Σύμφωνο συνεργασίας της ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ και με την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος (KEEΕ)

Μετά το σύμφωνο συνεργασίας με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΞΕΕ) και του πλήθους συμβάσεων με οργανώσεις χρηστών, μια ακόμα συμφωνία – με τον πιο επίσημο τρόπο – επιβεβαιώνει και καθιερώνει την ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ, ως τον μεγαλύτερο και κορυφαίο Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης Πνευματικών Δικαιωμάτων στην χώρα μας.
Μια ευκαιρία να ενταχτούν οι χρήστες μουσικής με ευνοϊκούς όρους, σεβόμενοι την περιουσία και το έργο των δημιουργών.

Υπεγράφη σήμερα Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2023, παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού & Αθλητισμού κας Λίνας Μενδώνη, Συλλογική Σύμβαση Sυνεργασίας μεταξύ του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης «Η ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ» και της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (KEEΕ), όσον αφορά τα πνευματικά δικαιώματα μουσικών έργων.

Η σύμβαση, η οποία ρυθμίζει το τοπίο των πνευματικών δικαιωμάτων για το διάστημα 2018-2022, αφορά την έκδοση της άδειας δημόσιας εκτέλεσης μουσικής, την οποία προμηθεύονται οι επιχειρήσεις για τη χρήση μουσικής στις εγκαταστάσεις τους.

Δείτε εδώ το πλήρες κείμενο της συμφωνίας

Στην εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο του Υπουργείου Πολιτισμού, από την ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ παραβρέθηκαν: ο Πρόεδρος Δ.Σ. κ. Γιάννης Γλέζος, ο Αντιπρόεδρος Δ.Σ. κ. Ηλίας Φιλίππου, το μέλος Δ.Σ. κ. Θανάσης Πολυκανδριώτης και ο μουσικοσυνθέτης κ. Δημήτρης Παπαδημητρίου. Παρόντες, επίσης, ήταν ο Διευθυντής Νομικής Υπηρεσίας κ. Ιωάννης Μαραγκουδάκης και ο Εμπορικός Διευθυντής κ. Ιωάννης Γκιόκας.   

Από την ΚΕΕΕ παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος κ. Ιωάννης Μασούτης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ξάνθης και Πρόεδρος της Επιτροπής Πνευματικών Δικαιωμάτων κ. Στέλιος Μωραΐτης, καθώς και Πρόεδροι από αρκετά Επιμελητήρια της χώρας που ήρθαν στην Αθήνα ειδικά για την εκδήλωση αυτή.

Η ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ/autodia, η οποία κατέχει 85% μερίδιο στην ελληνική αγορά, εκπροσωπεί μεγάλο, σημαντικό εμπορικό και διαχρονικό ελληνικό ρεπερτόριο, καθώς και το σύνολο του ξένου ρεπερτορίου στη χώρα, έχοντας υπογράψει συμβάσεις εκπροσώπησης με 80 και πλέον ομολόγους οργανισμούς του εξωτερικού και συμβάσεις ανάθεσης με όλους τους κορυφαίους μουσικούς εκδότες.

Η ΚΕΕΕ εκπροσωπεί το σύνολο του επιχειρηματικού κόσμου της χώρας, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, έχοντας ως μέλη 59 Επιμελητήρια -Εμπορικά, Βιομηχανικά, Βιοτεχνικά και Επαγγελματικά- που λειτουργούν σε όλη τη χώρα. Οι επιχειρήσεις – μέλη των Επιμελητηρίων που θα προσέλθουν στη σύμβαση, θα ωφεληθούν από εκπτώσεις και ρυθμίσεις οφειλών, πάντα στο πλαίσιο του αμοιβαίου σεβασμού και της καλής πίστης μεταξύ των δύο φορέων.

Στη φωτογραφία, στην πρώτη σειρά από αριστερά, ο Πρόεδρος της ΚΕΕΕ κ. Ιωάννης Μασούτης, ο Πρόεδρος της ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ κ. Γιάννης Γλέζος, η Υπουργός Πολιτισμού & Αθλητισμού κα. Λίνα Μενδώνη, ο Πρόεδρος Επιμελητηρίου Ξάνθης και Πρόεδρος της Επιτροπής Πνευματικών Δικαιωμάτων κ. Στέλιος Μωραΐτης, ο Αντιπρόεδρος της ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ κ. Ηλίας Φιλίππου και στην άκρη το μέλος Δ.Σ. της ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ κ. Θανάσης Πολυκανδριώτης.

