Πνευματικά Δικαιώματα: Ενισχύεται η ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ – Αποδεκατίζεται η ΕΔΕΜ

Μεγάλοι καλλιτέχνες αφήνουν πίσω τους εκδότες και τις πολυεθνικές Warner  και Universal για να πάνε στον δικό τους αυτοδιαχειριζόμενο οργανισμό.

Γράφει ο Γιώργος Αυγερινός

Η ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ όπως είχαμε γράψει και προβλέψει, αναδεικνύεται ο μεγάλος οργανισμός πνευματικών δικαιωμάτων στην Ελλάδα. Μεγάλα ονόματα που βρέθηκαν στην νεοσύστατη ΕΔΕΜ, μιας μειοψηφίας Ελλήνων δημιουργών, στρέφουν την πλάτη τους σε αυτήν και μεταβαίνουν στον μεγάλο οργανισμό, την ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ.

Το όνειρο του Μάνου Λοΐζου πραγματοποιήθηκε

Η ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ιδρύθηκε από μέλη της ΕΜΣΕ (Ένωση Μουσικοσυνθετών και Στιχουργών Ελλάδος με πρόεδρο – τότε – τον Μάνο Λοΐζο), αδειοδοτήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού στις 6 Μαρτίου 2003 (ΦΕΚ 323-18.3.2003) με βάση τον Ν.2121/1993, σχετικά με τα πνευματικά και τα συγγενικά δικαιώματα. Εκπροσωπεί σημαντικό μέρος Ελλήνων δημιουργών, καθώς και την πλειοψηφία του διεθνούς μουσικού ρεπερτορίου (περί τους 70 ΟΣΔ σε ολόκληρο τον κόσμο), του οποίου γίνεται ευρύτατη χρήση στην Ελλάδα.

Με τιμονιέρη τον Γιάννη Γλέζο, επί σειρά ετών πρόεδρο της, κατάφερε να διαλύσει την μάστιγα ΑΕΠΙ, η οποία όπως είναι πλέον γνωστό, της αφαιρέθηκε η άδεια για κακοδιαχείριση και όχι μόνο.

H ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ είναι ο μοναδικός ΟΣΔ στην Ελλάδα που είναι μέλος των κορυφαίων παγκόσμιων και ευρωπαϊκών ενώσεων (CISAC, BIEM, GESAC), όπως και ο μοναδικός ΟΣΔ στην Ελλάδα που έχει πρόσβαση στα διεθνή εργαλεία τεκμηρίωσης και διανομής, στις βάσεις δεδομένων μουσικών έργων και στα μηχανογραφικά συστήματα της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Οργανισμών Συλλογικής Διαχείρισης Δημιουργών και Συνθετών (CISAC).
Ποια μεγάλα ονόματα έφυγαν από την ΕΔΕΜ και πήγαν στην ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ.

Δεν θέλουμε να μειώσουμε τους εκατοντάδες Έλληνες δημιουργούς που βρίσκονται ήδη στην ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ, αλλά θέλουμε να δείξουμε το ρεύμα που υπάρχει προς αυτήν, προβάλλοντας αυτούς που επέλεξαν τον δρόμο του μεγάλου οργανισμού, σε διάστημα μόλις 10 ημερών.

Αρκετοί δημιουργοί, έφυγαν από την ΕΔΕΜ μόνο το τελευταίο δεκαήμερο.

Δημιουργοί που κυριαρχούν στο ελληνικό πεντάγραμμο πήγαν ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΘΕΟΦΑΝΟΥΣ – ΦΟΙΒΟΣ ΤΑΣΣΟΠΟΥΛΟΣ «ΦΟΙΒΟΣ» – ΗΛΙΑΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥ – ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΟΚΑΡΙΝΗΣ – ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗΣ –  ΜΑΤΘΑΙΟΣ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ

Η ΕΔΕΜ αντί να αυξήσει τα μέλη της, σύμφωνα με την μελέτη βιωσιμότητας που κατέθεσε και της δόθηκε άδεια από την Υπουργό Πολιτισμού, μειώνει συνεχώς την δύναμή της.

 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΘΕΟΦΑΝΟΥΣ

Συνθέτης, στιχουργός, μουσικός και συγγραφέας.

