Ελληνοτουρκικά. Γιατί βγήκε ο Τουρκικός στόλος στο Νότιο Αιγαίο

Δεν συμφέρει αυτή τη στιγμή τον Ερντογάν εμπλοκή με την Ελλάδα.

Γράφει ο Γιώργος Αυγερινός

Δυστυχώς τα Ελληνικά μέσα, σπέρνουν τον τρόμο εμπλοκής με την Τουρκία. Μα πάντα για λόγους εντυπωσιασμού και κλικ, σπέρνουν τον τρόμο και κερδίζουν από αυτόν.

Γιατί βγήκε ο Τουρκικός στόλος στο Νότιο Αιγαίο

Η κίνηση Ερντογάν να ανακοινώσει NAFTEX νότια του Καστελόριζου και εντός Ελληνικής υφαλοκρηπίδας έχει στόχο την ενίσχυση και τον έλεγχο της =Βορειοανατολικής Λιβύης και πιο συγκεκριμένα την ενίσχυση των δυνάμεων της Τουρκίας εν όψη της επικείμενης μάχης της Σύρτης.

Όπως αναφέραμε σε προηγούμενο άρθρο μας, όλα είναι έτοιμα για την ανακατάληψη της Σύρτης από τις δυνάμεις του Τουρκικού στρατού που υποστηρίζουν τον Σάρατζ.

Μόλις χθες η Αίγυπτος επισημοποίησε την εμπλοκή της στην Λιβύη μέσω του Αιγυπτιακού κοινοβουλίου, το οποίο άναψε το πράσινο φως για την μάχη της Σύρτης.

Σε διπλωματικό επίπεδο, οι κινήσεις της Τουρκίας έχουν γίνει ήδη γνωστές και η ανάπτυξη του τουρκικού στόλου στο νότιο Αιγαίο δεν υποδηλώνει πιθανή σύγκρουση με την Ελλάδα. Είναι όμως εμφανές, πως ο Ερντογάν θέλει να δηλώσει ακόμα μία φορά τις θέσεις του και την αμφισβήτηση της Ελληνικής ΑΟΖ, ειδικότερα μετά το μνημόνιο με τον Σάρατζ και τον καθορισμό της ΑΟΖ μεταξύ Λιβύης -Τουρκίας.

Δείτε στον χάρτη την περιοχή που δεσμεύει η τουρκική NAFTEX και το πόσο κοντά βρίσκεται ο τουρκικός στόλος στις ακτές της Λιβύης

Όλα δείχνουν πως εντός των επόμενων ωρών, η Τουρκία και οι δυνάμεις του Σάρατζ (GNA) θα εκδηλώσουν την αντεπίθεση στη Σύρτη. Η Αίγυπτος είναι σε ετοιμότητα και ο Τουρκικός στόλος από το Νότιο Αιγαίο θα κινηθεί προς τις ακτές της Λιβύης για την υποστήριξη των εκεί δυνάμεών της Τουρκίας.

Η Ελληνική πλευρά, αν και βρίσκεται σε κόκκινο συναγερμό, γνωρίζει πως η έξοδος του τουρκικού στόλου, αφορά την εκστρατεία του Ερντογάν στην Λιβύη και την αντιπαράθεση έως και την σύρραξη που θα ακολουθήσει με την Αίγυπτο.

Δεν συμφέρει σε καμία περίπτωση τον Ερντογάν να ανοίξει πολεμικό μέτωπο με την Ελλάδα, εξαιτίας του στόχου της Σύρτης, όταν οι δυνάμεις του ήδη έχουν πρόβλημα ανεφοδιασμού, ακόμα και σε περίπτωση που τα πράγματα πάνε καλά για τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, με την εμπλοκή τους στον πόλεμο της Λιβύης.

Ο μόνος τρόπος ακύρωσης της οποιασδήποτε «νομιμότητας»σχετικά με το Τουρκολιβυκό  μνημόνιο, είναι η υποχρέωση της εμπλεκόμενης πλέον Αιγύπτου σε καθορισμό της Ελληνοαιγυπτιακής ΑΟΖ και μάλιστα χωρίς αστερίσκους.

Θυμίζουμε πως η Αίγυπτος διατηρούσε αναστολές για την περιοχή που οριοθετεί η κοινή ΑΟΖ με το Καστελόριζο, καθώς η αναγνώριση με την Ελλάδα αυτής της περιιοχής ως ΑΟΖ, είναι Casus belli (αιτία πολέμου) με την Τουρκία.

Τα μάτια όλων είναι στραμμένα στην μάχη της Σύρτης και η προσευχή της Παρασκευής 24/7 στην Αγιά Σοφιά έχει συμβολικό αλλά και ουσιαστικό σκοπό. Την εύνοια του θεού του Ισλάμ για την καλή έκβαση του πολέμου στην Λιβύη.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*