Περιβαλλοντικό Τέλος: Η κομπίνα με τις σακούλες από τα super market. Χαράτσι παντού

Κέρδη εκατομμυρίων σε βάρος του περιβάλλοντος και των καταναλωτών από τα super market. Άλλαξαν το πάχος της σακούλας, ξέφυγαν από το περιβαλλοντικό τέλος και έβαλαν τα λεφτά στην τσέπη.

Παρατηρήσατε το τελευταίο διάστημα ότι οι σακούλες στα σούπερ μάρκετ έγιναν πιο ανθεκτικές;

Ο λόγος δεν ήταν άλλος παρά να εκμεταλλευτούν την τρύπα του περιβαλλοντικού τέλους και εν μέσω της αντίληψης που είχε διαμορφωθεί από τους καταναλωτές, τόσο για την προστασία του περιβάλλοντος από το πλαστικό αλλά και από την υποχρέωση καταβολής του αντίστοιχου τέλους, έβαλαν τα λεφτά στην τσέπη.

Η αλλαγή στο βάρος και στο πάχος όχι μόνο επιβάρυνε το περιβάλλον καθώς οι νέες σακούλες είναι πιο ανθεκτικές στον χρόνο διάσπασης αλλά ήταν ένα τέχνασμα για να κερδίσουν σε βάρος του περιβάλλοντος.

Πως έγινε το κόλπο.

Η επιβολή του περιβαλλοντικού τέλους που εφαρμόστηκε το 2017 από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ όριζε το πάχος της σακούλας που χρησιμοποιούσαν στο παρελθόν σχεδόν όλα τα σούπερ μάρκετ και ήταν πάχους  έως 50 μικρoμέτρων.

Με το πρόσχημα της επαναχρησιμοποιούμενης σακούλας, τα σούπερ μάρκετ άλλαξαν το πάχος και συγκεκριμένα το αύξησαν ξεπερνώντας το όριο των 50 μικρoμέτρων. Έτσι και με δεδομένη την συνείδηση του καταναλωτή ότι η χρήση της πλαστικής σακούλας επιβαρύνει τον ίδιο, εισέπρατταν τα χρήματα που προορίζονταν για το περιβάλλον, επιβαρύνοντας ακόμα πιο πολύ το ίδιο το περιβάλλον.

Αναρωτιόμαστε

Ήταν τόσο αφελείς οι Συριζαίοι υπουργοί και έβαλαν το όριο των 50 μικρoμέτρων ή κατάφεραν την δωρεάν σακούλα που πρόσφεραν έως το 2017 τα σούπερ μάρκετ να την πληρώνει ο ίδιος ο καταναλωτής και μάλιστα προσφέροντας κέρδη εκατομμυρίων σε βάρος του περιβάλλοντος;

Οριζόντιο χαράτσι άμεσα σε όλες τις πλαστικές σακούλες

Μετά από αυτό, το υπουργείο προσανατολίζεται στην επιβολή του τέλους σε όλες τις πλαστικές σακούλες, κερδίζοντας το χαμένο χρήμα από την κομπίνα των σούπερ μάρκετ ακόμα και από τα καταστήματα ψιλικών και από τις λαϊκές αγορές που έως σήμερα εξαιρούνταν του τέλους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου οι εισπράξεις από την κομπίνα των σούπερ μάρκετ έπεσαν στο 1/7 από την αρχή της επιβολής του τέλους και τώρα ήρθε η ώρα των μικρών να καλύψουν το κόλπο των μεγάλων. Σύμφωνα λοιπόν με αυτά τα στοιχεία, οι εισπράξεις από το περιβαλλοντικό τέλος το 2018 ήταν περίπου 10 εκατομμύρια ευρώ ενώ ο 2019 αναμένεται να φτάσουν με το ζόρι τα 2 εκατομμύρια.

 

Στείλε μας την δική σου καταγγελία να την δημοσιεύσουμε. eleftherotypia.gr@gmail.com
Γίνε ενεργός πολίτης και αποδεσμεύσου.

Κρατάμε την ανωνυμία σου

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*