Έκτακτο: Η Αίγυπτος έτοιμη για εισβολή στην Λιβύη.

Με στόχο την εκδίωξη των Τούρκων «εισβολέων» στην Λιβύη, το Αιγυπτιακό κοινοβούλιο, άναψε το πράσινο φως για την εισβολή στην γείτονο χώρα.

Όλα είναι έτοιμα για μια μεγάλη μάχη στην Λιβύης και συγκεκριμένα στην πόλη της Σύρτης. Η πόλη της Σύρτης, είναι στρατηγικής σημασίας για τον έλεγχο και την διακίνηση των πετρελαϊκών κοιτασμάτων της Λιβύης.  Μιας χώρας που έγινε αντικείμενο εκμετάλλευσης όλως των περιφερειακών δυνάμεων, αλλά και των συμφερόντων των μεγάλων δυνάμεων, ΗΠΑ και Ρωσίας για τον έλεγχο της περιοχής και των πλούσιων κοιτασμάτων σε πετρέλαιο.

Μέχρι στιγμής η πόλης της Σύρτης ελέγχεται από τις δυνάμεις του στρατάρχη Χαφτάρ και τον LNA οι οποίες αντιμετωπίζουν τις δυνάμεις του Τουρκικού στρατού που έχει αναπτυχθεί τον τελευταίο καιρό, συμμαχώντας με τον αναγνωρισμένο από τη Δύση πρόεδρο Σάρατζ. Ενός προέδρου που δεν ελέγχει την πλειοψηφία του κοινοβουλίου στη χώρα. Η επίθεση των κυβερνητικών δυνάμεων και του Τουρκικού στρατού για την ανακατάληψη της πόλης της Σύρτης, αναμένεται από ώρα σε ώρα, από ημέρα σε ημέρα. Μόλις χθες δυνάμεις τους Σάρατζ και των Τουρκικών δυνάμεων, προχώρησαν κι άλλο κοντά Σύρτη, αναπτύσσοντας τουλάχιστον 200 τεθωρακισμένα οχήματα και μερικές χιλιάδες μισθοφόρων.

Όπως μεταδίδουν τα διεθνή μέσα, το κοινοβούλιο της Αιγύπτου ενέκρινε σήμερα το απόγευμα την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στο εξωτερικό για την καταπολέμηση «εγκληματικών πολιτοφυλακών» και «ξένων τρομοκρατικών ομάδων» σε ένα «δυτικό μέτωπο» – σε μια καταφανή αναφορά στη δυτική γείτονα Λιβύη.

Όπως τονίζει η απόφαση, τα αιγυπτιακά στρατεύματα θα υπερασπιστούν την εθνική ασφάλεια. Δεν δόθηκαν περαιτέρω λεπτομέρειες.

Η Βουλή διόρθωσε μια προηγούμενη ανακοίνωση που αναφερόταν σε ένα «αραβικό», και όχι ένα «δυτικό» μέτωπο.

Παράλληλα, ο υπουργός Άμυνας του Κατάρ συναντήθηκε σήμερα με τον Τούρκο ομόλογό του και τον υπουργό Εσωτερικών της Λιβύης για να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις στη Λιβύη, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο του Κατάρ.

Το Κατάρ και η Αίγυπτος βρίσκονται σε αντίπαλες πλευρές μιας περιφερειακής διαμάχης, μαζί με τρεις χώρες του Κόλπου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters, AFP

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*