Κορονοϊός και επικίνδυνα fake news

Τις τελευταίες ώρες έγινε viral η «είδηση» ότι Ιταλός γιατρός που εργάστηκε σε κινέζικο νοσοκομείο έδωσε οδηγίες για τον εντοπισμό του νέου κορωνοϊού

Πρόκειται για ανυπόγραφο ισχυρισμό σχετικά με δηλώσεις που είτε έκανε “ο θείος ενός γνωστού” ή, στη περίπτωση των ελληνικών δημοσιευμάτων, ένας ανώνυμος Ιταλός γιατρός.

H FAKE ΕΙΔΗΣΗ

Ιταλός γιατρός που εργάστηκε στο νοσοκομείο Shenzhen στην Κίνα διορίστηκε από την κινεζική κυβέρνηση για να συμμετάσχει στην ομάδα μελέτης του ιού της πνευμονίας του Wuhan ή του Corona-Virus., έγραψε ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο, το οποίο συνοψίζεται παρακάτω:

 • Εάν σε ένα κρυωμένο άτομο τρέχει η μύτη του και έχει φλέματα, δεν είναι μολυσμένο με τον Corona-Virus, επειδή η πνευμονία δίνει ένα ξηρό βήχα χωρίς ρινική καταρροή. Αυτός είναι ο ευκολότερος τρόπος να το εντοπίσετε.
  Από την άλλη πλευρά είναι καλό να γνωρίζουμε ότι ο ιός Wuhan ή ο Corona-Virus δεν είναι ανθεκτικός στη θερμότητα. Επομένως, πίνετε άφθονο ζεστό νερό όπως τσάι και βότανα. Δεν είναι μια θεραπεία αλλά είναι καλό για το σώμα. Το πόσιμο ζεστό νερό είναι αποτελεσματικό για τη θανάτωση όλων των ιών. Προσπαθήστε να μην πίνετε παγωμένα.
  Εκθέστε τον εαυτό σας στον ήλιο αν είναι χειμώνας.
 • Όταν ο ιός πέσει πάνω σε μεταλλική επιφάνεια, θα ζήσει για τουλάχιστον 12 ώρες. Έτσι θυμηθείτε ότι αν έρθετε σε επαφή με οποιαδήποτε μεταλλική επιφάνεια, πλύνετε καλά τα χέρια σας με σαπούνι.
 • Ο ιός μπορεί να παραμείνει ενεργός στους ιστούς για 6-12 ώρες. Το κανονικό απορρυπαντικό πλυντηρίων ρούχων σκοτώνει τον ιό. Χειμερινά ρούχα που δεν χρειάζονται καθημερινή πλύση θα πρέπει να τοποθετούνται στον ήλιο για να σκοτώσει τον ιό.

Πληροφορίες για τα συμπτώματα της πνευμονίας που προκαλείται από τον ιό Corona:

Πρώτα θα μολύνει τον λαιμό, στη συνέχεια θα αισθανθείτε ένα ξηρό πονόλαιμο που θα διαρκέσει 3 έως 4 ημέρες.

Στη συνέχεια, ο ιός θα συγχωνεύεται με το ρινικό υγρό, θα εισχωρήσει στην τραχεία και θα εισέλθει στους πνεύμονες προκαλώντας πνευμονία του Wuhan. Αυτή η διαδικασία θα διαρκέσει 5 έως 6 ημέρες.

Θα ακολουθήσει μια κατάσταση πνευμονίας, υψηλού πυρετού και δυσκολιών στην αναπνοή. Η ρινική συμφόρηση δεν είναι σαν τη φυσιολογική ρινική συμφόρηση. Θα νιώσετε σαν να πνίγεστε στο νερό. Είναι σημαντικό να αναζητήσετε αμέσως ιατρική βοήθεια εάν έχετε αυτό το αίσθημα.

Σχετικά με την πρόληψη:

Ο πιο συνηθισμένος τρόπος για να μολυνθείτε είναι να αγγίξετε τα πράγματα σε δημόσιο χώρο όπως κιγκλιδώματα, λαβές θυρών, λαβές στο λεωφορείο κ.λπ., έτσι πρέπει να πλένετε συχνά τα χέρια σας. Ο ιός μπορεί να ζήσει στα χέρια σας μόνο για 5-10 λεπτά, αλλά πολλά πράγματα μπορούν να συμβούν σε αυτά τα 5-10 λεπτά, όπως το τρίψιμο των ματιών σας.

