Πνευματικά δικαιώματα: Ο Σταμάτης Κραουνάκης και τ’ αφεντικά

Πνευματικά δικαιώματα: Ο Σταμάτης Κραουνάκης και τ’ αφεντικά

Τα είπε όλα ο Σταμάτης Κραουνάκης σε συνέντευξή που παραχώρησε στη τηλεόραση Creta ευρισκόμενος στο οινοποιείο Τιτάκη και μεταξύ βιδιανού οίνου και ρακίτο, αποκάλυψε πολλά.

Ο Σταμάτης Κραουνάκης αναφέρθηκε στην μουσική παράσταση που θα πραγματοποιηθεί και στα «πάτρια εδάφη του», η οποία είναι η 110η  στην Ελλάδα με ένα ακόμα sold out.

Καταγγελτικός και αποκαλυπτικός.

Φθάνοντας στο επίμαχο σημείο για τα πνευματικά δικαιώματα ο Σταμάτης Κραουνάκης ξεκινά με την φράση «Δεν κερδήθηκε τίποτα στην ιστορία της ανθρωπότητας χωρίς μάχη και ο ρόλος της δεξιάς είναι να μοιράσει τον πλούτο στους πλούσιους, αυτός ήταν ο ρόλος της και αυτός θα είναι πάντα»

Αναφέρθηκε στη συγκέντρωση και διαμαρτυρία έξω από το Υπουργείο Πολιτισμού με αίτημα την αδειοδότηση της ΕΔΕΜ λέγοντας ότι έγινε με τρόπο «εφηβικό» και αναφέρει ότι «…χωρίς μπουνιά δεν κερδίζεται τίποτα».

Σε ερώτηση της δημοσιογράφου αν ήθελε μάχη και επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ο Σταμάτης Κραουνάκης αποκαλύπτει πως ναι, χρειάζονταν μάχη και επί ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας μάλιστα πως ήταν «ο πρώτος που έβγαλε γλώσσα στην κυρία Κονιόρδου, που έκανε το πρώτο έγκλημα…».

Στη συνέχεια και στο φλέγον ζήτημα – όπως το χαρακτήρισε ο ίδιος – των πνευματικών δικαιωμάτων, αναφέρεται στο τι ζητάνε οι δημιουργοί και αποκαλύπτει ποιοι βρίσκονται πίσω από τα εμπόδια που υψώνονται για την διαχείριση των δικαιωμάτων τους.

«Αυτό που ζητάμε, είναι να γίνει αυτό που γίνεται διεθνώς, να πάρουν οι ίδιοι οι καλλιτέχνες την διαχείριση της πνευματικής τους ιδιοκτησίας, να μην την έχει κάποιος τρίτος και του δίνουνε ποσοστά…. Μέσα στο καινούριο τοπίο που είναι το διαδίκτυο και από πίσω υπάρχουν αφεντικά, ανώνυμα, τεράστιες εταιρείες, αυτό που θέλουν αυτή τη στιγμή και πιστεύω ότι ήταν και πρόθεση της συγκεκριμένης κυβέρνησης, είναι να μας μαντρώσουν σε έναν εκδότη για να μας πουλάνε στα διεθνή δίκτυα φθηνά έως μηδέν… »

Ο Σταμάτης Κραουνάκης με αυτές τις δηλώσεις αποκαλύπτει τον ρόλο των μεγαλοεκδοτών, τα αφεντικά όπως χαρακτηρίζει, που θέλουν να τους μαντρώσουν για να τους πουλάνε στα δίκτυα του YouTube και στις άλλες πλατφόρμες φθηνά έως μηδές.

Ποιοι είναι αυτοί οι εκδότες.

Ο Σταμάτης Κραουνάκης μεταξύ βιδιανού οίνου και ρακίτο ξεστόμησε μία τραγική αλήθεια. Μια πραγματικότητα αλλά και μία συγκάλυψη.

Η ΕΔΕΜ εκπροσωπείται με τις τεράστιες εταιρείες -εκδότες – UNIVERSAL και WARNER. Είναι αυτές που ο ίδιος καταγγέλλει, είναι αυτές που ο ίδιος στηρίζει. Είναι αυτές που εκμεταλλεύονται τους ξένους δημιουργούς και τους πουλάνε «στα διεθνή δίκτυα φθηνά έως μηδέν». Είναι αυτές που θέλουν να κάνουν το ίδιο και στο Ελληνικό τραγούδι και βρίσκονται εντός των τειχών της ΕΔΕΜ.

Διαβάζουμε στο άρθρο του συνθέτη στιχουργού και μέλους των Εποπτικών Συμβουλίων ΕΥΕΔ και ΕΔΕΜ, Κώστα Καλδάρα:

«Αφήνουμε δυστυχώς πάρα πολλούς-ές απ’ έξω, αλλά εάν ανοίξουμε μόνο τα ραδιόφωνα θα συμπληρώσουμε σε λίγα λεπτά τον κατάλογο, με εκατοντάδες δημιουργούς, όπως επίσης τους χιλιάδες κορυφαίους ξένους δημιουργούς που ανήκουν στις εταιρείες που στηρίζουν την ΕΔΕΜ, όπως π.χ. η Warner Chappel ή η Universal. Οπότε, λαμβάνοντας υπόψη και την τελευταία επιστολή της υπουργού στην οικογένεια Μικρούτσικου, που είναι αποκορύφωση ασέβειας και υποκρισίας, θα αναρωτηθούμε: Ζούμε κάτω από τον ίδιο πολιτισμό με την κ. υπουργό;»

To Εποπτικό Συμβούλιο ΕΥΕΔ και οι εκδότες «αφεντικά» 

Φοίβος Δεληβοριάς, Μαίρη Φασουλάκη, Πάνος Φαλάρας, Χρήστος Νικολόπουλος, Παρασκευάς Καρασούλος, Κώστας Καλδάρας

Άλκηστις Τσίκλου Warner Chappell Music Hellas

Μαρίλυ Κωστοπούλου Universal Music Publishing

Βασιλική Γκίνη Media Music Publishing

Επίλογος:

Οι απαντήσεις και για τους αγώνες Σταμάτη Κραουνάκη, Κώστα Καλδάρα βρίσκονται στις δηλώσεις σας. Εκπροσωπείτε τους μεγαλοεκδότες για να «πουλάνε στα διεθνή δίκτυα φθηνά έως μηδέν»…τους συναδέλφους σας.

Δείτε τις δηλώσεις του Σταμάτη Κραουνάκη που καταγγέλλει αυτό που στηρίζει και στηρίζεται

Επιμέλεια άρθρου: Γιώργος Θαλάσσης

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.