Ανοιχτή επιστολή του Θάνου Παπανικολάου προς τους εργαζομένους της ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ

Ανοιχτή επιστολή προς τους εργαζομένους της ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ από τον μουσικοσυνθέτη και ερμηνευτή Θάνο Παπανικολάου. Ο Θάνος Παπανικολάου που έχει γράψει εκατοντάδες τραγούδια τα οποία τραγουδούν δεκάδες επώνυμοι καλλιτέχνες (Νατάσα Θεοδωρίδου, Πάνος Κιάμος, Πέγκυ Ζήνα, Γιάννης Πλούταρχος, Σάκης Ρουβάς, Πασχάλης Τερζής, Στέλιος Ρόκκος, Ελένη Φουρέιρα, Goin’ Through, Μιρέλα Πάχου, Μελίνα Ασλανίδου, Πάνος Μουζουράκης και πολλοί άλλοι), είναι μέλος της ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ.

Με ανοιχτή επιστολή, θέλει να ευχαριστήσει όλους τους εργαζομένους του μεγαλύτερου στην Ελλάδα Οργανισμού, που αδιάκοπα και πολλές φορές κάτω από την άθλια αντιμετώπιση των χρηστών καταφέρνουν να συγκεντρώσουν την αμοιβή για την χρήση του έργου των δημιουργών.

Το 2022 οι εργαζόμενοι της ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ, κατάφεραν να φέρουν ένα πολύ μεγάλο οικονομικό αποτέλεσμα για τα μέλη του οργανισμού και πολύ σύντομα οι καρποί αυτής της προσπάθειας θα αποδοθούν στους δικαιούχους – μέλη της ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ

 

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ

Φίλες και φίλοι,

 

Επικοινωνώ μαζί σας όχι τόσο για να σας παραθέσω τις σκέψεις μου, όσο για να σας πω κάτι πολύ πιο σημαντικό για εμένα. 

 

Σας ευχαριστώ!

 

Με τους περισσότερους από εσάς με συνδέει μια σχέση ζωής μιας και μ’ έναν τρόπο αλληλοεμπλεκόμαστε σε αυτή την κοινή πορεία τους πνευματικού δικαιώματος 20+ χρόνια τώρα. 

 

Περάσατε και εσείς μαζί με εμένα εντός της ψυχής σας και στην καθημερινότητα σας τα προηγούμενα χρόνια,

μέρες πικρές, μέρες άδικες, μέρες δύσκολες και ανασφαλείς.

 

Μέρες που πιθανά να νιώσατε από αναλώσιμοι έως και αόρατοι από την πολιτεία και την καλλιτεχνική κοινότητα. 

 

Μέρες που ηθικά, οικονομικά και ψυχολογικά δεν επιτρεπόταν να μπει φως από πουθενά. 

 

Τελικά καμιά φορά το πιο δύσκολο στη ζωή είναι να μάθεις ποιες γέφυρες να περάσεις και ποιες να κάψεις. 

Κι αυτό το μάθαμε μαζί. Δίπλα – δίπλα.

 

Και κάπως έτσι η τρεχούμενα αμείλικτη ζωή, μας παρέσυρε όλους (καλλιτέχνες και συνεργάτες) και μας έφερε σε μια νέα συνθήκη, μια νέα αρχή, μια νέα πορεία, η οποία μέρα τη μέρα κοιτάει όλο και πιο ψηλά, όλο και πιο αισιόδοξα αυτό που λέμε πολιτιστικό προϊόν, πνευματικό δικαίωμα, μουσική γενικότερα. 

 

Σας ευχαριστώ!

 

Για όλες αυτές τις πολύ παραπάνω από όσο αντέχετε πολλές φορές ώρες εργασίας, ώρες φιλότιμου και δημιουργικού κόπου που είχαν ως μοναδικό γνώμωνα το να προστατέψετε το τραυματισμένο Ελληνικό τραγούδι αλλά και παράλληλα να ωθήσετε την Αυτοδιαχείριση να σταθεί στα πόδια της σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία και να γίνει το θεμέλιο μιας νέας εποχής. Μια εποχής οραμάτων, αισιοδοξίας και οικονομικής αξιοπρέπειας. 

 

Σας ευχαριστώ!

 

Που είστε πάντα δίπλα σε κάθε καταιγίδα, εμπλοκή, ασυνεννοησία, συνέχεια εκεί από πάνω για τον κάθε δημιουργό, με μια απαράμιλλη θετικότητα και διάθεση επίλυσης του όποιου προβλήματος που ομολογώ πως δε θυμάμαι ανάλογη στο παρελθόν. 

Πάντα ένα περίσσευμα ευγένειας και ανθρωπιάς εκπέμπεται από τον καθένα σας και όλο αυτό λειτουργεί σαν κόλλα συγκολλητική την ώρα εκείνη που πάει μια μικρή εξωτερική ρωγμή να χαλάσει την αρμονία και την ισορροπία της ροής του οργανισμού 

 

Σας ευχαριστώ!

