Πνευματικά δικαιώματα: Πόρτα στην ΕΔΕΜ από την CISAC

Εξ αποστάσεως η ΕΔΕΜ θα παρακολουθεί τις εξελίξεις τουλάχιστον για έναν χρόνο ακόμα και εφόσον ανατρέψει την σε βάρος της απόφαση του Δ’ Τμήματος του ΣτΕ που εισηγήθηκε την αφαίρεση της άδειας της ως ΟΣΔ 

Γράφει ο Γιώργος Αυγερινός

Ο Σαίξπηρ είχε πει «Μην εμπιστεύεσαι εκείνον που φάνηκε μια φορά ανάξιος εμπιστοσύνης». Αυτή τη σοφία αγνόησε η ΕΔΕΜ και σύμφωνα με πληροφορίες, η Παγκόσμια Συνομοσπονδία των Οργανισμών Συλλογικής Διαχείρισης – CISAC – απέρριψε το αίτημα της ΕΔΕΜ να γίνει μέλος της. 

Η Παγκόσμια Συνομοσπονδία CISAC έχει ως μέλη 231 ΟΣΔ από όλες τις χώρες του κόσμου και πραγματοποιεί γενική συνέλευση μία φορά τον χρόνο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του in.gr, η ΕΔΕΜ δεν κλήθηκε να συμμετάσχει στη Γενική Συνέλευση της CISAC, γιατί δεν μπορεί να γίνει μέλος του Παγκόσμιου Οργανισμού. Είχε προηγηθεί η αίτηση της ΕΔΕΜ που κατέθεσε στις 30 Δεκεμβρίου του 2020. Έτσι παραμένει μόνο η ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ  να είναι ο μόνος αναγνωρισμένος ΟΣΔ  που  εκπροσωπεί  την  χώρα  μας  σε  όλους τους  διεθνείς  Οργανισμούς  και  φυσικά  είναι  μέλος και  της CISAC

Πως φτάσαμε έως εδώ

Από την πτώση της ΑΕΠΙ και την δημιουργία του κρατικού εκτρώματος της Κονιόρδου, άνοιξε η όρεξη του παλιού να εμφανιστεί ως νέο. Στο εποπτικό συμβούλιο της κρατικής ΕΥΕΔ εμφανίστηκαν αρκετά από τα μέλη του ΔΣ της ΑΕΠΙ ή και πρόσωπα που είχαν σημαντική θέση στην Ανώνυμη Εταιρεία που «έφαγε» τα χρήματα Ελλήνων και Ξένων δημιουργών. Από την άλλη πλευρά η ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ήταν αυτή που οδήγησε στην αποκάλυψη του σκανδάλου ΑΕΠΙ και με την υπογραφή Σταματούδη, ήρθε στο φως της δημοσιότητας ο διαχειριστικός έλεγχος που αποκάλυψε τεράστια ποσά να φεύγουν από τα ταμεία της και να καταλήγουν σε πρόσωπα της οικογένειας, σε πρόσωπα κλειδιά και σε δανεικά και αγύριστα.

Στη συνέχεια την σκυτάλη πήρε η ΕΔΕΜ, ο νεοσύστατος Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης που εκβίασε άδεια από την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και η οποία άδεια στάλθηκε προς ακύρωση από το Δ’ Τμήμα του ΣτΕ στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Η συζήτηση στην Ολομέλεια έγινε στις 2 Απριλίου και αναμένετε σε λίγες ημέρες η έκδοση της απόφασης. 

«Μην εμπιστεύεσαι εκείνον που φάνηκε μια φορά ανάξιος εμπιστοσύνης»

Δεν είναι η πρώτη φορά που η CISAC ρίχνει «πόρτα» στους επικεφαλής της ΕΔΕΜ. Είχε προηγηθεί αίτηση της ΕΥΕΔ και είχε απορριφθεί, καθώς η CISAC δεν μπορούσε να δεχθεί στους κόλπους της κρατικό φορέα διαχείρισης, όπως ήταν η ΕΥΕΔ.

Αυτή τη φορά η αιτία για την «πόρτα που έφαγε» η ΕΔΕΜ είναι η εκκρεμοδικία και η ομόφωνη απόφαση του Δ’ τμήματος του ΣτΕ να εισηγηθεί στην Ολομέλεια την ακύρωση της άδειάς της.

Όπως και να έχει η εμπιστοσύνη των Ελλήνων και ξένων δημιουργών έχει κλονιστεί για το πως λειτουργεί η ΕΔΕΜ και σε όσους παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις. Πρόσφατα ανέλαβε αναπληρωτής γεν. διευθυντής ο Παντελής Γρατζελιάς, ο πρώην αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ΑΕΠΙ με μισθούς που έφταναν  ή και ξεπερνούσαν το ποσό των 16.000 ευρώ τον μήνα !!!, ενώ από το ποσό των 6.000.000 που παρέλαβε από την ΕΥΕΔ  και που προορίζονταν όλο για διανομές, μοιράστηκε λιγότερο από το μισό στους δημιουργούς. Θυμίζουμε ακόμα πως μομφή για τα πρόσωπα που εμπλέκονται στην ΕΔΕΜ είχε εκφράσει και ο Σταύρος Ξαρχάκος με ανοιχτή επιστολή και ήταν η βασική αιτία που τον οδήγησε να επιλέξει την ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ για την προστασία και την διαχείριση των έργων του.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*