Η Bayer είναι έτοιμη να επιλύσει εξωδικαστικώς 85.000 υποθέσεις, με αποζημιώσεις που θα αγγίξουν τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια.
Σύμφωνα με το Bloomberg, δικηγόροι της Bayer αποκάλυψαν πως η εταιρεία προετοιμάζεται να καταβάλει, , 8 δισεκατομμύρια δολάρια για την αποζημίωση όσων διαγνώστηκαν με καρκίνο και έχουν ήδη καταθέσει αγωγές, ενώ άλλα 2 δισεκατομμύρια δολάρια προϋπολογίζονται για αγωγές που πιθανόν θα ασκηθούν στον μέλλον.
Το ζιζανιοκτόνο της Bayer, Roundup έχει κατηγορηθεί για ασθένειες συμπεριλαμβανομένου του λεμφώματος non-Hodgkin, το οποίο μπορεί να διαρκέσει χρόνια μέχρι να διαγνωστεί. Η Bayer αρνήθηκε να σχολιάσει τους αριθμούς ή τους όρους της διαπραγμάτευσης.
Το Roundup το παρήγαγε η Αμερικανική Monsanto μέχρι που εξαγοράστηκε από την Bayer με το αστρονομικό ποσό των 66 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Ποια είναι η Monsanto
Η Monsanto είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός γενετικά τροποποιημένων (GM) σπόρων και ζιζανιοκτόνων με βάση τη γλυφοσάτη. Ο ρόλος της Monsanto στον τομέα των γεωργικών αλλαγών, των προϊόντων βιοτεχνολογίας και η άσκηση πίεσης των κυβερνητικών υπηρεσιών, παράλληλα με την ιστορία της ως εταιρεία χημικών, έκαναν την Monsanto αμφιλεγόμενη.
Τον Μάρτιο του 2017 ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Χημικών Προϊόντων (ECHA) είχε φροντίσει να αθωώσει τη γλυφοσάτη και το Roundup, που όπως φαίνεται σήμερα, η απόφαση αυτή δεν ήταν προς την προστασία των καταναλωτών και τα συμπεράσματα της επιστημονικής κοινότητας.
Η Monsanto στο παρελθόν κατασκεύαζε προϊόντα, όπως τα εντομοκτόνα DDT, PCBs, Agent Orange και την ανασυνδυασμένη βόεια αυξητική ορμόνη.
Βιετνάμ: Το εντομοκτόνο της Monsanto Agent Orange (Πορτοκαλί Παράγοντας) χρησιμοποιήθηκαν από το Στρατό των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, για την απογύμνωση των δασών του Βιετνάμ. Το πρόγραμμα είχε το όνομα Επιχείρηση Ranch Hand και διήρκεσε από το 1961 μέχρι το 1971. Εκτιμάται από το Βιετνάμ πως η χημική αυτή ουσία σκότωσε ή ακρωτηρίασε 400.000 ανθρώπους και είναι υπεύθυνη για 500.000 παιδιά γεννημένα με δυσμορφίες.
Αμερική: Στο Σαν Φρανσίσκο οι ένορκοι δικαστηρίου καταδίκασαν τη Monsanto να πληρώσει περίπου 290 εκατομμύρια δολάρια ως αποζημίωση στον Αμερικανό κηπουρό Ντουέιν Τζόνσον ο οποίος ψέκαζε με το Roundup επί χρόνια και είχαν προκαλέσει τον καρκίνο του και ότι η πολυεθνική σκόπιμα απέκρυπτε την επικινδυνότητά τους.
Γουατεμάλα:Τον Σεπτέβριο του 2014, το Κοινοβούλιο στη Γουατεμάλα κατάργησε την μισητή στη χώρα «Νομοθεσία Monsanto». Αυτός ο νόμος θα μετέτρεπε τους αγρότες σε εγκληματίες αν καλλιεργούσαν καλαμπόκι και φασόλια από φυσικούς σπόρους.
Ευρώπη: Χάρη στην παρατηρητικότητα των Ευρωπαίων ακτιβιστών «No Patents on Seeds!», το Ευρωπαϊκό Γραφείο Ευρεσιτεχνίας προχώρησε στην αφαίρεση πατέντας για τις ντομάτες της Monsanto τον Δεκέμβριο του 2014. Η συλλογικότητα είδε πως μια πατέντα, με έξυπνη ονομασία, έδινε τη δυνατότητα στην εταιρία να τη διεκδικήσει ως μια νέα γενετικά μεταλλαγμένη εφεύρεση ντομάτας που ήταν από τη φύση της ανθεκτική σε μια μυκητίαση που ονομάζεται βοτρύτης.