Τι περιλαμβάνει η συμφωνία

Με την συμφωνία αυτή, καλύπτονται όλοι οι επαγγελματικοί κλάδοι, δηλαδή οι χρήστες που χρησιμοποιούν σε δημόσιους χώρους μουσική (εμπορικά καταστήματα, επιτηδευματίες, καταστήματα εστίασης και διασκέδασης, εμπορικά κέντρα, μέσα μαζικής μεταφοράς, ιατρεία, κλπ). Κατά το νόμο, οι εξαιρέσεις από την υποχρέωση λήψης της άδειας από την ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ, είναι οι αυστηρά ιδιωτικοί χώροι (σπίτι, αυτοκίνητο) και σε στενό οικογενειακό περιβάλλον, όπως ορίζονται στον Ν.2121/1993.

Η συμφωνία περιλαμβάνει σημαντικές εκπτώσεις για οφειλές από το 2018 έως και το 2022, ενώ προβλέπεται και έκπτωση για το τρέχον έτος σε αυτούς που έχουν τακτοποιήσει ή θα τακτοποιήσουν τις προηγούμενες οφειλές. Σημαντικό είναι επίσης το μέρος της συμφωνίας το οποίο δίνει διέξοδο και στους χρήστες που έχουν αγωγές ή και μηνύσεις. Εάν δεν έχουν εκδικαστεί, τότε δίνεται η ευκαιρία να ενταχτούν και αυτοί στην συμφωνία με τις αντίστοιχες εκπτώσεις, καταβάλλοντας επιπλέον μόνο το κόστος της δικαστικής δαπάνης. Δυστυχώς για αυτούς που οι υποθέσεις τους έχουν εκδικαστεί, θα χρειαστεί να καταβάλλουν στο ακέραιο το ποσό που επιδικάστηκε (συνήθως είναι υπερδιπλάσιο) .

Συνοπτικά η συμφωνία προβλέπει τα εξής:
Εκπτώσεις:
• 30% για τα έτη 2018,2019,2020,2021
• 10% για το έτος 2022
• Επιπλέον 5% για εφάπαξ εξόφληση στα δικαιώματα 2018-2022
* Αφαιρούνται πλήρως οι μήνες που ήταν σε ισχύ οι περιορισμοί λειτουργίας, λόγω COVID-19.
Τμηματική καταβολή των οφειλών:
• Για τις οφειλές από 300-1000€, αποπληρωμή έως 6 Δόσεις.
• Για τις οφειλές από 1000-2000€, αποπληρωμή έως 9 Δόσεις.
• Για τις οφειλές άνω των 2000€, αποπληρωμή έως 12 Δόσεις.
* Η εξόφληση ΦΠΑ Τιμολογίου και η 1η δόση πρέπει να γίνουν την ημερομηνία προσχώρησης
Προϋποθέσεις:
1. Συμπλήρωση και αποστολή της αίτησης προσχώρησης προς της Αυτοδιαχείριση.
2. Βεβαίωση ταμειακής ενημερότητας από το οικείο Επιμελητήριο.
3. Συνέπεια πληρωμής των δόσεων.

Η καταβολή αμοιβής από τους χρήστες για την χρήση του έργου των δημιουργών (Περιουσιακό Δικαίωμα) και η Άδεια Δημόσιας Εκτέλεσης, βασίζεται στο δίκαιο όλων των κρατών και προστατεύεται από τους νόμους. Η χρήση του έργου των δημιουργών, δηλαδή της άυλης μορφής της περιουσίας τους, διώκεται ποινικά (αντιμετωπίζεται ως αδίκημα κλοπής – φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους και από 2.900 ε έως 15.000 € πρόστιμο), ενώ επισύρει και αστικές κυρώσεις (το διπλάσιο της αμοιβής και επιπλέον έως 3.000 € για ηθική βλάβη, άρθρο 932 του Αστικού Κώδικα).