Συνιστάται να κάνετε γαργάρες με Betadine για να εξαλείψετε ή να ελαχιστοποιήσετε τα μικρόβια ενώ βρίσκονται ακόμα στον λαιμό (πριν προχωρήσουν στους πνεύμονες).

Ίσως ο νέος κορονοϊός να μην παρουσιάζει σημάδια μόλυνσης για πολλές ημέρες, οπότε πώς ξέρετε εάν κάποιος μολυνθεί; Οι πιο πρόσφατες πληροφορίες είναι ότι η περίοδος επώασης μπορεί να είναι έως 28 ημέρες πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα του κορονοϊού.

Μέχρι τη στιγμή που ένα άτομο έχει πυρετό / βήχα και πηγαίνει στο νοσοκομείο, οι πνεύμονες μπορεί είναι κατά 50% σε ίνωση και ίσως είναι πολύ αργά.

 

Οι εμπειρογνώμονες της Ταϊβάν μας δίνουν έναν απλό αυτοέλεγχο που μπορούμε να κάνουμε κάθε πρωί:

 • Πάρτε μια βαθιά αναπνοή και κρατήστε την αναπνοή σας για περισσότερο από 10 δευτερόλεπτα. Εάν το πετύχετε χωρίς βήχα, χωρίς ασφυξία ή κακιά αίσθηση κ.λπ., είναι απόδειξη ότι δεν υπάρχει ίνωση στους πνεύμονες, μια βασική ένδειξη ότι δεν υπάρχει λοίμωξη.
 • Πρέπει όλοι να διασφαλίσουμε ότι το στόμα και ο λαιμός μας είναι υγρός, ΠΟΤΕ δεν πρέπει να στεγνώνουμε.
 • Πιείτε ελάχιστο νερό κάθε 15 λεπτά. ΓΙΑΤΙ?
  Ακόμα κι αν ο ιός εισέλθει στο στόμα σας … το πόσιμο νερό ή άλλα υγρά θα τον μεταφέρουν μέσω του οισοφάγου στο στομάχι.
  Εκεί, τα οξέα του στομάχου θα σκοτώσουν τον ιό. Εάν δεν πίνετε αρκετά νερό τακτικά ο ιός μπορεί να εισέλθει στην τραχεία και να εισέλθει στους πνεύμονες. 

Τι ισχύει;

Παρότι τα μέχρι τώρα στοιχεία από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Λοιμώξεων των ΗΠΑ (CDC) δείχνουν ότι οι περισσότερες περιπτώσεις ασθενών με COVID-19 δεν περιλαμβάνουν παραγωγή φλέματος με τον βήχα αυτό δεν συνεπάγεται απουσία φλέματος σε όλες τις περιπτώσεις. Συγκεκριμένα η επίσημη σελίδα του CDC αναφέρει:

Συμπτώματα τα οποία αναφέρθηκαν με μικρότερη συχνότητα [για τον COVID-19] περιλαμβάνουν παραγωγή φλέματος.

Εν ολίγοις ο ισχυρισμός ότι ασθενείς με τον COVID-19 δεν εμφανίζουν παραγωγή φλέματος δεν ισχύει και δε μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως διαγνωστικό κριτήριο.

Από την άλλη πλευρά είναι καλό να γνωρίζουμε ότι ο ιός Wuhan ή ο ιός Corona δεν είναι ανθεκτικός στη θερμότητα και πεθαίνει σε θερμοκρασία 26 έως 27 μοίρες. Επομένως, πίνετε άφθονο ζεστό νερό όπως τσάι και βότανα. Δεν είναι μια θεραπεία αλλά είναι καλό για το σώμα. Το πόσιμο ζεστό νερό είναι αποτελεσματικό για τη θανάτωση όλων των ιών. Προσπαθήστε να μην πίνετε παγωμένα. Εκθέστε τον εαυτό σας στον ήλιο αν είναι χειμώνας.

