δημοκρατίας της Αρμενίας.
Το Αζερμπαϊτζάν, μεταφέροντας την ένταση στα σύνορα Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν στο έδαφος της Δημοκρατίας της Αρμενίας προσπαθεί να αποσπάσει την προσοχή της Διεθνούς Κοινότητας από το ζήτημα του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Υπογραμμίζουμε ότι η Δημοκρατία της Αρμενίας θα προστατεύσει τόσο την εδαφική της ακεραιότητα όσο και το δικαίωμα των Αρμενίων του Ναγκόρνο Καραμπάχ στην αυτοδιάθεση.
Ωστόσο, η Αρμενία καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την εδραίωση διαρκούς ειρήνης στην περιοχή. Αποδίδουμε σημασία στην ανάγκη επανέναρξης των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα των Συμπροέδρων της Ομάδας Μινσκ του ΟΑΣΕ. Ωστόσο, η ρητορική των δύο πλευρών διαφέρει πολύ. Η Αρμενία κάνει λόγο για άνοιγμα όλων των διαύλων επικοινωνίας, ενώ το Αζερμπαϊτζάν επιμένει στον λεγόμενο «διάδρομο» (με το Ναχιτσεβάν, που βρίσκεται μεταξύ Αρμενίας, Τουρκίας και Ιράν). Αυτό δεν μπορεί να είναι θέμα συζήτησης καθόλου. Τα κράτη πρέπει να επιτρέπουν τη διαμετακόμιση διατηρώντας παράλληλα την κυριαρχία επί του εδάφους τους. Πρέπει να ανοίξουν ξανά όλοι οι δίαυλοι επικοινωνίας στην περιοχή. Η Αρμενία, ως εκδήλωση καλής θέλησης, είναι έτοιμη να παραδώσει όλους τους χάρτες για νάρκες που βρίσκονται στην περιοχή και που έχει στη διάθεσή της, αλλά το Αζερμπαϊτζάν, παρότι έχει υποχρέωση, δεν απελευθερώνει τους Αρμένιους αιχμαλώτους πολέμου. Εξάλλου, σε βάρος των τελευταίων έχουν κινηθεί ψευδείς «δικαστικές υποθέσεις». Τα βασανιστήρια και η κακομεταχείριση σε βάρος τους είναι αδιανόητα.
Εκείνη την ώρα που εμείς μιλάμε για ειρήνη, το Αζερμπαϊτζάν πολλαπλασιάζει τις ξενοφοβικές δηλώσεις. Ο βομβαρδισμός του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Σωτήρα στο Σουσί με τη χρήση μη επανδρωμένων κατά τον πόλεμο των 44 ημερών, οι συνεχόμενες αντιαρμενικές ομιλίες του Προέδρου του Αζερμπαϊτζάν, το «Πάρκο των Τροπαίων» που άνοιξε στο Μπακού φέτος την άνοιξη, όπου οι Αρμένιοι παρουσιάζονται ταπεινωμένοι και γελοιοποιημένοι – μαρτυρούν για όλα τα προαναφερθέντα. Μια τέτοια κραυγαλέα επίδειξη χρήσης βίας υπό την αιγίδα και με την υποστήριξη της Τουρκίας γίνεται μία από τα κύρια χαρακτηριστικά της πολιτικής του Αζερμπαϊτζάν, και δεν πρέπει να αφήσει καμία αμφιβολία, αμφισβήτηση στους Συμπροέδρους της Ομάδας Μινσκ του ΟΑΣΕ, στον ΟΑΣΕ και τα κράτη μέλη το ποιος είναι ο επιτιθέμενος και το κύριο εμπόδιο για την εγκαθίδρυση ειρήνης στην περιοχή.
Leave a Reply