Πνευματικά Δικαιώματα. Μεγάλες απώλειες στην ΕΔΕΜ.

Συρρικνώνεται περαιτέρω η εκπροσώπηση της ΕΔΕΜ. Σε μόλις 3 μέρες απέσυραν τα ρεπερτόριά τους από την ΕΔΕΜ 3 μεγάλοι δημιουργοί και προχώρησαν σε συνεργασία με την ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ.

Ελένη Γιαννατσούλια, Βίκυ Γεροθόδωρου και Πάνος Καπίρης ανήκουν πλέον στο δυναμικό της ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ.

 

Ελένη Γιαννατσούλια – Στιχουργός
Η καταξιωμένη στιχουργός παρουσίασε τους πρώτους στίχους της στο Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης, με ερμηνευτές τον πρωτοεμφανιζόμενο, τότε, Μανώλη Λιδάκη και την Κάτια Καραβασίλη.
Εδώ και 30 χρόνια στιχογραφεί επαγγελματικά στην ελληνική δισκογραφία, έχοντας πάνω από 800 ηχογραφημένα τραγούδια στο ενεργητικό της.
Έχει συνεργαστεί με εξαίρετους συνθέτες, όπως ο Αλέξης Παπαδημητρίου, ο Χρήστος Νικολόπουλος, ο Τάκης Μπουγάς, ενώ τα τελευταία χρόνια συνεργάζεται με τον Γιώργο Σαμπάνη, τον Μιχάλη Χατζηγιάννη, τον Φοίβο, τον Κυριάκο Παπαδόπουλο, τον Μάριο Ψιμόπουλο, τον Πάνο Καπίρη, τον Γιάννη Φρασέρη, τον Άκη Δείξιμο, τον Ηλία Καμπακάκη, τον Ανδρέα Κατσιγιάννη, τον Δημήτρη Κοντόπουλο κ.ά.
Τραγούδια της έχουν ερμηνεύσει καταξιωμένοι Έλληνες τραγουδιστές, όπως, ενδεικτικά, οι: Νίκος Οικονομόπουλος, Νατάσα Θεοδωρίδου, Γιώργος Μαζωνάκης , Πάνος Κιάμος, Γιώργος Σαμπάνης, Δέσποινα Βανδή, Γιάννης Πλούταρχος, Αντώνης Ρέμος, Πέγκυ Ζήνα, Δημήτρης Μπάσης, Κώστας Μακεδόνας, Πασχάλης Τερζής, Ηλίας Καμπακάκης , Άντζελα Δημητρίου, Σάκης Ρουβάς, Γιώργος Γιαννιάς, Καίτη Γαρμπή, Τόλης Βοσκόπουλος και Μαντώ.
Ξεχωριστή θέση στην καριέρα της Ελένης Γιαννατσούλια έχουν τα τραγούδια των τίτλων (στίχοι) που έγραψε για επιτυχημένες σειρές του σκηνοθέτη Μανούσου Μανουσάκη στον Antenna TV, όπως «Ψίθυροι Καρδιάς», «Μη μου λες αντίο», «Κλέφτης έρωτας», «Κρυφά Μονοπάτια» κ. ά., καθώς και ο δίσκος «Χριστούγεννα με την Καίτη».
Επίσης, τραγούδια σε στίχους της έχουν διασκευαστεί από ξένους καλλιτέχνες, ενώ η ίδια η στιχουργός έχει διασκευάσει στα ελληνικά, ξένες επιτυχίες για Έλληνες καλλιτέχνες.
Η Ελένη Γιαννατσούλια είναι απόφοιτος του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου και της Παιδαγωγικής Ακαδημίας Τρίπολης, έχει κάνει μετεκπαίδευση στο Μαράσλειο Διδασκαλείο Αθηνών και έχει εργαστεί ως εκπαιδευτικός στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.
Βίκυ Γεροθόδωρου – Στιχουργός
Η Βίκυ Γεροθόδωρου αγαπούσε από μικρή τη στιχουργική, καθώς έγραφε από 12 χρονών, και ξεκίνησε να ασχολείται επαγγελματικά με τον στίχο πριν από 22 χρόνια, συνεργαζόμενη στα πρώτα βήματά της με τον αείμνηστο τραγουδοποιό Αντώνη Βαρδή.
Μέχρι σήμερα έχει στο ενεργητικό της πάνω από 500 δισκογραφημένα τραγούδια, αναρίθμητους χρυσούς και πλατινένιους δίσκους, καθώς και επιτυχίες και διακρίσεις, όπως το βραβείο Αρίων (2007), για το καλύτερο ποπ τραγούδι, το «Όλα γύρω σου γυρίζουν», σε μουσική Δημήτρη Κοντόπουλου κι ερμηνεία Σάκη Ρουβά.
Έχει συνεργαστεί με σημαντικούς τραγουδοποιούς και ερμηνευτές της ελληνικής μουσικής σκηνής, όπως είναι οι: Αντώνης Βαρδής, Χρήστος Νικολόπουλος, Λάκης Παπαδόπουλος, Νίκος Αντύπας, Νίκος Βέρτης, Κωνσταντίνος Αργυρός, Πέτρος Ιακωβίδης, Κυριάκος Παπαδόπουλος, Στέλιος Ρόκκος, Δήμος Αναστασιάδης, Γιώργος Σαμπάνης, Δημήτρης Κοντόπουλος, Γιώργος Νταλάρας, Mανώλης Λιδάκης, Γιάννης Κότσιρας, Πασχάλης Τερζής, Γιάννης Πλούταρχος, Νότης Σφακιανάκης, Κώστας Μακεδόνας, Μελίνα Ασλανίδου, Σάκης Ρουβάς, Ελένη Φουρέιρα, Έλενα Παπαρίζου, Πέγκυ Ζήνα, Λένα Ζευγαρά, Αναστασία κ.ά.
