Διανομές 12,9 εκατ. μοιράζει η ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ το 2023

Εντυπωσιακές επιδόσεις – Ρεκόρ εισπράξεων – 17 εκατ. τα έσοδα του 2022 – Διανομή 1ου 6μήνου 7.052.340 και καθαρά 5.752.465

Από τη Δευτέρα 10 Ιουλίου, οι Έλληνες συνθέτες, στιχουργοί και εκδότες, καθώς και οι συμβεβλημένοι οργανισμοί της ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ άρχισαν σταδιακά να λαμβάνουν τις εκκαθαρίσεις τους που αφορούν σε πνευματικά δικαιώματα, όσον αφορά τις χρήσεις των έργων τους στην ελληνική επικράτεια, αλλά και το εξωτερικό.

Ειδικότερα, στη Διανομή Α’ 6μήνου 2023, το συνολικό μικτό ποσό δικαιωμάτων ανήλθε στα 7.052.340 και το καθαρό στα 5.752.465, καταγράφοντας σημαντική αύξηση 67%, έναντι της αντίστοιχης περυσινής Διανομής Α’ 6μήνου 2022.

Οι πηγές εσόδων που περιλαμβάνονται στη Διανομή είναι κυρίως η Δημόσια Εκτέλεση, οι Συναυλίες, οι Κινηματογράφοι, το Netflix (η streaming οπτικοακουστική πλατφόρμα που εντάσσει σταδιακά και ελληνικές παραγωγές), τα Online (Mint Digital Services – THE MLC), η Μηχανική Αναπαραγωγή, η Εύλογη Αμοιβή, τα Δικαιώματα από το Εξωτερικό κλπ.

Η ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των μελών της ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 9 Ιουλίου, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, ενέκρινε όλα τα θέματα της ημερήσιας διάταξης και έδωσε το ‘πράσινο φως’ για την έναρξη της Διανομής Α’ 6μήνου 2023.

Κατά την έναρξη της εκδήλωσης, ο Πρόεδρος Δ.Σ. κ. Γιάννης Γλέζος αναφέρθηκε στους στόχους του Οργανισμού το επόμενο διάστημα οι οποίοι περιλαμβάνουν:

1) Τη δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας από την ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ για την ταυτοποίηση των έργων των μελών στις μουσικές και οπτικοακουστικές streaming υπηρεσίες, με στόχο την απλοποίηση, την αποδοτικότερη και την αποτελεσματικότερη είσπραξη δικαιωμάτων 2) Εντατικοποίηση των προσπαθειών για την αποτελεσματικότερη είσπραξη δικαιωμάτων του εκπροσωπούμενου ρεπερτορίου από την Κύπρο 3) Την επαναδιαπραγμάτευση για επιπλέον αύξηση του ποσού δικαιωμάτων που λαμβάνει ο Οργανισμός από την ΕΡΤ και λοιπούς μεγάλους χρήστες μουσικής του εκπροσωπούμενου ρεπερτορίου, 4) Την εκπόνηση μελέτης για την εισαγωγή παραμέτρων όπως η ιστορικότητα και η διαχρονικότητα των ρεπερτορίων στις Διανομές του Οργανισμού. Τα θέματα αυτά θα υποβληθούν με αναλυτικές προτάσεις σε έκτακτη Γενική Συνέλευση των μελών του τον ερχόμενο Δεκέμβριο.

Η Γενική Διευθύντρια Μαργαρίτα Παναγιωτοπούλου, με τη σειρά της, ανακοίνωσε τη δημιουργία του Ταμείου Αρωγής με το όνομα «Νίκος Αντύπας», κατόπιν εισήγησης του Προέδρου του Δ.Σ. κ. Γιάννη Γλέζου, προς τιμήν του εκλιπόντος συνθέτη και πρώην Προέδρου Δ.Σ., η οποία και εγκρίθηκε παμψηφεί από το σώμα.

Επιπλέον, η κα. Παναγιωτοπούλου αναφέρθηκε στην εδραίωση της εμπιστοσύνης των Ελλήνων χρηστών, στην ολοένα και μεγαλύτερη εισροή Ελλήνων δημιουργών με σημαντικά εμπορικά και ιστορικά ρεπερτόρια, καθώς και την υποδοχή μεγάλων ξένων ρεπερτορίων και μουσικών καταλόγων, όπως της γαλλικής SACEM και των εκδοτών Warner Chappell Music και Universal Music Publishing.

