Έκρηξη ηφαιστείου Hunga Tonga.- Video

Έκρηξη ηφαιστείου Hunga Tonga. Εντυπωσιακές εικόνες και video

Το ηφαίστειο Hunga Tonga-Hunga Ha’apai βόρεια του Tongatapu εξερράγη απροσδόκητα στις 14 Ιανουαρίου. Η αρχική έκρηξη διήρκεσε περισσότερες από 12 ώρες, με την ηφαιστειακή τέφρα και τα αέρια έφτασαν τα 98.500 πόδια (30 km) στα αρχικά στάδια. Αν και αυτή ήταν η τελευταία από μια σειρά εκρήξεων, δεν υπήρχε καμία προειδοποίηση για τη σοβαρότητα αυτής της έκρηξης και καμία ευκαιρία να προετοιμαστούμε για αυτήν.

Η έκρηξη, η οποία ήταν καθαρά ορατή από το διάστημα, έστειλε κύματα τσουνάμι στον Ειρηνικό Ωκεανό. Η πρωτεύουσα Νουκουαλόφα, που βρίσκεται στο κύριο νησί, μόλις 40 μίλια (65 χλμ.) νότια του ηφαιστείου, είδε κύματα ύψους 1,2 μέτρων, ενώ χώρες τόσο μακρινές όσο η Ιαπωνία και οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέφεραν κύματα μεταξύ 1 και 4 πόδια. Η έκρηξη ήταν πιθανώς η πιο δυνατή έκρηξη από το Krakatau (Ινδονησία) το 1883.

Σύμφωνα με ερευνητές της NASA, η έκρηξη προκάλεσε μια έκρηξη τόσο ισχυρή όσο περίπου 10 μεγατόνων TNT, η οποία είναι 500 φορές ισχυρότερη από τη βόμβα που έπεσε στη Χιροσίμα.

Το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (UN OCHA) δήλωσε: «Το Δορυφορικό Κέντρο των Ηνωμένων Εθνών (UNOSAT) δημοσίευσε μια προκαταρκτική έκθεση αξιολόγησης και ανέλυσε πέντε περιοχές/νησιά. Hunga Tonga-Hunga Ha’apai; Nuku’alofa (πρωτεύουσα); Uoleva; Uiha και Nomuka. Δορυφορικές εικόνες που ελήφθησαν στις 16 Ιανουαρίου 2022 δείχνουν ότι η καλντέρα του Hunga Tonga-Hunga Ha’apai έχει καταρρεύσει και το ηφαιστειακό νησί έχει χάσει ένα σημαντικό ποσοστό της αρχικής του επιφάνειας 285 εκταρίων [704 στρέμματα]. Ζημιές μπορούν επίσης να παρατηρηθούν σε Nuku’alofa, Uoleva, Nomuka και Uiha με κυρίως πλημμυρισμένες περιοχές και ζώνες με κοιτάσματα τέφρας. Η ανάλυση μπορεί να προβληθεί και να ληφθεί στη διεύθυνση: https://www.unitar.org/maps/map/3433.

Το νησί όπου βρίσκεται το ηφαίστειο έχει σχεδόν εξαφανιστεί μετά την έκρηξη, σύμφωνα με δορυφορικές εικόνες.

Επίσημο αίτημα για διεθνή βοήθεια ελήφθη από τον μόνιμο συντονιστή του ΟΗΕ στις 19 Ιανουαρίου, «για επείγουσα βοήθεια στον απόηχο της ηφαιστειακής έκρηξης και των επιπτώσεων του τσουνάμι και της ηφαιστειακής τέφρας που δημιούργησε». Επίσης, στις 19 Ιανουαρίου, η κυβέρνηση της Τόνγκα εξέδωσε κατάσταση έκτακτης ανάγκης που καλύπτει την περίοδο από τις 16 Ιανουαρίου έως τις 13 Φεβρουαρίου.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*