Κοροναϊός: Τον συνδέουν με την διάσημα μπύρα Corona

Απίστευτο κι όμως αληθινό. Οι πιο δημοφιλείς αναζητήσεις στην μηχανή της Google το τελευταίο διάστημα περιέχουν τις φράσεις “Coronavirus beer”, “Corona virus beer” και “Virus corona beer”.

Σύμφωνα με το indy100 της Independent, έχουν αυξηθεί οι αναζητήσεις με τις λέξεις «Coronavirus beer», «Corona virus beer» και «Virus corona beer» σε Αυστραλία, Αμερική, Καναδά, Ινδία και Βρετανία. Οι πολίτες σε αυτές τις χώρες υποπτεύτηκαν την διάσημη μπύρα, ως ένοχη για τον υιό που έχει εξαπλωθεί και θέτει σε κίνδυνο την παγκόσμια υγεία.

Για να είμαστε ξεκάθαροι δεν υπάρχει καμία απολύτως σύνδεση μεταξύ της μπύρας Corona και του θανάσιμου ιού. 

Οι κοροναϊοί ή κορονοϊοί έχουν πάρει το όνομά τους από τη χαρακτηριστική εμφάνισή τους στο ηλεκτρονικό μικροσκόπιο, όπου διακρίνονται εξογκώματα περιμετρικά των ιικών σωματιδίων σαν στέμμα, το οποίο στα λατινικά λέγεται “κορόνα” (ή κορώνα, λατινικά: corona). Οι κοροναϊοί είναι ιοί με περίβλημα και με θετικής(+) πολικότητας μονόκλωνο RNA για γονιδίωμα. Το γονιδίωμα των κοροναϊών έχει μέγεθος περίπου 26 με 32 χιλιάδες ζεύγη βάσεων, το μεγαλύτερο μεταξύ των RNA ιών.

Οι χαρακτηριστικές ακτίνες αποτελούνται από πρωτεΐνικά πεπλομερή, τα οποία καθορίζουν τον τροπισμό του ιού. Για παράδειγμα στον ιό του ΣΟΑΣ οι πρωτεΐνες S προσκολλούνται στο μετατρεπτικό ένζυμο της αγγειοτενσίνης 2.[2] Άλλες πρωτεΐνες είναι οι Ε, στο έλυτρο, Μ, στη μεμβράνη, και Ν στο πυρηνικό καψίδιο. Το πρωτεϊνικό στέμμα των κοροναϊών, σε αντίθεση με αυτό άλλων ιών, αντέχει στις συνθήκες του γαστρεντερικού συστήματος.

Οι περισσότεροι κοροναϊοί προκαλούν στον άνθρωπο συνήθως λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού, αλλά μπορούν να προκαλέσουν και πνευμονία. Είναι η αιτία του 10 με 15% των λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος. Ένας κοροναϊός ήταν υπεύθυνος για ένα ξέσπασμα οξέως σοβαρού αναπνευστικού συνδρόμου (ΣΟΑΣ, διεθνώς γνωστό ως SARS) το οποίο άρχισε το 2002 στη Κίνα. Ένα άλλο είδος κοροναϊού προκάλεσε το αναπνευστικό σύνδρομο της Μέσης Ανατολής το 2012.

Μέχρι το 2019 είχαν καταγραφεί 2.468 κρούσματα με 851 θανάτους (θνητότητα περίπου 34,5 %). Οι κοροναϊοί έχουν σχετιστεί επίσης με γαστρεντερίτιδα.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*