Όπως τόνισε η κα. Παναγιωτοπούλου, το 2022 υπήρξε μία χρονιά αλματώδους ανάπτυξης για την ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ σε όλα τα επίπεδα, γεγονός που αποτυπώνεται, τόσο στα συνολικά έσοδα, όσο και στις διανομές δικαιωμάτων προς τα μέλη και τους συμβεβλημένους οργανισμούς. Ειδικότερα, το 2022, τα έσοδά της ανήλθαν σε 17,1 εκατ., αυξημένα κατά 75%, έναντι του 2021. Αντίστοιχα, τα ήδη διανεμηθέντα και  προς διανομή δικαιώματα της χρήσης  2022  ανήλθαν στα 12,9 εκατ., έναντι 6,8 εκατ. το 2021 (+89%).

Σε βάθος 5ετίας (2018-2022) προέκυψε μεικτό ποσό δικαιωμάτων προς διανομή πάνω από 32 εκατ. ευρώ, ενώ το ίδιο διάστημα καταγράφεται μείωση του μεσοσταθμικού ποσοστού παρακράτησης, το οποίο περιορίστηκε στο 20% το 2022.

Ο Διευθυντής Νομικής Υπηρεσία κ. Γιάννης Μαραγκουδάκης επισήμανε τη συμβολή της κοινής  δράσης του Νομικού Τμήματος Δημόσιας Εκτέλεσης και του Τμήματος Νομικής Υποστήριξης Δημόσιας Εκτέλεσης, σε συνεργασία με το Εμπορικό Τμήμα Δημόσιας Εκτέλεσης, στην αύξηση των εσόδων του Οργανισμού το 2022, ως αποτέλεσμα του συνόλου των νομικών ενεργειών.

Όσον αφορά τη Διανομή Α’ 6μήνου 2023, η Δημόσια Εκτέλεση (+18,63%) και οι Συναυλίες (+52,94%) παρουσιάζουν μεγάλη άνοδο στα δικαιώματα των δημιουργών. Αξιοσημείωτη αύξηση 67,87% καταγράφουν και τα δικαιώματα από τα Online, πάντα σε σχέση με τη Διανομή Α’ 6μήνου 2022χάρη στη συνεργασία της ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ, τόσο με τη Mint Digital Services, με την οποία οι Έλληνες δημιουργοί λαμβάνουν δικαιώματα για τις χρήσεις των έργων τους σε 50+ κορυφαίους DSPs (YouTubeSpotifyiTunesApple Music κλπ.) από την Ελλάδα και από 250 χώρες του κόσμου, όσο και με την The MLC που αφορά στα μηχανικά δικαιώματα από τις online χρήσεις στις Η.Π.Α.

Η ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ και μόνο αυτή, εκπροσωπεί στην Ελλάδα πάνω από 80 αλλοδαπούς Οργανισμούς

Και αυτήν τη φορά η ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ θα μοιράσει στους Έλληνες δημιουργούς και εκδότες δικαιώματα από πολλές επικράτειες ανά τον κόσμο (+29,25%), μέσω των 80 και πλέον συμβάσεων εκπροσώπησης που έχει υπογράψει με ομολόγους οργανισμούς στην Ευρώπη, την Αμερική, την Αυστραλία, την Ασία και την Αφρική.

Τέλος, ιδιαίτερα αναφορά και συζήτηση έγινε, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, σχετικά με τα πνευματικά δικαιώματα από μουσικά έργα που έχουν δημιουργηθεί μέσω Τεχνητής Νοημοσύνης, αλλά και σε σημαντικές ρυθμίσεις που αναμένονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο για το θέμα αυτό, το οποίο αποτελεί μεγάλη πρόκληση για την προστασία των δικαιωμάτων των δημιουργών, για τα οποία ο Οργανισμός συμμετέχει σε όλα τα επίπεδα διαβούλευσης σε Ελλάδα κα εξωτερικό.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*