Πνευματικά δικαιώματα: ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ο μεγάλος οργανισμός

«Στην καρδιά» στόχευσε η ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ.

Γράφει ο Γιώργος Αυγερινός

Η ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ, αναδεικνύεται ο μεγάλος οργανισμός συλλογικής διαχείρισης στην Ελλάδα, καθώς είναι ο μόνος ΟΣΔ που έχει συμβάσεις με τους αλλοδαπούς ΟΣΔ, αλλά ταυτόχρονα με την εισροή νέων μελών, αναδεικνύεται ως ο μεγαλύτερος φορέας εκπροσώπησης.

Συμφωνία με το ΞΕΕ

Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος – ΞΕΕ – έκλεισε χθες συμφωνία εκπροσωπώντας χιλιάδες ξενοδοχεία σε όλη τη χώρα, αναγνωρίζοντας το μεγάλο ρεπερτόριο που εκπροσωπεί η ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ.

Δείτε ανακοίνωση του ΞΕΕ προς τα μέλη του.

Κατεβάστε την επιστολή προς τα μέλη του

Εκτός του ΞΕΕ, συμφωνίες έχουν κλείσει με την ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ το Επιμελητήριο Αρκαδίας και σύλλογοι εστίασης από την Κρήτη (Ρεθύμνου και Χανίων), αλλά και από την Αχαΐα ο ΣΚΕΑΝΑ, ένας από τους μεγαλύτερους συλλόγους εστίασης στην Ελλάδα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως δεκάδες φορείς εκπροσώπησης των χρηστών είναι έτοιμοι να υπογράψουν συμφωνίες με την ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ, όπως προβλέπεται στο α. 23 του νόμου 4481/2017 και αυτό γιατί τα μέλη των συνδικαλιστικών οργανώσεων των χρηστών απολαμβάνουν οικονομικών αλλά και άλλων προνομίων, όπως το πάγωμα των ποινών και νομικών ενεργειών που προβλέπονται.

Ενίσχυση και στο Ελληνικό ρεπερτόριο.

Η ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ υποδέχτηκε σήμερα ως μέλος της τον συνθέτη και στιχουργό Ανδρέα Κομπόση του αγαπημένου τραγουδιού «στην καρδιά» 

Συνεχώς υπογράφουν συμβάσεις εκπροσώπησης με την ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ,Έλληνες συνθέτες και στιχουργοί, ενισχύοντας έτσι και το Ελληνικό ρεπερτόριο που ήδη κατέχει σε ένα μεγάλο μέρος, ενώ καθολική φαίνεται η εκπροσώπηση στο ξένο ρεπερτόριο

Μόλις σήμερα υπέγραψε ο συνθέτης και στιχουργός Ανδρέας Κομπόσης, τραγούδια του οποίου έχουν ερμηνεύσει οι Λευτέρης Πανταζής, Θέμος Αδαμαντίδης, Γιώργος Λεμπέσης, Δημήτρης Κόκοτας, Ελεάνα Παπαϊωάννου, Ιωάννα Κουταλίδου, ενώ και ο ίδιος, έχει παρουσιαστεί στη δισκογραφία ως ερμηνευτής.

«Φτωχή» παραμένει η ΕΔΕΜ

Από την άλλη η ΕΔΕΜ, ο νεοσύστατος ΟΣΔ, αν και ξεκίνησε να μοιράζει υποσχέσεις, δεν έχει καταφέρει παρά να εκπροσωπεί, μόλις μια χιλιάδα Ελλήνων δημιουργών, ενώ δεν κατάφερε ακόμα να συμβληθεί με κάποιον ΟΣΔ του εξωτερικού. Αν και διατείνεται πως αδειοδοτεί 2 εκ. περίπου έργα, θα σχολιάσουμε πως για την συντριπτική πλειοψηφία αυτών οι χρήστες μπορούν να αδειοδοτηθούν απευθείας από την ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ, καθώς οι εκδότες Universal και Warner, έχουν ένα μικρό μέρος του ξένου ρεπερτορίου, το οποίο τυγχάνει να εκπροσωπείται από την ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ και μάλιστα απ’ ευθείας από τους ίδιους τους δημιουργούς.