Η συγκεκριμένη δήλωση είναι παραπλανητική καθώς κάθε ιός από μια θερμοκρασία και πάνω απενεργοποιείται λόγω προβλημάτων στις πρωτεΐνες που απαρτίζουν το τοίχωμα του όπως και το γενετικό υλικό που μεταφέρει. Ωστόσο οι θερμοκρασίες αυτές είναι ιδιαίτερα υψηλές. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στη μελέτη “The effect of environmental parameters on the survival of airborne infectious agents” η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Journal of the Royal Society Interface”, θερμοκρασία 60°C για περισσότερα από 60 λεπτά είναι ικανή να απενεργοποιήσει τους περισσότερους ιούς παρότι αυτή η δράση μπορεί να επηρεαστεί σημαντικά από τη παρουσία περιβάλλοντος οργανικού υλικού όπως το ανθρώπινο σώμα ή σωματικά υγρά όπως αίμα, σάλιο και ούτω καθεξής. []

Μέχρι τώρα δεν υπάρχουν στοιχεία ούτε κάποια επίσημη δήλωση για το πως επηρεάζει η θερμοκρασία τον κορωνοϊό SARS-CoV-2, παρότι γνωρίζουμε για τους κορωνοϊούς εν γένει ότι επιβιώνουν για περισσότερο χρονικό διάστημα σε περιβάλλον με υψηλή υγρασία και σχετικά χαμηλή θερμοκρασία. Μια μελέτη με τίτλο “Survival characteristics of airborne human coronavirus 229E” κατέληξε στο ίδιο συμπέρασμα για τον κορωνοϊό 229Ε, καθώς στο πλαίσιο της μελέτης δεν επιβίωσε αρκετά σε περιβάλλον με χαμηλή υγρασία και σε θερμοκρασία 20°C. Σε αυτές τις συνθήκες η μισή καλλιέργεια καταστράφηκε σε 3 ώρες.

Σημαντικό σημείο στην εν λόγω μελέτη ωστόσο ήταν πως η υγρασία είναι πιο σημαντική παράμετρος από τη θερμοκρασία καθώς σε ίδια και υψηλότερη θερμοκρασία αλλά σε υψηλότερη υγρασία ο ιός επιβίωσε για 6 ημέρες. Συμπερασματικά, τα ελλιπή στοιχεία που έχουμε διαθέσιμα σχετικά με τους κορωνοϊούς, όχι συγκεκριμένα σχετικά με τον κορωνοϊό SAR-CoV-2, είναι πως η ύπαρξη υψηλής θερμοκρασίας στο περιβάλλον δεν είναι αξιόπιστος δείκτης για το αν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης.

Επιπλέον δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι η κατανάλωση ζεστού νερού έχει την οποιαδήποτε επίδραση στη βιωσιμότητα ενός ιού καθώς το ζεστό νερό δεν επηρεάζει τη θερμοκρασία του σώματος.

Τέλος, ο ισχυρισμός ότι η κατανάλωση κρύων ροφημάτων επηρεάζει την εξέλιξη μιας ίωσης είναι αστικός μύθος χωρίς καμία απόδειξη ακρίβειας. Ανασκόπηση μελετών η οποία κυκλοφόρησε το 2014 στο περιοδικό “The International Journal of Tuberculosis and Lung Disease” με τίτλο “Exposure to cold and acute upper respiratory tract infection” συμπέρανε πως δεν υπάρχει καμία απόδειξη σύνδεσης κατανάλωσης κρύων ροφημάτων με ιώσεις του αναπνευστικού. []

Συνιστάται να κάνετε γαργάρες με Betadine για να εξαλείψετε ή να ελαχιστοποιήσετε τα μικρόβια ενώ βρίσκονται ακόμα στον λαιμό (πριν προχωρήσουν στους πνεύμονες).

Το συγκεκριμένο σημείο είναι δυνητικά επικίνδυνο και μπορεί να προκαλέσει σημαντικό πρόβλημα στα άτομα που θα ακολουθήσουν την εν λόγω οδηγία. Αρχικά πρέπει να αναφέρουμε ότι οι ενδείξεις πως οι γαργάρες με ιώδιο είναι αποτελεσματικές για την οποιαδήποτε μορφή κορωνοϊού είναι ελάχιστες παρότι υπάρχουν μελέτες που έχουν δείξει αποτελεσματικότητα in vitro για διάλυμα συγκεκριμένης συγκέντρωσης.

Πηγή

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*