Μεγάλη επιτυχία γνώρισαν τραγούδια της που αγαπήθηκαν πολύ, όπως τα: «Το λάθος», «Έλα και πάμε», «Πότε θα σε δω», «Ένα τσιγγανάκι είπε», «Αποτυπώματα», «Άσ’το», «Τα μάτια σου ερωτεύτηκα», «Αν μ’αγαπάς», «Με σένα πλάι μου», «Κάπου θα βρεθούμε», «Πάνω απ’όλα», «Και σε θέλω», «Όλα γύρω σου γυρίζουν», «Στα τραγούδια που σου γράφω», «Ένα», «Έλα νύχτα», «Ας τα λέμε καλά», «Τα δικά μου μεσάνυχτα» και πολλά άλλα.
Η Βίκυ Γεροθόδωρου γράφει ελληνικό αλλά και αγγλικό στίχο και έχει γράψει το θεματικό τραγούδι του βιβλίου “Protogenesis” της Αμερικανίδας συγγραφέως Alysia Helming.
Παράλληλα με τη στιχουργική, εργάστηκε για 4 χρόνια ως ραδιοφωνική παραγωγός στον Alpha 98,9.
Έχει σπουδάσει στο Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Αθηνών. Τέλος, έχει εργαστεί ως ιπτάμενη συνοδός στην Ο.Α. (1988-1996).
Παναγιώτης Καπίρης – Συνθέτης
Ο συνθέτης των επιτυχιών έχει πάνω από 500 δισκογραφημένα τραγούδια στο ενεργητικό του, σε συνεργασία με κορυφαίους στιχουργούς και ερμηνευτές.
Εισήλθε στα ελληνικά μουσικά δρώμενα το 1989 ως τραγουδιστής, ενώ παράλληλα έπαιζε και μπουζούκι. Σταδιακά, άρχισε να γράφει δικά του τραγούδια, με πρώτη σημαντική συνεργασία εκείνη με τον στιχουργό Αντώνη Παππά.
Κυκλοφόρησε την πρώτη δισκογραφική δουλειά του το 1997 και στη συνέχεια συνεργάστηκε με την ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΤΑΝΙΣΗ, γράφοντας τη μουσική για το τραγούδι «Σ’ έχω κάνει Θεό» (2004), σε στίχους Φώντα Θεοδώρου, το οποίο τραγούδησε αργότερα και ο Giorgos Mazonakis.
Άλλα τραγούδια με την υπογραφή του είναι το «Ακροβατώ» με ερμηνευτή τον Βαλάντη, το «Έχω μάτια και βλέπω» με τον Νίκο Μακρόπουλο, το «Στην υγειά της αχάριστης» με τον Αλέκο Ζαζόπουλο και το «Έτσι είναι η αγάπη» με τον Μάκη Δημάκη.
Επιτυχίες έφερε η συνεργασία του Πάνου Καπίρη και με τη στιχουργό Eleni Giannatsoulia σε τραγούδια όπως «Εννοείται», «Ώρα να πηγαίνω», «Εξαιτίας σου» και «Για χίλιους λόγους» που ερμήνευσε μοναδικά ο Nikos Oikonomopoulos. Επιτυχίες, όμως, του έφερε και η συνεργασία του με τον Σπύρο Γιατρά (“Θα κάνεις μαύρα μάτια να με δεις”, “Θέλω”, “Τι ώρα να ‘ναι”).
Για τον Yannis Ploutarchos / Γιάννης Πλούταρχος έχει γράψει το τραγούδι «Φοβάμαι εμένα, εμένα και μόνο» (2002), ενώ ακόμη έχει γράψει επιτυχίες και για άλλα μεγάλα ονόματα, όπως τους Βασίλη Καρρά, Πάολα, Αντύπα, STAN, Άντζελα Δημητρίου, Καίτη Γαρμπή, Χρήστο Πάζη, Λένα Ζευγαρά, Γιώργο Γιαννιά, Λάμπη Λιβιεράτο, Άγγελο Διονυσίου, Κώστα Καραφώτη, Γιάννη Τάσιο, Χρήστο Χολίδη κ.ά.
Άλλοι τραγουδιστές που συνεργάστηκαν μαζί του είναι οι Μάκης Δημάκης, Λευτέρης Πανταζής, Σάκης Αρσενίου, Κυριάκος Κυανός, Χρήστος Πάζης, Δημήτρης Χρυσοχοΐδης, Χρύσπα κ.ά. ενώ πιο πρόσφατα η Μαρία Ιακώβου και ο Γιώργος Δασκουλίδης.
Το 2019 ο Πάνος Καπίρης συνέθεσε το τραγούδι “Κάτω τα χέρια άπαντες απ’τη Μακεδονία”, σε στίχους Δ. Λαλάκου που ερμήνευσαν ο Σπύρος Πανταζόπουλος και η Δέσποινα Κραουνάκη.
Στα χνάρια του πατέρα του βαδίζει τώρα ο ταλαντούχος ερμηνευτής και τραγουδοποιός Stamatis Kapiris, σε συνεργασία με τη Heaven Music. Ο Πάνος Καπίρης είναι ο μάνατζερ και παραγωγός του νεαρού καλλιτέχνη, για τον οποίο ετοιμάζει καινούρια projects. Καλή του επιτυχία!