Το μπέρδεμα με την αδειοδότηση των χρηστών, δεν είναι ακριβώς μπέρδεμα, αλλά άγνοια. Άποψή μας είναι ότι, αφού ο χρήστης αδειοδοτηθεί από την ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ για την χρήση του ξένου ρεπερτορίου, τότε έχει εκπληρώσει το χρέος του έναντι των δημιουργών και έχει εξαντληθεί η καταβολή των πνευματικών δικαιωμάτων για το συγκεκριμένο ρεπερτόριο.

Τα πράγματα αλλάζουν, αλλά ξεκαθαρίζονται εύκολα στο Ελληνικό ρεπερτόριο, καθώς οι χρήστες μπορούν να δουν ποιοι εκπροσωπούν ποιους, από τις σελίδες των δύο οργανισμών.

Το πρώτο πρόβλημα της ΕΔΕΜ, είναι πως απέτυχε να συσπειρώσει τους Έλληνες δημιουργούς, αφού αρκετοί είναι εκείνοι που επιλέγουν την ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ, ενώ μεγάλοι συνθέτες και στιχουργοί, τηρούν στάση αναμονής

Το δεύτερο  πρόβλημα της ΕΔΕΜ δείχνει να μεγεθύνεται, αν υπολογιστεί πως η άδεια που πήρε ως ΟΣΔ από την Υπουργό Πολιτισμού, μετά από εισήγηση του ΟΠΙ, στηριζόμενοι σε μία μελέτη βιωσιμότητας η οποία απέχει σήμερα μακράν από την πραγματικότητα.

Συγκεκριμένα, στην μελέτη βιωσιμότητας γίνονταν αναφορά σε 12.000 Έλληνες δημιουργούς μέλη και σε 80 αλλοδαπούς ΟΣΔ, έως το τέλος του έτους. Κάτι τέτοιο είναι εντελώς απίθανο να συμβεί, ενώ παράλληλα οι απαιτήσεις στο δημοσιευμένο αμοιβολόγιο της είναι δυσανάλογες και ουτοπικές. 

Θυμίζουμε πως το αμοιβολόγιό της ΕΔΕΜ είναι copy-paste του αμοιβολογίου της ΑΕΠΙ, η οποία κατείχε το σύνολο του Ελληνικού και ξένου ρεπερτορίου.

Το τρίτο πρόβλημα της ΕΔΕΜ είναι να ξεπεράσει τις κατά της προσφυγές στο ΣτΕ.

Η συνέχεια της ΕΔΕΜ ως ΟΣΔ φαντάζει ακόμα πιο δύσκολη, καθώς αναμένονται αποφάσεις από το ΣτΕ δύο προσφυγών της ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ, τόσο για την ακύρωση της άδειας της από την Υπουργό, όσο και για την μεταφορά της δραστηριότητας και των περιουσιακών στοιχείων της ΕΥΕΔ, στην ΕΔΕΜ… δηλαδή της ΑΕΠΙ στην ΕΔΕΜ.

Σύμφωνα με τα παραπάνω στοιχεία που έχουμε θέσει, είναι δύσκολο να συνεχίσει η ΕΔΕΜ ως αυτόνομος φορέας διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων και όλες οι ενδείξεις δείχνουν, όχι απλώς συνένωση με την ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ, αλλά στην ουσία πρόκειται για απορρόφηση.

Στην Καρδιά

Μπορείτε να απολαύσετε το τραγούδι που έκανε καρδιές να… ραγίσουν στην Ελλάδα. Συνθέτης/Στιχουργός ο Ανδρέας Κομπόσης, πλέον μέλος της ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ: Ερμηνεύει ο Θέμης Αδαμαντίδης

 

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*