Η ετήσια έκθεση για τις ανισότητες παγκοσμίως δόθηκε στη δημοσιότητα πριν την σημερινή έναρξη του 50ου Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (World Economic Forum, WEF) στο Νταβός της Ελβετίας.
Το κοινωνικό, πολιτικό και οικονομικό μοντέλο που υπερίσχυσε στον δυτικό κόσμο, τόνισε τις ανισότητες, με τραγικά αποτελέσματα για την ανθρωπότητα.
Οι λαοί, ζουν σε μία εικονική ευμάρεια, χωρίς αντίδραση σε αυτές τις ακραίες πολιτικές που έχουν σαν αποτέλεσμα την συσσώρευση αδιανόητων ποσών και περιουσίας σε ελάχιστους. Αυτή η συσσώρευση, δεν μπορεί να φέρει ανάπτυξη, ούτε ευημερία στα υποτιθέμενα αναπτυγμένα κράτη, καθώς το κεφάλαιο αυτό δεν παράγει θετικά αποτελέσματα για τις οικονομίες των χωρών, ούτε μπορεί να προσφέρει κατανάλωση και θέσεις εργασίας.
Χαρακτηριστικό είναι το φαινόμενο, τα κράτη σε όλο τον πλανήτη να είναι υπερχρεωμένα με 300 περίπου τρισεκατομμύρια δολάρια, το χρέος να αυξάνει και να δημιουργούνται όλο και περισσότεροι άνεργοι, άστεγοι, πεινασμένοι. Στις υπο-ανάπτυξη χώρες, η απληστία του κεφαλαίου, έχει προκαλέσει αστάθεια, με αποτελέσματα τραγικά και για τις χώρες της δύσης. Προσφυγικό, μεταναστευτικό, πόλεμοι, καταστροφές, ακόμα και η κλιματική αλλαγή είναι τα αποτελέσματα που φέρει η ασυδοσία και η απληστία του κεφαλαίου.
Σύμφωνα με έκθεση της Oxfam, 2.153 δισεκατομμυριούχοι του πλανήτη διαθέτουν περισσότερα χρήματα από το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού της γης!
Η έκθεση της Oxfam κάνει λόγο για «αδιανόητη» συγκέντρωση πλούτου. «Οι χυδαίες ανισότητες βρίσκονται στην καρδιά των ρήξεων και των κοινωνικών συγκρούσεων σε παντού στον κόσμο. Δεν είναι ατύχημα, είναι το αποτέλεσμα των πολιτικών, οι οποίες μειώνουν τη συμμετοχή των πιο πλούσιων στην κοινωνική αλληλεγγύη μέσω της φορολογίας και αποδυναμώνουν τη χρηματοδότηση των δημόσιων υπηρεσιών»
«Το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών» είναι ένα ζήτημα που «δεν μπορεί να επιλυθεί χωρίς μελετημένες πολιτικές εναντίον των ανισοτήτων. Οι κυβερνήσεις οφείλουν να εγγυηθούν ότι οι επιχειρήσεις και οι πλούσιοι θα πληρώνουν με δίκαιο τρόπο τους φόρους που τους αναλογούν», ανέφερε ο Αμιτάμπ Μπιχάρ, διευθύνων σύμβουλος της μη κυβερνητικής οργάνωσης στην Ινδία, ο οποίος θα εκπροσωπήσει τη ΜΚΟ φέτος στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός (21 με 24 Ιανουαρίου).
Σύμφωνα με τα δεδομένα της ΜΚΟ, η μεθοδολογία της οποίας βασίζεται σε στοιχεία που δημοσιεύονται στο οικονομικό περιοδικό Forbes και δημοσιοποιούνται από την τράπεζα Crédit Suisse, 2.153 πρόσωπα έχουν πλέον στα χέρια τους περισσότερα χρήματα από ό,τι οι 4,6 δισεκατομμύρια φτωχότεροι κάτοικοι του πλανήτη.
Η περιουσία του 1%, των πλουσιότερων πολιτών του κόσμου, «αντιστοιχεί σε ποσό υπερδιπλάσιο του αθροιστικού πλούτου» των 6,9 δισεκατομμυρίων λιγότερο πλούσιων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με την Oxfam, που χαρακτηρίζει αυτή τη συγκέντρωση πλούτου «αδιανόητη».
Με πληροφορίες: lifo.gr
Leave a Reply