Νέα μέτρα στην Εστίαση. Κραυγή αγωνίας και συντονισμός σε όλη την Ελλάδα.

Νέα μέτρα στην Εστίαση. Κραυγή αγωνίας και συντονισμός σε όλη την Ελλάδα.

Όλοι σιγά σιγά οι νομοί περνούν σε τεχνικό lockdown, με θύματα τις επιχειρήσεις Εστίασης και Αναψυχής. Σειρά έχουν ο νομός Αχαΐας και δήμος Ιωαννίνων.

Το βάρος καλούνται να το πληρώσουν οι επαγγελματίες της Εστίασης, με την πολιτεία να παίρνει μέτρα αποφεύγοντας την χρήση της λέξη lockdown. Απελπισμένη κραυγή από τις επιχειρήσεις Εστίασης και Αναψυχής που διαδέχονται το ένα πλήγμα μετά το άλλο.

Συνήθης ύποπτος και ο σάκος του μποξ για την κυβέρνηση, είναι η Εστίαση καθώς είναι ο κλάδος που συνεχίζει να πληρώνει το τίμημα υγειονομικών αποφάσεων του Υπουργείου Υγείας και του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας.

Χιλιάδες θέσεις εργασίας χάθηκαν και συνεχίζουν να χάνονται, ενώ οι επιχειρήσεις είναι αδύνατον να επιβιώσουν υπό καθεστώς απαγορεύσεων  αλλά και περιορισμένου ωραρίου.

Όμως το να παίρνεις αποφάσεις σε βάρος της οικονομίας και της επιβίωσης των καταστημάτων, χωρίς παράλληλα και ταυτόχρονα να παίρνεις αντίστοιχα μέτρα ελάφρυνσης και βοήθειας, είναι ο ορισμός της αδικίας.

Τα μέτρα

Με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, κατόπιν σχετικής εισήγησης της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας για τον νέο κορονοϊό και με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, λαμβάνονται τα κάτωθι περιοριστικά μέτρα, με εφαρμογή σε ολόκληρη την Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας και στο Δήμο Ιωαννιτών.

 • Απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 05.00 της επομένης.
 • Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως πάρτυ, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, κλπ.
  Εξαιρούνται της αναστολής οι λαϊκές αγορές, οι οποίες θα λειτουργήσουν με όριο απόστασης μεταξύ των πάγκων των πωλητών (5) μέτρα και το 50% της δυναμικότητας ανά κατηγορία πωλητών.
 • Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.
 • Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.
 • Υποχρεωτική η χρήση μάσκας τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.
  Σημειώνεται ότι σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών για τις επιχειρήσεις που επηρεάζονται, είναι δυνατή (ΜΟΝΟ) η αναστολή σύμβασης εργασίας των εργαζομένων.

Τέλος, τα παραπάνω περιοριστικά μέτρα ισχύουν για επτά (7) ημέρες από την Τρίτη 06-10-2020 έως και τη Δευτέρα 12-10-2020.

Κραυγή αγωνίας και διαμαρτυρίας από τον σύλλογο Εστίασης και Αναψυχής του Νομού Αχαΐας

Με δελτίο τύπου ο σύλλογος των καταστηματαρχών του Νομού Αχαϊας -ΣΚΕΑΝΑ -διαμαρτύρεται το βάρος που καλόύνται να σηκώσουν οι επιχειρήσεις. Σημειώνουμε δε πως στο δελτίο τύπου, δεν είχαν συμπεριληφθεί τα νέα μέτρα που ακολούθησαν.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – ΣΚΕΑΝΑ
Ζούμε το ασύμμετρο κακό που λέγεται COVID -19.

Αυτό γέννησε ένα θέατρο του παραλόγου, με μοναδικούς κακούς ερμηνευτές τους επαγγελματίες της εστίασης.

Γιατί; Γιατί τα λεωφορεία, τα τρένα, το μετρό, τα πλοία, οι πολιτικές συγκεντρώσεις, οι εκκλησίες, τα υπαίθρια πάρτυ στις πλατείες είναι οι κοινωνικοί εταίροι που δέχονται μόνο συστάσεις προς συμμόρφωση.

Ο ευρύς πληθυσμός, απείθαρχος σε οποιαδήποτε προτροπή ατομικής ευθύνης, προκειμένου να κοινωνικοποιείται και να διασκεδάζει και η εστίαση η μόνη υπεύθυνη να εισπράττει κυρώσεις του ποινικού κώδικα, ο οποίος προστατεύει τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Εύκολη η στοχοποίηση, σκληρές οι τιμωρίες..

