Πνευματικά Δικαιώματα: Πραξικόπημα από τον Μίχαλο

Η αυτού μεγαλειότης πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος ο βιομήχανος Κωνσταντίνος Μίχαλος, ακολουθώντας τα βήματα του πατέρα του Χρήστου Μίχαλου, αποφάσισε να σύρει τους επαγγελματίες της Εστίασης σε μία συμφωνία με τον νεοσύστατο και αμφισβητούμενο Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης  για τα πνευματικά δικαιώματα ΕΔΕΜ.

Πραξικόπημα και τότε και τώρα

Ο πατέρας του – Χρήστος Μίχαλος – ήταν πολιτικός και βιομήχανος, ο οποίος κατά την περίοδο της Χούντας των Συνταγματαρχών ανέλαβε σημαντικές πολιτικές και διοικητικές θέσεις.

Επί Χούντας διετέλεσε γενικός γραμματέας του υπουργείου γεωργίας και τον Ιανουάριο του 1972 διορίστηκε υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ στην κυβέρνηση Παπαδόπουλου. Τον Ιούλιο του ίδιου έτους διορίστηκε υφυπουργός Εσωτερικών Περιφερειακού Διοικητού Θεσσαλίας ενώ υπηρέτησε από την ίδια θέση και στην κυβέρνηση Μαρκεζίνη.

Επίσης κατά την περίοδο της επταετίας διετέλεσε γενικός γραμματέας των υπουργείων Γεωργίας και Βιομηχανίας, αντιπρόεδρος της Αγροτικής Τράπεζας, πρόεδρος του Ινστιτούτου Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΒΕ), πρόεδρος του Ινστιτούτου Γεωγραφικών Ερευνών Υπεδάφους (ΙΓΕΥ) και πρόεδρος του Ινστιτούτου Ωκεανογραφικών Ερευνών (ΙΩΑΚΕ).

Χθες ο υιός Κωνσταντίνος Μίχαλος, παρασυρόμενος από τις παιδικές του εμπειρίες, έγραψε στα παλαιά των υποδημάτων του την Επιτροπή Πνευματικών Δικαιωμάτων της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και εν αγνοία των μελών της, αποφάσισε να υπογράψει συμφωνία με την ΕΔΕΜ, νομιμοποιώντας ένα παράλογο αμοιβολόγιο, πόσω μάλλον δε, όταν επίκειται απόφαση του ΣτΕ εντός Οκτωβρίου για την νομιμότητα της απόφασης της Υπουργού Πολιτισμού, αλλά και για την ΚΥΑ που αφορά την μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων της ΕΥΕΔ στην ΕΔΕΜ.

Ένας βιομήχανος αποφασίζει για τους χρήστες μουσικής

Ως πότε ένας άσχετος με τον κλάδο αποφασίζει ερήμην για τους επαγγελματίες της Εστίασης και της Αναψυχής?

Εκ πρώτης άποψης, θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί πως η συμφωνία είναι θετική για τους χρήστες μουσικής. Δυστυχώς όμως δεν είναι.
Ο λόγος;
Η ΕΔΕΜ εκπροσωπεί σήμερα μόλις το 8% περίπου των Ελλήνων δημιουργών.
Η ΕΔΕΜ σήμερα δεν εκπροσωπεί κανέναν οργανισμό του εξωτερικού.
Η ΕΔΕΜ σήμερα ζητάει αναδρομικά επικαλούμενη την συνέχεια του κρατικού εκτρώματος ΕΥΕΔ, όταν η τελευταία είχε – υποτίθεται – 14.000 Έλληνες δημιουργούς, που πέρασαν δια νόμου στην εξουσία της, εν άγνοια τους και χωρίς την βούλησή τους.
Η ΕΔΕΜ σήμερα, απαιτεί από τους χρήστες με το ίδιο αμοιβολόγιο που είχε η ΑΕΠΙ, ενώ στη πραγματικότητα εκπροσωπεί το 0,002 των δημιουργών που εκπροσωπούσε η ΑΕΠΙ.

Ποιανών τα συμφέροντα εκπροσωπείτε κύριε Μίχαλε;

Ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ κύριος Μίχαλος, παίζει πολιτικά παιχνίδια στις πλάτες των επαγγελματιών της εστίασης και «αναγνωρίζει» έναν ΟΣΔ με ένα παράλογο και υπερβολικό αμοιβολόγιο.

Θυμίζουμε πως ο ίδιος ο ΟΠΙ, την άνοιξη του 2018 και λίγο πριν αφαιρεθεί η άδεια της ΑΕΠΙ, είχε καλέσει τους χρήστες να μην πληρώσουν την ίδια γιατί το αμοιβολόγιο της ήταν μη αναλογικό.

Μη αναλογικό είχε χαρακτηριστεί, καθώς από το καλοκαίρι του 2017 η παγκόσμια Ομοσπονδία των ξένων ΟΣΔ και οι ίδιοι είχαν καταγγείλει την συμβάσεις τους με την ΑΕΠΙ.

Το αμοιβολόγιο της ΕΔΕΜ μπορεί να είναι νόμιμο κύριε Μίχαλε, αλλά είναι παράλογα ακριβό. Μπορεί να είστε πρόεδρος της ΚΕΕΕ, αλλά δεν έχετε τις εξουσίες που είχε ο πατέρας σας στην χούντα των συνταγματαρχών. Δεν αποφασίζετε και διατάσσετε. Εκπροσωπείτε – υποτίθεται – έναν θεσμό, με δημοκρατικές διαδικασίες. Μην ανατρέχετε στο παρελθόν σας.

Με την υπογραφή σας καλούνται οι χρήστες μέλη των επιμελητηρίων να αποδεχτούν τους όρους και το αμοιβολόγιο που αποφάσισε μία πολύ μικρή μερίδα Ελλήνων δημιουργών, συνεπικουρούμενη από δύο πολυεθνικές.

Η ΕΔΕΜ κύριε Μίχαλε ζητάει από τον πολύπαθο κλάδο της εστίασης όσα η ΑΕΠΙ. Άλλο πράγμα να αγοράζεις φακές κι άλλο μια φακή με τα ίδια λεφτά.

Να πάρουν δημόσια θέση

Καλούνται τα μέλη της Επιτροπής Πνευματικών Δικαιωμάτων της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος μετά του προέδρου της κ. Στυλιανού Μωραΐτη να πάρουν θέση για την απόφαση ενός προέδρου που τους γράφει στα παλαιά των υποδημάτων του.

Γιώργος Αυγερινός

φωτογραφία: lifo.gr

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*