
Η κρατική τηλεόραση της Ρωσίας (Rossiya 24) , ως ελάχιστο φόρο τιμής, αναρτά τα ονόματα 12.677.857 στρατιωτών που έπεσαν στις μάχες με τα ναζιστικά στρατεύματα.
Η Σοβιετική Ένωση ήταν η χώρα με τις μεγαλύτερες απώλειες του Β΄ΠΠ
Η πρώην Σοβιετική Ένωση, σημερινή Ρωσία, έχασε σχεδόν 27 εκατομμύρια πολίτες της κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
Το ανθρώπινο κόστος του υπήρξε τεράστιο, αφού το Ανατολικό Μέτωπο ήταν το κύριο θέατρο του πολέμου συνολικά (πάνω από το 70% των πολεμικών εχθροπραξιών του Β΄ Π.Π.). Πολλά εκατομμύρια σοβιετικοί πολίτες σκοτώθηκαν ή έμειναν σωματικά ή ψυχικά ανάπηροι. Σχεδόν όλες οι υποδομές της χώρας στο ευρωπαϊκό τμήμα της καταστράφηκαν.

30 Απριλίου του 1945 όταν ο επιλοχίας Μ. Α. Φ. Γιεγκόροφ και ο λοχίας Μ. Β. Καντάρια του σοβιετικού στρατού έστησαν την κόκκινη σημαία, πάνω από τον κεντρικό Τρούλο του Ράιχσταγκ.
Η μετάδοση των ονομάτων ξεκίνησε στις 23 Φεβρουαρίου, ημέρα των «Υπέρμαχων της πατρίδας».
«Επί 76 ημέρες θα μεταδίδονται 24 ώρες το 24ωρο τα 12.677.857 ονόματα των στρατιωτικών: δηλαδή 121.400 ονόματα την ημέρα, 6.070 την ώρα, 100 το λεπτό», επεσήμανε σε ανακοίνωσή του το Rossiya-24.
Με τίτλο «Θυμόμαστε τον κάθε ένα», η πρωτοβουλία αυτή μαρτυρά τη σημασία που έχει στη Ρωσία ο «Μεγάλος Πατριωτικός Πόλεμος», όπως αποκαλείται στη χώρα, ο οποίος αποτελεί πηγή μεγάλης υπερηφάνειας και βασικό πυλώνα του πατριωτισμού.
Στις 9 Μαΐου 1945 ώρα 0.43′, η υπογραφή της πράξης για την άνευ όρων παράδοση της Γερμανίας είχε τελειώσει…

Στο πάρκο Treptower, στις παρυφές του Βερολίνου, κυριαρχεί ένα τεράστιο, ύψους 12 μέτρων, άγαλμα ενός σοβιετικού στρατιώτη. Στο ένα του χέρι φέρει σπαθί ενώ με το άλλο κρατάει στην αγκαλιά του ένα κοριτσάκι, πατώντας ταυτόχρονα πάνω σε μια σπασμένη σβάστικα. Το μνημείο αυτό δεσπόζει στην τελευταία κατοικία 5.000 εκ των 80.000 ανδρών των σοβιετικών στρατευμάτων που έχασαν τη ζωή τους στη Μάχη του Βερολίνου, από τις 16 Απριλίου ως τις 2 Μαΐου του 1945.
Κάθε χρόνο στις 9 Μαΐου, στην Κόκκινη Πλατεία, γιορτάζεται η «Ημέρα της Νίκης». Δυστυχώς στην Ελλάδα, αντί να γιορτάζουμε την μέρα αυτή, ή την μέρα τις αποχώρησης των Γερμανικών στρατευμάτων κατοχής από την Αθήνα στις στις 12 Οκτωβρίου του 1944, Γιορτάζουμε την κήρυξη του πολέμου και ειδικότερα την φράση του Φασίστα Μεταξά ομοϊδεάτη του Μουσολίνι και θαυμαστή του Χίτλερ, «Alors, c’ est la guerre» (Πόλεμος, λοιπόν)
Τα θύματα στην Ελλάδα
Τα θύματα του ναζισμού και του φασισμού στην Ελλάδα ανέρχονται σε 88.300 στρατιώτες και σε 715.000 πολίτες. Είναι εντυπωσιακό το νούμερο των 715.000 πολιτών που έπεσαν θύματα της θηριωδίας των κατακτητών, καθώς η Ελλάδα συνέχισε να πολεμά τους κατακτητές με την αντίσταση που είχε οργανώσει κυρίως το ΕΑΜ, αλλά και άλλες μικρότερες αντιστασιακές οργανώσεις.

Ας ελπίσουμε ότι και η Ελλάδα θα τιμήσει αντίστοιχα τους νεκρούς της. «Άγνωστοι στρτατιώτες» δεν υπάρχουν. Είναι στρατιώτες με ονοματεπώνυμο, που θυσιάστηκαν για να είμαστε εμείς σήμερα ελεύθεροι.
Leave a Reply