Από το 1989 βρίσκεται ενεργά στη δισκογραφία και έχει συνεργαστεί με τους εξής καλλιτέχνες: Μαρινέλλα, Νάνα Μούσχουρη, Γιώργος Νταλάρας, Χάρις Αλεξίου, Άλκηστις Πρωτοψάλτη, Δέσποινα Βανδή, Αντώνης Ρέμος, Πασχάλης Τερζής, Γλυκερία, Αντώνης Βαρδής, Νατάσα Θεοδωρίδου, Νίκος Βέρτης, Σάκης Ρουβάς, Έλενα Παπαρίζου, Χρήστος Δάντης, Ελένη Δήμου, Κώστας Μακεδόνας, Δήμος Αναστασιάδης, Αngie, Νίκος Νομικός, Ευρυδίκη, Μαντώ, Γιάννης Σαββιδάκης, Πέτρος Γαϊτάνος, Πασχάλης, Κωνσταντίνος Αργυρός, Λούκας Γιώρκας, Νικόλας Μεταξάς, ΒΟ, Στέλιος Ρόκκος, Διονύσης Σχοινάς, Θάνος Καλλίρης, Πέτρος Ίμβριος, Αμαρυλλίς, Στέλιος Διονυσίου, Ναυσικά, Ανδρέας Έκτορας, Ανδρέας Λέοντας, Ίαν Στρατής, Νίκος Μακρόπουλος, ΝΙΒΟ, Γιώργος Παπαδόπουλος, Μαρίνα Βερζανλή, Άλεξ Παναγή, Γιώργος Τσουρής, Μάριαν Γεωργίου, Αλέξανδρος Νότας, Σταύρος Κωνσταντίνου, Βαγγέλης Δρούζας, Γιάννης Τάσσιος, Βαλάντης, Άντζελα Δημητρίου, Αντύπας, Βασίλης Καρράς, Πέγκυ Ζήνα, Καίτη Γαρμπή, Στέλλα Καλλή, Πάολα καθώς και με τους Οne, τα Κόκκινα Χαλιά και τους TAG, γκρουπ ο οποίος και είχε δημιουργήσει.

Δισκογραφία

 

ΦΟΙΒΟΣ ΤΑΣΣΟΠΟΥΛΟΣ «ΦΟΙΒΟΣ»

Συνθέτης, στιχουργός και παραγωγός δίσκων.

Ο Φοίβος δεν είναι απλώς ένας εξαιρετικά επιτυχημένος συνθέτης και στιχουργός με διεθνή αναγνώριση, διακρίσεις, σημαίνουσες εμπορικές συνεργασίες και με διαρκή παρουσία δίσκων, δικών του αλλά και συνεργατών του, στις πρώτες θέσεις των charts. Ασχολείται ο ίδιος με τον προγραμματισμό, την ενορχήστρωση και την παραγωγή των δίσκων του. Ήδη από το ξεκίνημα της καριέρας του, ο δημιουργός πέτυχε μία ζηλευτή ολοκλήρωση δίσκων: 20 πλατινένιοι, 11 δίσκοι δύο φορές πλατινένιοι, δύο δίσκοι τέσσερις φορές πλατινένιοι, ένας δίσκος έξι φορές πλατινένιος και περισσότερα από 18 χρυσά LP και CD singles. Εν ολίγοις, ένα εντυπωσιακό ρεκόρ στην ιστορία της ελληνικής μουσικής.

Δισκογραφία

 

ΗΛΙΑΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥ

Πολλοί καταξιωμένοι καλλιτέχνες οφείλουν το ξεκίνημά τους, καθώς και μεγάλες επιτυχίες – ορόσημα της καριέρας τους, στον Ηλία Φιλίππου, έναν από τους κορυφαίους Έλληνες στιχουργούς με τεράστιο ρεπερτόριο στη μακρόχρονη πορεία του: περίπου 5.600 δισκογραφημένα τραγούδια για 485 καλλιτέχνες. Η επί πολλές δεκαετίες επιτυχημένη συνεργασία του με όλους τους σπουδαίους συνθέτες και τραγουδιστές έφερε στο φως τραγούδια τα οποία, σε μια κρίσιμη καμπή τότε, ανανέωσαν την αυθεντική πρωτογενή ύλη του λαϊκού τραγουδιού διατηρώντας τη συνοχή του ως είδος. Αγαπημένο του εξ αυτών που σηματοδοτεί, επιπλέον, την έναρξη της συνεργασίας του με το έτερον καλλιτεχνικό του ήμισυ, τον συνθέτη Κυριάκο Παπαδόπουλο, είναι το «Φεύγοντας» που τραγούδησε ο Πασχάλης Τερζής. Ερχόμενος στην Αυτοδιαχείριση ο Ηλίας Φιλίππου γυρίζει σελίδα στο πνευματικό δικαίωμα, επιστρέφοντας στον Οργανισμό όπου είχε αναλάβει και ο ίδιος δράση παλαιότερα.

Δισκογραφία

 

ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗΣ

Απόφοιτος του Berklee College of Music, ο γνωστός Θεσσαλονικιός συνθέτης και παραγωγός έχει γράψει τραγούδια και επιμελήθηκε παραγωγές για τους μεγαλύτερους ερμηνευτές, μεταξύ των οποίων είναι η Χ. Αλεξίου, η Ά. Πρωτοψάλτη, η Ε. Ζουγανέλη, ο Α. Ρέμος, η Δ. Βανδή, ο Κ. Αργυρός, ο Ν. Οικονομόπουλος, ο Β. Καρράς και πλήθος άλλων.

Δισκογραφία

 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΟΚΑΡΙΝΗΣ

«Σκορπιός», «Αγάπανθος», «2002 GR», «Μουσικές Ταξιαρχίες», «Hρακλής & Λερναία Ύδρα» είναι πλέον ιστορικά συγκροτήματα από τα οποία πέρασε ο φωτεινός ‘νοσταλγός του ροκ εν ρολ’, ο Γιάννης Γιοκαρίνης, την περίοδο 1968-1980, αφήνοντας το προσωπικό του στίγμα ως τραγουδοποιός, μουσικός και ερμηνευτής. Με την είσοδό του στη δισκογραφία (Φόρα παρτίδα, Αυτόγραφο, Γεια σου και σένα, Καινούρια μέρα, Καλοκαιρινές παρτίδες, Οι επιτυχίες του, Κάτσε καλά, Του δρόμου οι αγάπες, Μεσημέρι στον Παράδεισο) συνεργάστηκε με γνωστούς καλλιτέχνες και δημιουργούς, όπως οι Β.Γερμανός, Γ.Κούτρας, Α.Μάνου, Β.Παπακωνσταντίνου, Ε.Βιτάλη, Δ.Τσακνής, Σ.Μπουλάς, Β.Μπονάτσος, Λ.Μαχαιρίτσας, Φ.Πλιάτσικας, Λ.Παπαδόπουλος, Γ.‘ΛοΓό’-θέτης, Χ.Κροκίδης, Σ.Βόσσου, Α.Τουρκογιώργης, Σ.Αλιβιζάτος, Σ.Μεσημέρης κ.ά.

Δισκογραφία

 

ΜΑΤΘΑΙΟΣ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ

Έντονη καλλιτεχνική φυσιογνωμία με μακρά και διακριτή πορεία στο νησιώτικο τραγούδι, ο Ναξιώτης τραγουδιστής, μουσικός, συνθέτης και στιχουργός Ματθαίος Γιαννούλης εντάχθηκε στο δυναμικό της ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ. Από πολύ μικρός στη δισκογραφία, παλεύοντας με τα δύσκολα γρανάζια εκείνης της εποχής, κέρδισε την αγάπη του απλού κόσμου, πραγματοποιώντας το όνειρό του: τα τραγούδια του ακούγονται σήμερα σε όλη την Ελλάδα. Ορισμένοι μόνο από τους πιο αγαπητούς συνεργάτες του που συνέβαλαν στην εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με τον ίδιο τον δημιουργό, είναι ο Γιώργος Κόρος, ο Στάθης Κουκουλάρης, η Χαρούλα Λαμπράκη, ο Γιάννης Πάριος, ο Σταμάτης Γονίδης, ο Λευτέρης Πανταζής, η Άντζελα Δημητρίου και η Μαρία Νομικού.

Δισκογραφία

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*