Γυναικοκτονίες: Όχι άλλα καλά κορίτσια στον Παράδεισο

Γυναικοκτονίες: Όχι άλλα καλά κορίτσια στον Παράδεισο

Έντονη ανησυχία υπάρχει στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια για τον όλο ένα και αυξανόμενο αριθμό γυναικοκτονιών. Γυναικοκτονία, ο γενικός ορισμός της λέξης είναι: οι δολοφονίες γυναικών και κοριτσιών εξαιτίας του φύλου τους, είναι ένας όρος που ενοχλεί αρκετούς και δεν είναι ευρέως αποδεκτός.

Γράφει η Έλενα Φλώρου, Δικηγόρος Αθηνών
Έλενα Φλώρου, Δικηγόρος Αθηνών
Έλενα Φλώρου Δικηγόρος Αθηνών

Η Επιτροπή Φύλου και Ισότητας της Παιδαγωγικής Σχολής του ΑΠΘ ζητά την εισαγωγή του εγκλήματος της γυναικοκτονίας ως διακριτό αδίκημα στο νέο Ποινικό Κώδικα. Με βάση το άρθρο 299 του Ποινικού Κώδικα η ανθρωποκτονία από πρόθεση τιμωρείται με την ποινή της ισόβιας κάθειρξης, στην περίπτωση όμως αναγνώρισης ελαφρυντικών η ποινή μειώνεται σημαντικά. Στις περιπτώσεις γυναικοκτονιών θα μπορούσε να μην γίνονται από το Δικαστήριο δεκτά τα ελαφρυντικά και σαν επιβαρυντικό παράγοντα να λαμβάνεται υπόψιν τα κίνητρα του δράστη λόγω φύλου. Αυτό θα ήταν ένα βήμα μπροστά για την Ελλάδα υλοποιώντας δράσεις αντιμετώπισης του φαινομένου της έμφυλης βίας και βοηθώντας στην εξάλειψη του.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ελληνικού τμήματος του Ευρωπαϊκού Παρατηρητήριου για τις γυναικοκτονίες το 2019 καταγράφηκαν 17 γυναικοκτονίες, το 2020 καταγράφηκαν 19 και το 2021 καταγράφηκαν 30.

Οι παραπάνω έρευνες είναι γνωστές σε όλους τους κρατικούς φορείς, συμπεραίνοντας πως θα πρέπει η κρατική πολιτική να σταματήσει να έχει κίβδηλες στρατηγικές του φαινομένου και στην αντιμετώπιση του. Σαν πολίτες λοιπόν, θα πρέπει να ευαισθητοποιηθούμε και να επανατοποθετηθούμε με βάση τις νέες συνθήκες της δοθείσας πραγματικότητας.

Οφείλουμε να αποδεχτούμε το πρόβλημα και να βρούμε λύσεις για αυτό. Λύσεις όπως, η ύπαρξη συνεχούς ενημέρωσης, εντασσόμενης στην καθημερινότητα μας για την αποφυγή νέων κρουσμάτων έμφυλης βίας τα οποία οδεύουν την χώρα μας δεκαετίες πίσω.

Θα πρέπει το εκπαιδευτικό σύστημα να εμβαθύνει και να επιμείνει περισσότερο σε θέματα φύλου και ταυτότητας.

Θα πρέπει να εκπαιδευτεί και εξοπλιστεί κατάλληλα η ελληνική αστυνομία για θέματα ενδοοικογενειακής βίας.

Θα πρέπει οι δομές φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών και οι γραμμές ψυχολογικής υποστήριξης τους να αυξηθούν.

Θα πρέπει να αυστηροποιηθούν οι ποινές των Δικαστηρίων σε αυτές τις περιπτώσεις και να μην λαμβάνονται υπόψιν τυχόν ελαφρυντικά.

Η προσπάθεια θα πρέπει να είναι ομαδική, συνεχής και αδιάκοπη. Άλλωστε ο πολιτισμός μίας χώρας φαίνεται από το τρόπο διαχείρισης και αντιμετώπισης των ευάλωτων ομάδων (ηλικιωμένοι, παιδιά, γυναίκες, ζώα κλπ.). Γι’ αυτό, η ανάγκη για να αφήσουμε στις επόμενες γενεές ένα καλύτερο μέλλον θα πρέπει να γίνει η κινητήρια δύναμη για την επίτευξη του στόχου μας.

Έλενα Φλώρου – Δικηγόρος Αθηνών

#Γυναικοκτονίες #metoo

4 Comments

  1. ΣΥΝΧΑΡΗΤΗΡΙΑ για την ευαισθητοποίηση και το έντονο ενδιαφέρον !!!! Μάστιγα του αιώνα μας οι γυναικοκτονιες μακάρι να ληφθούν τα αντίστοιχα μέτρα και να ακουστούν οι φωνές όλων όσων δίνουν αγώνα για αυτό!!!!!

  2. Μπράβο σε όσους δε ξεχνούν, σε όσους αγωνίζονται, σε όσους θέλουν να αποδίδουν δίκαιο!!!!!!!!
    Μακρύς και εποδινος
    ο αγώνας ενάντια σε μια κοινωνία γεμάτη τέρατα.
    Συγχαρητήρια!

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*