ΕΔΕΜ – Κύκνειο άσμα

Το τελευταίο χρόνο οι απώλειες στην ΕΔΕΜ είναι ασύλληπτες. Αν και προικοδοτήθηκε με την κρατική ΕΥΕΔ, τόσο με εκατομμύρια (τα οποία τέλειωσαν), όσο και με δημιουργούς, δεν κατάφεραν να συγκρατήσουν το ρεύμα που έχει δημιουργηθεί προς την ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ. Ένα ρεύμα που έχει δημιουργηθεί με συντελεστές, την διαφάνεια, την σωστή οργάνωση και διαχείριση, την μεθοδικότητα και την δουλειά διοίκησης και εργαζομένων. Δεν είναι τυχαίο που η ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ, συγκέντρωσε 16 και πλέον εκατομμύρια από δικαιώματα το 2022 και μόνο το δεύτερο εξάμηνο του 2023 μοίρασε στα μέλη της περισσότερα από 10 εκατομμύρια.

Από την άλλη η ΕΔΕΜ, μάταια προσπαθεί να πείσει τους χρήστες για την εκπροσώπηση που έχει και σε συνδυασμό με το «άπληστο» αμοιβολόγιό της το μόνο που έχει καταφέρει είναι να διαλύεται οικονομικά και από εκπροσώπηση.

Οι δημιουργοί φεύγουν από την ΕΔΕΜ γιατί η ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ κέρδισε και κερδίζει την εμπιστοσύνη των χρηστών και των θεσμικών οργάνων τους (Επιμελητήρια – ΞΞΕ, ΚΕΕΕ και άλλων). Φεύγουν γιατί τα δικαιώματά τους εισπράττονται σε όλες τις χώρες του κόσμου μέσω συμβάσεων που έχει μόνο η ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ με όλους τους αλλοδαπούς οργανισμούς της υφηλίου. Φεύγουν από την ΕΔΕΜ γιατί διαπίστωσαν ότι τα χρήματα που εισπράττουν από την ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ είναι πολύ περισσότερα από την ΕΔΕΜ. Φεύγουν γιατί η ΕΔΕΜ δεν μπόρεσε να αποτελέσει το μεγάλο οργανισμό που τους υποσχέθηκε η παρέα της Λούκα Κατσέλη.

Μόλις 3.000 και μόνο Έλληνες δημιουργοί βρίσκονται στην ΕΔΕΜ και αυτοί αντί να αυξάνονται μειώνονται. Αν σκεφτούμε πως η προίκα που κληρονόμησε από την ΕΥΕΔ ήταν 14.000 Έλληνες δημιουργοί και αρκετοί αλλοδαποί ΟΣΔ, θα διαπιστώσουμε ότι η ΕΔΕΜ απέτυχε σε όλα τα επίπεδα. Δεν κατάφερε να εκπροσωπεί στην Ελλάδα ούτε έναν αλλοδαπό ΟΣΔ!!!

Είναι καιρός να κάνουν το τελευταίο βήμα όσοι απέμειναν στην ΕΔΕΜ, να ενταχτούν και αυτοί στην ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ, έτσι ώστε να εισπράττονται τα δικαιώματά τους αδιαμαρτύρητα, καθολικά από όλο το εύρος των χρηστών. Μόνο ένας οργανισμός μπορεί να σταθεί και αυτή είναι η ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ.

 

Σχετικά άρθρα:

«Φεύγω γιατί άργησα». Ηχηρή αποχώρηση στην ΕΔΕΜ με σοβαρές καταγγελίες

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ – Μεγάλες «μεταγραφές» στην ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*