Πήραμε ρίσκα στο όνομα της οικονομικής καταστροφής που περάσαμε και του καθεστώτος του σκληρού ανταγωνισμού μεταξύ μας.

Αύριο θα έρθει η σειρά και άλλων επιχειρήσεων μας, club, bar, restaurant, cafe.

Επιχειρηματίες και εργαζόμενοι θα μείνουν χωρίς μεροκάματο, με υποχρεώσεις να μην εξυπηρετούνται.

Δεν είμαστε ζηλωτές της θεωρίας πως δεν μας ενδιαφέρει η προστασία της υγείας προκειμένου να έχουμε κέρδη, έχουμε και εμείς και οι εργαζόμενοι μας ανησυχία για την όποια επιμόλυνση. Επιμόλυνση που θα κλείσει και θα δαιμονοποιήσει καταστήματα.

Ανασφάλεια και φόβο με τα περιοριστικά μέτρα που αφορούν εμβαδά και πως δεν θα είμαστε βιώσιμοι.

Ζητάμε:

 • Συμπαράσταση στους συναδέλφους που έκλεισαν, αύριο μπορεί να είναι η σειρα μας.
 • Προστασία της υγειονομικής αλυσίδας, όσον αφορά το μέτρο της ευθύνης μας.
 • Τήρηση των πρωτοκόλλων για να προστατεύσουμε όλους μας και για να μην καρπωθούμε το χαμένο εισόδημα αυτών που κλείνουν.
 • Ισοδίκαιη εφαρμογή νόμων και κυρώσεων από την Πολιτεία προς όλους και όχι μόνο προς την εστίαση επειδή έχουμε έδρα και ΑΦΜ.
 • Δικαίωμα επιλογής, αν κρίνει κάποια επιχείρηση πως δεν είναι βιώσιμη (γιατί σίγουρα κάποιες δεν είναι) μετά τα επιβεβλημένα περιοριστικά μέτρα, να ζητήσει καθεστώς προστασίας , όπως κατά την καραντίνα.
 • Παράταση δια νόμου της έκπτωσης στα ενοίκια κατά 40%.
 • Κεντρική πολιτική απόφαση, εφόσον υπάρξει lock down, για λειτουργία της εμπορικής αγοράς 10:00- 18:00.
 • Διόρθωση της στρέβλωσης του προγράμματος των Περιφερειών, που αφορά την μοριοδότηση της επιχορήγησης.

Υ.Γ Είμαστε, δεν ξέρει κανείς για πόσο σε ζώνη λυκόφωτος.

Να μας μεταχειριστεί δίκαια η Πολιτεία, να σεβαστούμε τους συναδέλφους, να προστατεύσουμε την κοινωνία, τα καταστήματα μας και τις οικογένειες ημών και των εργαζομένων μας, προασπίζοντας την υγεία.

Μαζί φωνάξαμε και ζητήσαμε “πράγματα” για την επιβίωση μας από την πρώτη στιγμή και καταφέραμε να πάρουμε ανάσες. Πάλι όλοι μαζί θα διεκδικήσουμε!

Κραυγή αγωνίας και συντονισμός σε όλη την Ελλάδα.

Σήμερα και αύριο, 40 και πλέον σύλλογοι από όλοι την Ελλάδα, ενώνουν τις φωνές του και την δράση τους για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στην Εστίαση.

Δυστυχώς έως σήμερα οι πρωτοβουλίες και οι ενέργειες από το δευτεροβάθμιο όργανό τους (ΠΟΕΣΕ), αλλά και από το τριτοβάθμιο (ΓΣΕΒΒΕ) ήταν άτονες και αποσπασματικές.

Τα 40 σωματεία ανέλαβαν την πρωτοβουλία να διοργανώσουν ένα συνέδριο στον Βόλο, όπου αναμένονται τα αποτελέσματα του. Το σίγουρο είναι πως η Εστίαση, ο αυτοαπασχολούμενος και ο μικρομεσαίος δεν αντέχουν την συνεχή επίθεση με υψηλούς φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, συνεχείς ελέγχους σαν να πρόκειται για εγκληματίες (αν και το πραγματικό έγκλημα συνεχίζει με αμείωτη ένταση παρά τις κινηματογραφικές παραγωγές Χρυσοχοϊδη)

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

There is no message to display. Please add one.