Συνεχώς ενισχύεται η ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ – Καταρρέει η ΕΔΕΜ

Η ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ, συνεχίζει να ενισχύεται σε μέλη τα οποία αποχωρούν από την ΕΔΕΜ (έτερος ΟΣΔ) και εντάσσονται στο δυναμικό της. Σημαντικά ρεπερτόρια αποχώρησαν το τελευταίο διάστημα όπως αυτά του Λευτέρη Παπαδόπουλου, του Λάκη Παπαδόπουλου, των κληρονόμων του Γιώργου Ζαμπέτα και πολλών άλλων, για να προστεθούν στο ήδη μεγάλο Ελληνικό ρεπερτόριο που εκπροσωπεί η ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ. Παράλληλα έφυγαν από την ΕΔΕΜ τα ξένα ρεπερτόρια των μεγάλων εκδοτών μουσικής (UNIVERSAL & WARNER) τα οποία εντάχτηκαν στο δυναμικό της ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ, όπου μαζί με την SONY και το σύνολο των ΟΣΔ της αλλοδαπής καλύπτουν το σύνολο του ξένου ρεπερτορίου στην Ελλάδα. Είναι καιρός οι διοικούντες της ΕΔΕΜ, να αφήσουν στην άκρη τα μικροσυμφέροντα και τις ανούσιες προσχηματικές έριδες, να ενταχτούν και αυτοί στην ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ, σε έναν ενιαίο και μεγάλο οργανισμό Ελλήνων και ξένων δημιουργών. Αυτή είναι η απαίτηση τόσο των χρηστών, όσο και του συνόλου των Ελλήνων δημιουργών. Έχει εκτιμηθεί από όλους τους Έλληνες δημιουργούς και όχι μόνο, ότι η διάσπαση και η παρουσία ενός δεύτερου ΟΣΔ μόνο κακό κάνει στους ίδιους τους δημιουργούς και αποτελεί αρνητικό στοιχείο στην είσπραξη και την απονομή των δικαιωμάτων τους. Ας καταλάβουν επιτέλους πως η ΕΔΕΜ έχασε και η ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ κέρδισε. GAME OVER όπως δήλωσε πρόσφατα κατά την αποχώρησή του από την ΕΔΕΜ και ο σπουδαίος Έλληνας στιχουργός Νίκος Μωραΐτης.

Εκτός των αποχωρήσεων Ελλήνων δημιουργών από την ΕΔΕΜ, αποχωρούν και στελέχη από την διοίκηση και αντιπρόσωποι σε πολλές περιφέρειες και νομούς ανά την Ελλάδα. Αυτό δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο το έργο της είσπραξης και κατά συνέπεια της απόδοσης των δικαιωμάτων των μελών της ΕΔΕΜ. Παρατηρήσαμε πως ένας αντιπρόσωπος έχει αναλάβει να ενημερώνει, να εισπράττει και να επικοινωνεί με δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις σε 17 νομούς !!! (Ήπειρο, Επτάνησα, Στερεά Ελλάδα, δυτική και κεντρική Μακεδονία, Θεσσαλία, Σποράδες έως και την Κρήτη), ενώ παράλληλα μετά την αποχώρηση του εμπορικού διευθυντή, ανέλαβε και καθήκοντα … εμπορικού διευθυντή. Αυτό και μόνο δείχνει διοικητική και οργανωτική κατάρρευση. Χωρίς δίκτυο συνεργατών η ενημέρωση, η επικοινωνία, η καταγραφή των νέων επιχειρήσεων, θα είναι αδύνατη με αποτέλεσμα να οδηγηθούν σε κατάρρευση τα έσοδα των δημιουργών που έχουν απομείνει στην ΕΔΕΜ. Θυμίζουμε επίσης, πως το αμοιβολόγιο της ΕΔΕΜ παραμένει ιδιαιτέρως ακριβό σε σχέση με την μικρή εκπροσώπηση, έχοντας ως αποτέλεσμα να αντιδρούν οι επαγγελματίες χρήστες της μουσικής. Ιδιαίτερη αντίδραση ως προς αυτό είχε και έχει ο κλάδος των ξενοδόχων, ο οποίος μέσω του ΞΕΕ έχει αποστείλει εξώδικο στην ΕΔΕΜ και έχει προχωρήσει σε καταγγελία στον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας. 

Επιμέλεια άρθρου: Γιώργος Αυγερινός

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*