Πνευματικά Δικαιώματα. Υπό διάλυση η ΕΔΕΜ;

Πνευματικά Δικαιώματα. Υπό διάλυση η ΕΔΕΜ;

Σκηνικό διάλυσης φαίνεται να εξελίσσεται στην ΕΔΕΜ, τον νέο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Πνευματικών Δικαιωμάτων, ο οποίος αδειοδοτήθηκε πρόσφατα από την Υπουργό Πολιτισμού κυρία Λίνα Μενδώνη.

Γράφει ο Γιώργος Αυγερινός

Όλο το προηγούμενο διάστημα και μέχρι να καταθέσουν την μελέτη βιωσιμότητας για να αδειοδοτηθούν από την Υπουργό, όπως προβλέπεται από τον Ν.4481/2017, η επικεφαλής ομάδα μιας μερίδας Ελλήνων δημιουργών είχε ανοίξει πόλεμο με την Υπουργό, ο οποίος είχε μετατραπεί σε πολιτικό.

Εκτός από την διαρκή επίθεση στην Υπουργό Πολιτισμού, ο σημερινός πρόεδρος της ΕΔΕΜ, Φοίβος Δεληβοριάς, είχε στραφεί με χυδαίες εκφράσεις και κατά του Υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, σε συνέντευξη που έδωσε στην Εφημερίδα των Συντακτών.

Ο Φοίβος Δεληβοριάς μεταξύ άλλων ανέφερε:

«… Όταν ένας άνθρωπος σώζεται από το θάνατο στη δική σου αγκαλιά, παύεις να έχεις αυτή τη μοσχαρίσια φάτσα και αυτή την «αρχιδίσια ερημιά» που εκπέμπουν άτομα όπως ο συγκεκριμένος υπουργός. Ας μου επιτραπεί ή έκφραση, είναι από στίχο σε καινούργιο μου τραγούδι. Μια μέρα έβλεπα αυτόν τον υπουργό να μιλάει. Μετά άλλαξα κανάλι και μίλαγε ο Λιάγκας. Το βράδυ είδα στον ύπνο μου δυο γιγάντια αρχίδια που πετούσαν πάνω απ’ την πόλη. Και έγραψα ένα τραγούδι, την «Αγρια Ορχιδέα».

Μελέτη βιωσιμότητας …μαϊμού

Αν και κατέθεσαν μία μελέτη αβάσιμη και αστήριχτη, η Λίνα Μενδώνη, τους έκανε το χατήρι μετά από εισήγηση του ΟΠΙ (…) χωρίς να ελέγξει αν τα στοιχεία που κατέθεσαν είχαν βάση. Υποτίθεται πως τα έλεγξε η εισηγήτρια και διευθύντρια του ΟΠΙ η οποία προηγουμένως είχε ενεργό ρόλο αφού συμμετείχε στην σύνταξη του καταστατικού της ΕΔΕΜ (…)

Συγκεκριμένα η μελέτη βιωσιμότητας προέβλεπε 12.000 Έλληνες δημιουργούς μέλη της ΕΔΕΜ έως το τέλος του έτους και 80 αλλοδαπούς ΟΣΔ !!! έως το τέλος του έτους (…)

Ξεφούσκωσε η μπάλα και … χάθηκε
Αν και τις πρώτες ημέρες της ΕΔΕΜ, υπήρχε μια συντονισμένη προσπάθεια να προσελκύσει νέα μέλη στις τάξεις της, αυτή η τάση άρχισε γρήγορα να ξεφουσκώνει.

Μέχρι σήμερα η ΕΔΕΜ έχει περίπου 1.000 Έλληνες  δημιουργούς (από τους 14.600) και καμία σύμβαση εκπροσώπησης με αλλοδαπούς Οργανισμούς, καθώς όλοι σχεδόν έχουν επιλέξει την ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ να τους εκπροσωπεί στην Ελλάδα.

Στο αντίπαλο στρατόπεδο, αυτό της ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ, συνεχίζουν να συρρέουν μεγάλα ονόματα του Ελληνικού ρεπερτορίου, συμπληρώνοντας το ήδη μεγάλο ρεπερτόριο που είχε και στο Ελληνικό τραγούδι.

Πλέον η ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ εκτός από το ξένο ρεπερτόριο που εκπροσωπεί, έχει τραγούδια που έχουν τραγουδήσει μεγάλα ονόματα και σε όλα τα είδη.

Το ρήγμα έρχεται πλέον και από το πολιτικό μέτωπο.