 

Που μετά από πολύ καιρό με όλα όσα προσφέρετε σε όλους εμάς μέσα από την αξιοθαύμαστη εργατικότητα σας και την υψηλή σας κατάρτιση, μ’ ένα μαγικό τρόπο σχεδόν εξοντώσατε την εσωστρέφεια μας και αρχίζει πια σιγά σιγά να μεγαλώνει η ασπίδα της ψυχολογικής ασφάλειας που όλοι οι δημιουργοί είχαμε τόσο μεγάλη ανάγκη. 

 

Εύχομαι σε όλους να έχετε ένα αποδοτικό και παραγωγικό καλοκαίρι που τόσο μεγάλη σημασία ως εποχή έχει για τον κλάδο μας. 

 

Εύχομαι σε όλους υγεία, ισορροπία, αφθονία και φώτιση, ανεξαιρέτως πόστου ή ιδιότητας. 

 

Η αυτοδιαχείριση μεγαλώνει 

Η αυτοδιαχείριση εξελίσσεται 

Η αυτοδιαχείριση επουλώνει 

Η αυτοδιαχείριση καινοτομεί 

Η αυτοδιαχείριση χτίζει πια ένα αισιόδοξο μέλλον για τη μουσική από όπου κι αν προέρχεται

 

Χωρίς εσάς όλα τα παραπάνω θα ήταν μια ουτοπία. Εξαιτίας σας έχουν γίνει μια πραγματικότητα που αδυνατούσα να φανταστώ ότι μπορεί πια να είναι εφικτή. 

 

Ότι κι αν μας επιφυλάσσει το άγνωστο μέλλον ένα πράγμα με έχετε διδάξει όλοι σας:

 

Ότι το χθες δεν ήταν μια μέρα δίχως αύριο. 

Κι αυτό ήταν, είναι και θα είναι για εμένα ανεκτίμητο. 

 

Με αγάπη & ευγνωμοσύνη 

 

Θάνος Κ. Παπανικολάου

Συνθέτης – Στιχουργός 

 

Υ.Γ. Αναρωτιέμαι Θάνο Παπανικολάου, πότε στην κοιτίδα του πολιτισμού Ελλάδα, θα σέβονται τους ανθρώπους που δημιουργούν τον πολιτισμό και την παράδοση. Γιατί Θάνο Παπανικολάου, σε αυτή την χώρα, η πολιτεία, οι αρχές, οι πολιτικοί άρχοντες (δήμαρχοι και περιφερειάρχες) δεν σέβονται την περιουσία και την πνευματική ιδιοκτησία των δημιουργών. Οι αρχές δεν θέλουν να εμπλέκονται σε ελέγχους, οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες οι ίδιοι εκμεταλλεύονται το έργο σας και κάνουν ότι θέλουν χωρίς να πληρώνουν τα πνευματικά σας δικαιώματα – δεν σεβονται την νομοθεσία. Ούτε καν σας ρωτούν για να χρησιμοποιήσουν το έργο σας. Συμμετέχουν μαζί με «συλλόγους» και «αθλητικά σωματεία» σε μουσικές εκδηλώσεις χωρίς να πληρώνει κανείς τη δουλειά σας για να παίρνουν τα ψηφαλάκια όταν έρχονται εκλογές.

Οι επαγγελματίες κερδίζουν από τα τραγούδια σας και δεν θέλουν να σας αποδίδουν τα πνευματικά σας δικαιώματα. Ακόμα και οι καλλιτέχνες που τραγουδούν και παίζουν τα τραγούδια σας, βγάζουν τεράστια ποσά και πολλές φορές μαύρα.Πάνω στην πλάτη σας, στο έργο σας, στην πνευματική σας περιουσία, στην δική σας πνευματική ιδιοκτησία. Μια ολόκληρη βιομηχανία εκατοντάδων εκατομμυρίων κερδίζει σε βάρος σας.

Κι από την άλλη, κάποιοι Έλληνες δημιουργοί, αρνούνται να ενταχθούν στην ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ, για να εφαρμόσουν τις προσωπικές τους ατζέντες, να διχάσουν, να προκαλούν στρεβλώσεις στην αγορά. Αναφέρομαι στον δεύτερο οργανισμό που αδειοδοτήθηκε ως δεύτερος μόλις το Φεβρουάριο του 2020, εκπροσωπεί ελάχιστους σε σχέση με την ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ και λέγεται ΕΔΕΜ. Θάνο Παπανικολάου, εσείς οι δημιουργοί της ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ, εάν θέλετε μπορείτε να βάλετε πλάτη για να έρθουν οι λίγοι στους πολλούς. Τότε τα αποτελέσματα θα είναι πολύ καλύτερα για όλους εσάς.

 

Επιμέλεια άρθρου: Γιώργος Αυγερινός

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*