ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: «το να τυπώσει, δημοσιεύσει τις τι ελευθέρως»

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: «το να τυπώσει, δημοσιεύσει τις τι ελευθέρως»

Απάντηση σε αυτούς που θέλουν να οικειοποιηθούν την Ελληνική γλώσσα. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ=ελεύθερη έκφραση των απόψεων μέσω του τύπου ή «το να τυπώσει, δημοσιεύσει τις τι ελευθέρως»  

Πρόσφατα δημοσιεύτηκαν κάποια σχόλια σχετικά με την ιστοσελίδα μας www.eleftherotypia.gr. Κατηγορηθήκαμε γιατί χρησιμοποιούμε το όνομα «Ελευθεροτυπία», θέλοντας να εκμεταλλευτούμε το όνομα της «Ελευθεροτυπίας» του Τεγόπουλου. Το όνομα και ο τίτλος μας παραπέμπει σε αυτό που η γλώσσα μας εξηγεί και δίνει ως ορισμό και έννοια. Άλλωστε και ο Τεγόπουλος το όνομα το δανείστηκε κι αυτός από την Ελληνική γλώσσα και δεν φανταζόμαστε ότι κάποιος σήμερα μπορεί να διεκδικεί την πατρότητα της λέξης.

Πριν από καιρό και στην αναζήτηση κάποιου ονόματος (domain name) για τον σκοπό της ελεύθερης διακίνησης των απόψεών μας, βρήκαμε ελεύθερο και κατοχυρώσαμε νομίμως μέσω του ελέγχου που γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις από την ανεξάρτητη αρχή της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, το domain www.eleftherotypia.gr.

Ένα χρόνο αργότερα προχωρήσαμε σε αυτό που εξ αρχής μας ώθησε και αποφασίσαμε να πραγματοποιήσουμε την επιθυμία μας να εκφράζουμε ελεύθερα τις απόψεις μας, έχοντας (νομίζουμε) την ελευθερία του λόγου και της διακίνησης ιδεών. Τι κάναμε; Μετατρέψαμε ακριβώς τους Λατινικούς χαρακτήρες σε Ελληνικούς και τι πιο απλό να γράψουμε τον τίτλο «Ελευθεροτυπία» που αντιστοιχεί και παραπέμπει σε αυτό που η γλώσσα μας ερμηνεύει.

Δεν είχαμε και δεν έχουμε στόχο να εκμεταλλευτούμε κανέναν τίτλο, καμία ιστορία, κανένα συμφέρον και δεν θέλουμε να συνδέσουμε το παρελθόν με το σήμερα και με το μέλλον. Άλλωστε η ιστορία της «Ελευθεροτυπίας» του Τεγόπουλου έληξε άδοξα. Άλλωστε η «Ελευθεροτυπία» του Τεγόπουλου είχε το domain enet.gr

Μας κατηγόρησαν ακόμα και για το λογότυπο, λέγοντας πως ο τοξοβόλος με το τόξο, παραπέμπει ευθέως στον ακοντιστή με την πένα της «Ελευθεροτυπίας» του Τεγόπουλου, ενώ ξέρουν πως το σήμα κατοχύρωσης είναι συγκεκριμένο και δεν μπορεί να εμπεριέχει όλα τα αθλήματα και όλα τα σχέδια που ίσως κάποιοι θεωρούν ότι παραπέμπουν σε κάτι που αυτοί έχουν στην πρόσφατη μνήμη τους. Δικαιολογούνται όμως γιατί όλα τα όσα συνέβησαν στο πρόσφατο παρελθόν, τους θυμίζουν το χώρο εργασίας, τα δεδουλευμένα τους, την δουλεία τους που σεβόμαστε και σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να υπονομεύσουμε. Δικαιολογούνται αλλά μόνο για τους προσωπικούς τους συνειρμούς. Ο τοξοβόλος μας, όπως κι εμείς έχει στόχο την «Ελευθεροτυπία».

Κάποιοι φανερά ενοχλημένοι για άρθρο μας το οποίο ήταν σε αντίθεση με τα μικροσυμφέροντά τους, προχώρησαν και λίγο παραπέρα. Θέλησαν να χαρακτηρίσουν το όνομα eleftherotypia.gr ως μαϊμού site και ότι έχουν προχωρήσει σε καταγγελία στην δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος!!! Δίωξη γιατί;

Ναι, είμαστε χομπίστες της ελεύθερης έκφρασης και της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών και εκφραζόμαστε ως έτσι. Δεν γράφουμε με στόχο την χειραγώγηση της κοινής γνώμης εν μέσω εντολών των εκδοτών, των πολιτικών, των οικονομικών μεγαλοπαραγόντων γιατί απλά δεν έχουμε κάποιο συμφέρον. Αν αυτό είναι μέρος του κατηγορητηρίου, τότε η παλιά «Ελευθεροτυπία» δεν ήταν και τόσο «Ελευθεροτυπία».

Ζητήσαμε αν θέλουν να φιλοξενήσουμε τις απόψεις τους, όμως πιθανόν καλοί γνώστες στο καπέλωμα που συνηθίζουν τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, θέλησαν να τις γράψουν μέσω άλλο δικού τους  μέσου. Του μέσου που μπορούν εύκολα να γράφουν χωρίς αντίλογο. Ενός μέσου που φυσικά έχει πολύ μεγαλύτερη απήχηση από την «Ελευθεροτυπία» μας στα συμπεράσματα της κοινής γνώμης.

Μας κατηγόρησαν ακόμα γιατί δεν υπογράφουμε τα άρθρα μας. Η απάντηση βρίσκεται σε αυτό που δεν μπορούν να φανταστούν. Σκοπός μας δεν είναι η διαφήμιση και η ανάδειξη του προσώπου-συντάκτη. Είναι η γραφή και το περιεχόμενο. Αυτό μπορεί να κρίνει ο αναγνώστης και αυτό είναι η έννοια της «Ελευθεροτυπίας». Τα πρόσωπα – δυστυχώς – χαρακτηρίζονται εκ των προτέρων και ο αναγνώστης απωθεί ή έλκεται με κριτήριο αν συμφωνεί με τον συντάκτη, ή διαφωνεί εξ ορισμού.

Θα παραμείνουμε όσο μπορούμε στις ιδέες και στην ελεύθερη έκφραση μέσω του τύπου. Λίγα άρθρα, όποτε μπορούμε να ασχοληθούμε με το «χόμπι» μας. Λίγα άρθρα που θα γίνονται περισσότερα και διαφορετικότερα από την κοινή επαγγελματική δημοσιογραφία των εκδοτών.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

There is no message to display. Please add one.