Κορονοϊός: Ανεπαρκή τα μέτρα που πήραμε. Συνεχίζουμε να μεταδίδουμε τον ιό

Γιατί οι Ευρωπαίοι δεν τολμούν να εφαρμόσουν το μοντέλο που εφάρμοσε η Κίνα;

Αποδείχτηκε και αναγνωρίστηκε από τον ΠΟΥ (Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας) πως τα μέτρα που πήρε η Κίνα ήταν απόλυτα σωστά και αποτελεσματικά. Η καθολική απαγόρευση κάθε δραστηριότητας, έφερε αποτέλεσμα στην πιο πολυπληθή χώρα του πλανήτη και μάλιστα σε χρόνο ρεκόρ.

Αντίθετα οι Ευρωπαίοι «θυσιάζουν» τους πολίτες τους για χάριν της οικονομίας και της πολιτικής σκοπιμότητας.

Το παράδειγμα της Ιταλίας με τα αρχικά μέτρα που πήρε, έφεραν την κατάρρευση του συστήματος υγείας και ένα θλιβερό ποσοστό θανάτων στην γειτονική χώρα. Αν και το ποσοστό θνησιμότητας αναφέρουν ότι στην παγκόσμια κοινότητα κυμαίνεται μεταξύ του 1% και 2%, στην Ιταλία το ποσοστό αυτό, φέρεται να ξεπερνά ακόμα και το 10%.

Το ίδιο και στην χώρα μας. Οι αναστολές της κυβέρνησης και του Υπουργείου Υγείας να εφαρμόσουν το μοντέλο της Κίνα και να εφαρμόσουν εξαρχής την καθολική απαγόρευση σε ότι μεταδίδει τον ιό, θα έχει δραματικές συνέπειες στον πληθυσμό, ενώ παράλληλα οι επιπτώσεις στην οικονομία, όχι μόνο δεν θα αποφευχθούν, αλλά θα παρατείνουν την διάρκεια της κρίσης.

Παραμένει ακόμα σε εκκρεμότητα η απόφαση των ρασοφόρων, καθώς θα συγκληθεί η Ιερά Σύνοδος την Δευτέρα 16 Μαρτίου για να αποφασίσει αν θα κλείσει τις εκκλησίες και θα αναστείλει τους γάμους και τις βαπτίσεις. Συζητείται ακόμα το αν θα μεταλαβαίνουμε με κουταλάκια μιας χρήσης γιατί αν, αν, τελικά αποδειχτεί πως θα μεταδοθεί ο ιός μέσω της «Θείας Κοινωνίας» μπορεί να καταρρεύσει το οικοδόμημα του ναού του Σολομώντος.  Το «μαγαζί» αν και κατά πλειοψηφία στηρίζεται σε ηλικιωμένους και ευπαθείς που εναποθέτουν τις ελπίδες τους στην «άλλη ζωή», αν κλείσει, δεν θα φέρει λεφτά στα παγκάρια. Η επιστήμη σηκώνει ψηλά τα χέρια όταν βρίσκεται αντιμέτωπη με το κράτος εν κράτη.

Τι δεν τόλμησε η Ευρώπη και ο δυτικός κόσμος

Όπως έχει γίνει γνωστό από τους επιστήμονες, ο ιός μπορεί να μεταδοθεί ακόμα και από μολυσμένες επιφάνειες όπως είναι τα στηρίγματα και οι χειρολαβές των λεωφορείων, του μετρό, του τραμ. Όπως είναι οι πόρτες και τα ασανσέρ στις δημόσιες υπηρεσίες στις τράπεζες και στις επιχειρήσεις. Ακόμα χειρότερα στα χαρτονομίσματα και στα κέρματα που αλλάζουν χέρια καθημερινά. Ακόμα χειρότερα από τραπέζια, καρέκλες, ποτήρια, πιάτα, πιρούνια ακόμα και το φαγητό και το πλαστικό καλαμάκι ή και ποτηράκι του καφέ.

Συναλλαγές με χρήματα.

Δεν τόλμησαν και δεν τολμούν να σταματήσουν τις συναλλαγές με χρήματα ακόμα και στα super market υπάρχει λύση μέσω του πλαστικού χρήματος. Τα χαρτονομίσματα και τα κέρματα, αλλάζουν χέρια διαρκώς και αρκεί ένα μόλις νόμισμα να μεταφέρει τον ιό σε αρκετούς.

Take away και delivery.

Αφού οι κυβερνώντες έμειναν σε αδράνεια αρκετό καιρό μετά το ξέσπασμα του ιού, αποφάσισαν μόλις χθες το κλείσιμο των εστιατορίων και των καφέ. Ακόμα και σε αυτό πήραν ημίμετρα να μην χαλάσουν το φραπέ του Έλληνα και το πιτόγυρο.

Γνωρίζουν όμως αν ο παρασκευαστής νοσεί; ΟΧΙ.

Γνωρίζουν αν το ποτήρι που πιάνει, το πιάτο, το χαρτί περιτυλίγματος, το βετέξ που «καθαρίζει» τους πάγκους και όλα τα σκεύη που χρησιμοποιεί κάποιος είναι ασφαλή; ΟΧΙ

Γνωρίζουν πως το φαγητό δεν έχει επιμολυνθεί από τον μάγειρα και τον παρασκευαστή; ΟΧΙ

Είναι ήδη αργά για να αναστρέψουν τα εκατοντάδες ορφανά κρούσματα του ιού. Το χειρότερο είναι πως η καθυστέρηση της καθολικής απαγόρευσης θα παρατείνει την οικονομική κρίση που ήδη έχει τινάξει στον αέρα την αγορά. Η διαρκώς αυξανόμενη και παρατεταμένη σε χρόνο μετάδοση του ιού θα έχει τραγικά αποτελέσματα και στον τομέα της οικονομίας.

Αφού οι κυβερνήσεις δεν τολμούν, επιφυόμαστε στον τρόμο και στον φόβο που έχουν οι πολίτες. όσοι μπορούν να καταλάβουν πως δεν πρέπει να παίζουν με τις ζωές των άλλων.

Μένουμε σπίτι. 

Μένουμε σπίτι και είναι μια ευκαιρία να μείνουμε κοντά με τους ανθρώπους μας. Με τους ανθρώπους μας που αφήναμε για να τρέχουμε στη δουλειά, στα φροντιστήρια, στις δημόσιες υπηρεσίες και στις υποχρεώσεις μας.

Η «επανάσταση» δεν γίνεται με διασκέδαση και χωρίς θυσίες. Η αντίδραση μιας φαινομενικά αναπτυγμένης κοινωνίας δεν στηρίζεται στην βλακεία και στην μαγκιά. Η πειθαρχία κάποιες φορές είναι απαραίτητη.

Επιμέλεια άρθρου: Γιώργος Θαλάσσης

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*