«Η αφαίρεση της πατέντας ήταν μια σημαντική επιτυχία” είπε ο Cristoph Then, μέλος της οργάνωσης «No Patents on Seeds!». «Ήταν λίγο ή πολύ ένας συνδυασμός απάτης, κακής εφαρμογής της νομοθεσίας που αφορά ευρεσιτεχνίες και βιο-πειρατείας. Η πατέντα θα μπορούσε να είχε χρησιμοποιηθεί από την εταιρία για να μονοπωλήσει σημαντικούς πόρους στον τομέα της γενετικής».
Μεξικό: Μια μικρή ομάδα μελισσοκόμων έπληξε τον γίγαντα βιοτεχνολογίας Monsanto, θέτοντας ένα τέλος στις φιλοδοξίες της εταιρίας για καλλιέργεια γενετικά μεταλλαγμένης σόγιας σε χιλιάδες εκτάρια μεξικανικής γης. Ένας επαρχιακός δικαστής στην πολιτεία Yucatán, ακύρωσε την άδεια που είχε παραχωρήσει το κράτος στη Monsanto, που επέτρεπε την καλλιέργεια της σόγιας Roundup Ready για εμπορικούς σκοπούς, σε 253 000 εκτάρια.
Οι επιστημονικές αποδείξεις που παρουσιάστηκαν στο δικαστήριο για την απειλή που αποτελούν οι γενετικά μεταλλαγμένοι καρποί σόγιας στην παραγωγή μελιού, φαίνεται πως έπεισαν το δικαστή. Ο κίνδυνος προσδιορίζεται στη χρήση ζιζανιοκτόνου glyphosate και την περιβαλλοντική ζημιά που προκαλείται στο χώμα, το νερό και τις αποικίες μελισσών. Ο δικαστής άκουσε πως θα επηρεαστούν οι πλέον σημαντικές για τη χώρα εξαγωγές μελιού στην Ευρώπη, αν αυτό μολυνθεί από γενετικά μεταλλαγμένη γύρη.
Ινδία: Μετά τον απόλυτο έλεγχο στους σπόρους βαμβακιού και τα οικονομικά πλήγματα στους αγρότες από την Monsanto, χιλιάδες βαμβακοκαλλιεργητές σε όλη τη βόρεια Ινδία, που αποτελεί τον μεγαλύτερο παραγωγό και δεύτερο μεγαλύτερο εξαγωγέα βαμβακιού στον κόσμο, έχουν αντικαταστήσει τις καλλιέργειές τους με την νέα ινδική ποικιλία. Ένα πρόβλημα για την τεράστια εταιρεία σπόρων Monsanto στην πιο σημαντική αγορά βάμβακος που έχει εκτός της Βόρειας και Νότιας Αμερικής.
Η ινδική κυβέρνηση προωθεί ενεργά τους νέους εγχώριους σπόρους, έχοντας ήδη φτάσει στην κορυφή της κλίμακας τιμών και δικαιωμάτων που πληρώνει στη μεγαλύτερη εταιρεία σπόρων παγκόσμια.
Γαλλία: Η υπόθεση χρήσης γλυφοσάτης σε ζιζανιοκτόνα της Monsanto στη Γαλλία προκάλεσε σάλο στην κοινή γνώμη, καθώς η χημική αυτή ένωση φέρεται να ευθύνεται για την εμφάνιση καρκίνου.
Τον Μάιο του 2019 οι γαλλικές εισαγγελικές αρχές ξεκίνησαν προκαταρκτική έρευνα αφότου η εφημερίδα Le Monde προσέφυγε κατά της Monsanto, υποστηρίζοντας ότι είχε φακελώσει τουλάχιστον 200 ανθρώπους με την ελπίδα ότι θα μπορέσει να τους επηρεάσει ώστε να αλλάξουν τη στάση τους απέναντι στα φυτοφάρμακα. Η Bayer παραδέχτηκε την ύπαρξη των φακέλων αυτών, ισχυριζόμενη ότι δεν πιστεύει πως παραβιάστηκε κάποιος νόμος. Ο επικεφαλής του τμήματος δημοσίων σχέσεων της Bayer «υποθέτει πως σε όλες τις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης» μπορεί υπήρχαν τέτοιες λίστες και παραδέχτηκε ότι η θυγατρική της Bayer μπορεί να μην «έπαιξε δίκαια» σε ό,τι αφορά τη χρήση προσωπικών δεδομένων.
Τα δημόσια γαλλικά ινστιτούτα ερευνών Inra και CNRS ανακοίνωσαν με τη σειρά τους ότι θα προσφύγουν επίσης στη δικαιοσύνη αφού διαπίστωσαν ότι κάποιοι από τους ερευνητές και τα διοικητικά στελέχη τους περιλαμβάνονταν στις λίστες της Monsanto.
Leave a Reply