Η λάσπη στα πνευματικά δικαιώματα και το κάλεσμα για ενότητα

Η λάσπη στα πνευματικά δικαιώματα και το κάλεσμα για ενότητα

Μήπως, μήπως οι χρήστες μουσικής που καλούνται να πληρώνουν έχουν λόγο και άποψη?

Απάντηση στην αναφορά στην ιστοσελίδας μας στο ethnos.gr από την δημοσιογράφο Ναταλί Χατζηαντωνίου για το άρθρο μας «Πνευματικά δικαιώματα: Η ισχύς εν τη ενώσει».

Φαίνεται πως για το ΕΘΝΟΣ και τους ολίγους ισχύει το «διαίρει και βασίλευε»

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΕΘΝΟΣ με πολύ μεγαλύτερη απήχηση από την νεοσύστατη ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ έχει αποδείξει εδώ και καιρό με τα γραπτά της, τι ακριβώς είναι η προπαγάνδα και τι ακριβώς είναι η κατευθυνόμενη ειδησεογραφία.

Κατ΄αρχάς για την αποκατάσταση της ιστορικής πρώην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ, το λογότυπο της ήταν ακοντιστής με πένα και όχι τοξοβόλος με βέλος που χρησιμοποιούμε εμείς.

Επί του θέματος των πνευματικών δικαιωμάτων που απασχολεί 700.000 χρήστες, 8.000 περίπου Έλληνες δημιουργούς (και όχι 15.000) και μια μικρή ομάδα αυτών που θέλουν να ηγηθούν νέου διαχειριστικού οργανισμού, έχουμε γράψει αρκετά και όλα αληθή. Όσο για την αναφορά της δημοσιογράφου του ΕΘΝΟΥΣ, ότι παίρνουμε σαφή θέση υπέρ της ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ του Γιάννη του Γλέζου θα απαντήσουμε με τα παρακάτω ερωτήματα.

-Η ηλεκτρονική έκδοση του ΕΘΝΟΥΣ, γιατί συνεχίζει να πετά λάσπη για τον μοναδικό αυτοδιαχειριζόμενο οργανισμό στην Ελλάδα των εκατοντάδων χιλιάδων δημιουργών;

-Η ηλεκτρονική έκδοση του ΕΘΝΟΥΣ, πότε έγραψε την αλήθεια για την δημιουργία του κρατικού εκτρώματος ΕΥΕΔ που χρησιμοποίησε δημόσιο χρήμα και χωρίς όρους διαφάνειας στα έξοδά της (ΔΙΑΥΓΕΙΑ);

-Η ηλεκτρονική έκδοση του ΕΘΝΟΥΣ, γιατί δεν ενημέρωσε το αναγνωστικό της κοινό για την αναστολή της απόφασης της Υπουργού Πολιτισμού από το ΣτΕ, δεν αναφέρθηκε στο σκεπτικό της απόφασης, σύμφωνα με το οποίο οι λόγοι ανάκλησης ήταν αστήριχτοι;

-Η ηλεκτρονική έκδοση του ΕΘΝΟΥΣ προσπαθεί εξ αρχής ή όχι να αποτρέψει τους δημιουργούς να έχουν ένα φορέα διαχείρισης και όχι έναν νέο φορέα που δεν έχει τα 20.000 ευρώ για να κάνει την μελέτη βιωσιμότητας που απαιτείται από τον 4481/2017 και ζητά ευλόγως η Υπουργός Πολιτισμού;

-Η ηλεκτρονική έκδοση του ΕΘΝΟΥΣ, φιλοξένησε ποτέ τις απόψεις της μη κρατικής ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ή τις απόψεις των συλλογικών οργάνων των χρηστών που καλούνται να πληρώνουν;

-Πέρασε ποτέ από το μυαλό της συντάκτριας του ΕΘΝΟΥΣ, ότι οι απόψεις μας και τα κείμενά μας μπορούν να εκπροσωπούν τους 700.000 χρήστες που από το 2018 έως σήμερα πληρώνουν διπλά την απαράδεκτη τροπολογία Κονιόρδου, με την δημιουργία της – με δημόσιο χρήμα – ΕΥΕΔ;

Θα μπούμε εκ της προκλήσεως στις απαντήσεις για τους αναγνώστες μας.