Μετά την επιλογή ως γενική διευθύντρια την Λούκα Κατσέλη, το σκηνικό από πράσινο βάφτηκε ροζ, καθώς η ίδια μετά από την συμπλήρωση ενός περίπου μήνα στο τιμόνι της ΕΔΕΜ, αναλαμβάνει την θέση που της προτείνει ο Αλέξης Τσίπρας, αυτής της αντιπολίτευσης του σχεδίου Πισαρίδη της κυβέρνησης της ΝΔ. Το σχέδιο Πισαρίδη, είναι ένα σχέδιο που υποτίθεται θα ανασυντάξει την οικονομία, θα φέρει την ανάπτυξη και περιέχει ένα ακόμα σχέδιο για την ασφάλιση που όπως φαίνεται θα περάσει στον ιδιωτικό τομέα.
Μάλιστα η επιλογή Κατσέλη και η βαρύτητα της θέσης που της ανάθεσε ο Αλέξης Τσίπρας, έγινε σε βάρος του πρώην τσάρου της οικονομίας, Ευκλείδη Τσακαλώτου!!!, ο οποίος αγνοήθηκε εκκωφαντικά.

Απομένει να δούμε την παραίτηση της Λούκας Κατσέλη από το τιμόνι της ΕΔΕΜ… για προσωπικούς λόγους ή λόγω έλλειψης χρόνου

… και βάφω τις κουρτίνες, στο χρώμα που μισούσες

Στους κύκλους των δημιουργών της ΕΔΕΜ, άρχισαν να εμφανίζονται γκρίνιες, με πρώτο τον Σταμάτη Κραουνάκη, ο οποίος εκτός από την τοποθέτησή του περί ενοποίησης της ΕΔΕΜ με την ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ, ανάβει την σπίθα περί ροζ χρωματισμού της ΕΔΕΜ, από την επιλογή Κατσέλη. Δεν παραλείπει βέβαια να χρωματίσει άστοχα και την ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ, η οποία ούτε έβαλε γενικό διευθυντή πολιτικό πρόσωπο, δεν έχει ΑΕΠΙτζήδες στο ΔΣ, ούτε μπορεί να χρωματιστεί πολιτικά, αφού εκπροσωπεί το σύνολο σχεδόν των αλλοδαπών δημιουργών.

Θυμίζουμε πως η ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ πολεμήθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και αδικήθηκε από την Μενδώνη, που έκανε δεκτή την εσφαλμένη απόφαση του πρώην προέδρου του ΟΠΙ και ζαίου Αντωνιάδη, η οποία και κατέπεσε στο ΣτΕ

Στην ίδια ανάρτηση, στρέφεται κατά του κατεστημένου της ΑΕΠΙ και των εκδοτών!

  • Ρε Σταμάτη, η κολλητή σου η Φασουλάκη δεν ήταν το δεξί χέρι των Ξανθόπουλων και σήμερα είναι στο ΔΣ της ΕΔΕΜ;
  • Ρε Σταμάτη, ο Κώστας Τουρνάς (πρόεδρος του εποπτικού της ΕΔΕΜ) δεν ήταν επί σειρά ετών μέλος του ΔΣ της ΑΕΠΙ και όπως δήλωσε …δεν ήξερε τίποτα;
  • Ρε Σταμάτη οι μεγαλοεκδότες δεν απαρτίζουν το ΔΣ της ΕΔΕΜ;

Ενα σχολιο εσωτερικης καταναλωσης για τους Συναδελφους Δημιουργους μικρους μεγαλους νεους γερους και κληρονομους…

Gepostet von Stamatis Kraounakis am Montag, 24. August 2020

 

Με μια ανάρτηση που παραπέμπει στο πολιτικό πρόβλημα της ΕΔΕΜ και από τον Ηλία Φιλίππου, μέλος του ΔΣ της ΕΔΕΜ που βρίσκεται στη Λέρο.

Μεγάλο επικοινωνιακό λάθος… Υπάρχουν άνθρωποι που δέχονται προτάσεις γιά να λύσουν προβλήματα…κι άλλοι γιά να δημιουργήσουν προβλήματα… Καλημέρα

Gepostet von Ηλίας Φιλίππου am Freitag, 21. August 2020

 

Αλλαγή δραστηριότητας της ΕΔΕΜ;

Έκπληξη μας προκάλεσε το γεγονός πως η ιστοσελίδα της ΕΔΕΜ, απέκτησε e-shop. Ένα e-shop άσχετο με την μουσική και τους δημιουργούς. Πουλάει μπουζάκια, παντελόνια και άλλα είδη ρουχισμού και μάλιστα σε πολύ ακριβές τιμές. …. Δείτε  και ψωνίστε!


Leave a Reply

Your email address will not be published.

There is no message to display. Please add one.