Πνευματικά Δικαιώματα: ΕΔΕΜ – Η επιστροφή της ΑΕΠΙ

Αυτά που συμβαίνουν στον νεοσύστατο Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης ΕΔΕΜ προκαλούν αίσθηση. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες επαναπροσλαμβάνουν το κατεστημένο που φάνηκε στημένο για να φαγωθούν τα 40 και πλέον εκατομμύρια των χρημάτων που προορίζονταν για τους δημιουργούς εν καιρό ΑΕΠΙ.

Γράφει ο Γιώργος Αυγερινός

«Στεκόμουν πάνω σ’ ένα λόφο κι είδα το Παλιό να πλησιάζει, μα ερχόταν σα Νέο.
Σέρνονταν πάνω σε καινούργια δεκανίκια που κανένας δεν είχε ξαναδεί και βρωμούσε νέες μυρουδιές σαπίλας που κανείς δεν είχε ξαναμυρίσει.»

Μπέρτολτ Μπρεχτ, 1938

Ο εφιάλτης της ΑΕΠΙ

Κι εκεί που μεγάλη μερίδα των δημιουργών περίμενε έναν νέο διαφανή οργανισμό να διαχειριστεί το πνευματικό τους δικαίωμα και την περιουσία τους, η ΕΔΕΜ ξυπνά μελανές μνήμες του παρελθόντος με την επαναφορά προσώπων που σχετίζονται στενά με την οικογένεια των Ξανθόπουλων της ΑΕΠΙ. Μετά την Μαρία Φασουλάκη που υπήρξε το δεξί χέρι του Πέτρου Ξανθόπουλου επί σειρά ετών στην ΑΕΠΙ, σειρά έχει και ο Παντελής Γρατζελιάς, ο αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΕΠΙ.

Σύμφωνα με αυτές τις πληροφορίες, προσελήφθη ως αναπληρωτής Γεν. Διευθυντής ο πάλαι ποτέ ισχυρός άνδρας της ΑΕΠΙ, Παντελής Γρατζελιάς, δικηγόρος στο επάγγελμα και επί σειρά ετών ένας από τους στενούς συνεργάτες των Ξανθόπουλων, μέλος του Δ.Σ. και … με αμοιβές παράλληλα υψηλές, όπως αυτών της οικογένειας Ξανθόπουλων.

Πέτρος Ξανθόπουλος: Διευθύνων Σύμβουλος ΑΕΠΙ – Παντελής Γρετζελιάς: αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος ΑΕΠΙ και τώρα Αναπληρωτής Γεν. Διευθυντής της ΕΔΕΜ

Σύμφωνα με τα στοιχεία από το πόρισμα του διαχειριστικού ελέγχου των ορκωτών λογιστών της Erst & Young για την περίοδο 2011-2014 που αποκάλυψαν το μέγεθος της κακοδιαχείρισης της ΑΕΠΙ, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ΑΕΠΙ Παντελής Γρετζελιάς λάμβανε 195.544 ευρώ το έτος. Δηλαδή 16.295 ευρώ τον μήνα!!! Εκτός των υπέρογκων αμοιβών του ίδιου και της οικογένειας Ξανθόπουλων που βύθισαν στην ένδεια χιλιάδες δημιουργούς, θυμίζουμε πως ο Παντελής Γρετζελιάς εκτός των καθηκόντων του ως αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΕΠΙ, ήταν και δικηγόρος στο επάγγελμα, αλλά και πρώην δήμαρχος της Νέας Φιλαδελφείας. Συνεπώς δεν πρόκειται για ένα στέλεχος που δεν θα ήξερε που πήγαινε το καράβι της ΑΕΠΙ. Η υπόθεση της ΑΕΠΙ έχει πάρει τον δρόμο της Δικαιοσύνης και τα μέλη της διοίκησης που είχαν εκτελεστικό ρόλο διώκονται για κακουργήματα.

Τα οικονομικά της ΕΔΕΜ, η αφαίρεση της άδειάς της από το ΣτΕ και η Λίνα Μενδώνη

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΥΕΔ, η ΕΔΕΜ έλαβε το δεύτερο εξάμηνο του 2020 από την ΕΥΕΔ 6.000.000, εκκαθαρισμένα από φόρους και κρατήσεις που προορίζονταν μόνο για διανομές στα μέλη της ΕΥΕΔ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΔΕΜ τα ποσά που διανεμήθηκαν ήταν μόλις 2.038.227 ευρώ. Προκύπτει μια διαφορά 4.000.000 ευρώ χωρίς να υπολογίζονται οι εισπράξεις από τα δικαιώματα από την ΕΔΕΜ για το δεύτερο εξάμηνο του 2020.

Θα περιμένουμε να δούμε λοιπόν πως και πότε θα γίνει ο διαχειριστικός έλεγχος στην ΕΔΕΜ και αν τον διατάξει η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη… ή θα κουκουλώσει τα όσα συμβαίνουν επί θητείας της. Θυμίζουμε πως η Λίνα Μενδώνη έδωσε άδεια στην ΕΔΕΜ – κακώς από ότι αποφάνθηκε το ΣτΕ – και κατά συνέπεια, κακώς υπέγραψε και την ΚΥΑ που ακολούθησε με την μεταφορά των δραστηριοτήτων και του κρατικού χρήματος στην ΕΔΕΜ

 

Ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι να δούμε ποια θα είναι η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ για την συνέχεια της ΕΔΕΜ που αναμένεται να εκδοθεί έως το τέλος Ιουνίου. Σύμφωνα με τα όσα γνωρίζουμε ήδη, η ομόφωνη απόφαση και Εισήγηση του Δ’ Ακυρωτικού Τμήματος του ΣτΕ είναι να αφαιρεθεί η άδεια της ΕΔΕΜ και τότε θα υπάρχουν πολλά που πρέπει να διαλευκανθούν.  Αν τελικά αφαιρεθεί η άδεια της ΕΔΕΜ, ότι έχει εισπράξει από την ΕΥΕΔ, δηλαδή τα 6.000.000 ευρώ πρέπει να δούμε τι έγιναν, τι έμεινε, κι αν έμεινε. Πως πληρώνονται μέχρι σήμερα μεγαλοστελέχη, όπως Λούκα Κατσέλη ως γενική διευθύντρια, δεκάδες στελέχη, ένα ακριβοπληρωμένο νομικό τμήμα και γενικά όλη η διαχείριση κρατικού χρήματος που πέρασε στα χέρια των επικεφαλής της ΕΔΕΜ από την ΕΥΕΔ.

 

 

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*