Το Καστελόριζο εξαφανίστηκε από την Ελλάδα, την ΕΕ και την Τουρκία. Αμφισβήτηση της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας από Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η Ελλάδα δεν τολμά να αναγνωρίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα Αμφισβήτηση της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας και από Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Γράφει ο Γιώργος Αυγερινός

Αμφισβήτηση από το Αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών

Απαντώντας σε ερώτηση των Ελλήνων ανταποκριτών στην Ουάσιγκτον, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών χαρακτηρίζει την Ελληνική περιοχή που η Τουρκία δέσμευσε με NAVTEX για έρευνες υδρογονανθράκων, ως «αμφισβητούμενα ύδατα».

Με την απάντηση αυτή το Αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών ευθυγραμμίζεται με την θεωρία της  Τουρκίας, κάνοντας λόγο για αμφισβητούμενες περιοχές, αμφισβητώντας ουσιαστικά την Ελληνική υφαλοκρηπίδα και την Ελληνική κυριαρχία. Συγκεκριμένα, αγνοούν την ύπαρξη του Καστελόριζου.

Το γιατί το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών και η κυβέρνηση την ανακοίνωση αυτή την εξέλαβαν ως θετική, είναι ένα ζήτημα που θα απασχολήσει την Ελληνική διπλωματία τις επόμενες μέρες.

Όπως θα παρατηρήσετε στους χάρτες που ακολουθούν, η NAVTEX της Τουρκίας έχει εξαφανίσει το Καστελόριζο, την Ρω και την Στρογγυλή, ένα σύμπλεγμα νησιών που εμποδίζουν την Τουρκία να απλωθεί στην Ανατολική Μεσόγειο προς την πλευρά της Ελλάδας, ενώ θέτουν σε ακυρότητα το Τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Η απάντηση από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ:

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες γνωρίζουν ότι η Τουρκία έχει εκδώσει μια NAVTEX για έρευνα σε αμφισβητούμενα ύδατα στην Ανατολική Μεσόγειο. Καλούμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν τυχόν σχέδια που έχουν για επιχειρήσεις και να αποφύγουν κινήσεις που θα αυξήσουν τις εντάσεις στην περιοχή»

Παράλληλα το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, έχει ήδη προβεί σε διάβημα προς την Άγκυρα και με ανακοίνωσή του αναφέρει πως έχει τεθεί το ζήτημα της παράνομης NAVTEX στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Η εξαφάνιση του Καστελόριζου από την ίδια την Ελλάδα. Αποκαλυπτικό

Όπως θα δείτε στο παρακάτω video (7′:30”), η χώρα μας το 2003, με Υπουργό Εξωτερικών τον Γιώργο Παπανδρέου, παρακαλεί την Κύπρο, να μην επεκτείνει την ΑΟΖ της, αμφισβητώντας η χώρα μας την Ελληνική υφαλοκρηπίδα που ορίζεται από το Καστελόριζο, απεμπολώντας  τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Το Καστελόριζο εξαφανίστηκε και από την ΕΕ

Όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις αρχές της νέας χιλιετίας (Κυβέρνηση Σιμίτη) αναρτούσε τον «ΧΑΡΤΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩ», στον χάρτη δεν εμφανιζόταν το Καστελόριζο. Θα σκεφτεί κάποιος πως επειδή ήταν μικρός ο χάρτης, δεν θα γίνονταν ευδιάκριτο το σύμπλεγμα των νησιών μας, συμπεριλαμβανομένων της Ρω και της Στρογγυλής. Το 2011 οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης, Θανάσης Λεβέντης, Νίκος Τσούκαλης και Γρηγόρης Ψαριανός,. θέτουν το ζήτημα στον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών της ΝΔ, Σταύρο Δήμα (κυβέρνηση Λουκά Παπαδήμα). Τελικά το ζήτημα τέθηκε στην Κομισιόν και έγινε διόρθωση του «λάθους» στον χάρτη της, από τον πρόεδρο της επιτροπής Όλι Ρεν.

Δείτε τον «ΧΑΡΤΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩ» όπως είχε αρχικά αποτυπωθεί, χωρίς το Καστελόρζο

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΣ:

«Η σημερινή αναγγελία τουρκικών ερευνών σε τμήμα ελληνικής υφαλοκρηπίδας με νέα παράνομη τουρκική Navtex συνιστά κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή.

Καταδεικνύει την εμμονή της Τουρκίας στην παραβατικότητα και την απόλυτη περιφρόνηση, από πλευράς της, του Διεθνούς Δικαίου, του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, των κανόνων καλής γειτονίας, καθώς και των προτροπών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Πρεσβεία μας στην Άγκυρα έχει ήδη προβεί σε διάβημα διαμαρτυρίας στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, ενώ οι αρχές μας έχουν ήδη εγείρει το θέμα στην ΕΕ, στο ΝΑΤΟ και στον ΟΗΕ, καθώς και στις πρωτεύουσες των μονίμων μελών του ΣΑΗΕ.

Καλούμε την Τουρκία να τερματίσει άμεσα τις παράνομες ενέργειές της που παραβιάζουν κυριαρχικά μας δικαιώματα και υπονομεύουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή.

Ο μόνος δρόμος για τη σταθερότητα στην περιοχή είναι ο σεβασμός της διεθνούς νομιμότητας».

Εάν βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο, κοινοποιήστε

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*