Ελληνοτουρκικά: Και τώρα αρχίζουν τα δύσκολα

Νέα σημαντική πρόκληση της Τουρκίας για έρευνες εντός Ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Ο Ερντογάν θα προχωρήσει σε έρευνες εντός Ελλαδικού χώρου εντός του 2020 και συγκεκριμένα στις περιοχές που έχει οριοθετήσει ως ΑΟΖ από κοινού με την κυβέρνηση της Λιβύης.

Καλείται πλέον η χώρα μας να απαντήσει με στρατιωτικά μέσα σε περίπτωση που ο σουλτάνος πραγματοποιήσει τα όσα είπε πριν από λίγο.

Ο Ερντογάν αγνοεί ακόμα και την ανακοίνωση του του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σύμφωνα με την οποία χαρακτήρισε «Προκλητικό» και «αντιπαραγωγικό» το μνημόνιο κατανόησης της Τουρκίας με την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (ΚΕΣ) της Λιβύης, ενώ τονίζει «οι αποφάσεις που δεν λαμβάνουν υπόψη τα συμφέροντα όλων των ενδιαφερομένων κρατών δεν βοηθούν (και) είναι προκλητικές. Επιπλέον, σε αντίθεση με όσα προτείνει η Τουρκία, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο όπως αποκρυσταλλώνεται στη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, τα νησιά έχουν γενικά δικαίωμα στην ΑΟΖ και στην ηπειρωτική υφαλοκρηπίδα στον ίδιο βαθμό με οποιαδήποτε άλλη χερσαία περιοχή».

Ταυτόχρονα και πριν την διάσκεψη του Βερολίνου η Τουρκία ανακοινώνει ότι έστειλε ήδη στρατεύματα στην Λιβύη ενώ η Αίγυπτος ετοιμάζει στρατεύματα για να σταθούν αντιμέτωπα στις επιχειρήσεις των τουρκικών δυνάμεων.

Ο επεκτατισμός και η φιλοδοξία του Ερντογάν φέρνει μνήμες Β΄παγκοσμίου πολέμου, όπου οι μεγάλες δυνάμεις συμφωνούσαν (Διεθνή Συνδιάσκεψη του Μονάχου 1938) στην εισβολή της ναζιστικής Γερμανίας στην Τσεχοσλοβακία. Όσο οι συμμαχικές δυνάμεις αποφεύγουν να έρθουν σε ρήξη με την πολιτική της Τουρκίας, τόσο η εμπλοκή των περιφερειακών χωρών σε γενικευμένη σύρραξη, γίνεται ορατή.

Στην επικείμενη διάσκεψη του Βερολίνου θα έχουμε επανάληψη της ιστορίας; Θα συνεχίζουν να καλύπτουν οι σύμμαχοι μας της εισβολή της Τουρκίας στη Συρία, στο Ιράκ και τώρα στην Λιβύη;

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*