Η ενασχόλησή μας με το θέμα των πνευματικών δικαιωμάτων προήλθε από το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι εκατοντάδες χιλιάδες χρήστες με την δημιουργία της κρατικής ΕΥΕΔ, της οποίας την ύπαρξη δεν μπορεί να δικαιολογήσει κανένας λογικός άνθρωπος. Στην πορεία οι εξελίξεις μας ανάγκασαν και μας αναγκάζουν να συνεχίσουμε να ασχολούμαστε με τον χώρο έως ότου η κατάσταση επανέλθει στην ομαλότητα, χωρίς παρασκήνια και σκιώδης υπόγειες διεργασίες.

Η εφημερίδα της ηλεκτρονικής έκδοσης του ΕΘΝΟΥΣ προπαγανδίζει από την αρχή και με συνέπεια την δημιουργία ενός νέου φορέα διαχείρισης, όταν η αγορά δεν αντέχει και δεύτερο. Ήδη υπάρχει η αδειοδοτημένη ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ και εκπροσωπεί το σύνολο σχεδόν του ξένου ρεπερτορίου και ενός μεγάλου μέρους από το Ελληνικό. Αυτό είναι απόλυτα ακριβές και μπορεί να το διαπιστώσει κάποιος μπαίνοντας στην σελίδα του οργανισμού. Για το καπρίτσιο και την προσωπική ατζέντα μιας ομάδας, ΟΧΙ, να μην δοθεί άδεια σε νέο οργανισμό. Ας τα βρούνε, εκτοπίζοντας τους φιλόδοξους ιντρικαδόρους.

Η ΕΥΕΔ εκπροσωπεί με αναγκαστική πράξη το μεγαλύτερο μέρος μόνο των 8.000, από τους οποίους λιγότεροι από 1.000 πήγαν με επιλογή τους, ενώ στο ξένο ρεπερτόριο επικαλείται κυρίως εταιρείες-εκδότες και όχι δημιουργούς. Η ΕΔΕΜ σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΕΘΝΟΥΣ θέλει να δανειστεί 20.000 ευρώ από την κρατική ΕΥΕΔ για να κάνει την μελέτη βιωσιμότητας που ακόμα δεν έχει κάνει, αλλά απαιτεί άδεια, στηριζόμενη στο κρατικό χρήμα της επιδοτούμενης με 3.000.000 ΕΥΕΔ.

Η εφημερίδα της ηλεκτρονικής έκδοση του ΕΘΝΟΥΣ δεν έχει αναρτήσει καμία θέση των χρηστών, καμία θέση της ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ, ούτε καν την είδηση όπου το ΣτΕ ανέτρεψε την απόφαση ανάκλησης της άδειας της ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ και διαδίδει ανεύθυνα και ψευδώς ότι «της αφαίρεσαν το ΑΦΜ προσφάτως».

Η ανωνυμία μας.

Έχουμε γράψει τους λόγους που δεν υπογράφουμε τα άρθρα μας… προς το παρόν. Όταν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες που έχουμε ως στόχο με τον «τοξοβόλο» μας, θα μάθετε ποιοι είμαστε. Υπομονή λιγάκι. Άλλωστε εδώ μέσα κρινόμαστε για τα γραπτά μας και όχι για τα ονόματά μας. Αν έχετε κάτι να βρείτε το οποίο είναι ψευδές ή ανυπόστατο, γράψτε το. Εμείς βρήκαμε στο ΕΘΝΟΣ και τα αναφέραμε παραπάνω.

Ενωτική επιστολή από την ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ.

Στο χθεσινό μας άρθρο φιλοξενήσαμε ολόκληρη την επιστολή του Σταύρου Ξαρχάκου και όχι απόσπασμα (…) που δημοσίευσε το ΕΘΝΟΣ, αλλά και την άλλη πλευρά με δηλώσεις ενότητας από τον πρόεδρο της ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ και συνθέτη Ν. Αντύπα και του Παντελή Θαλασινού.

Σήμερα επιβεβαιώνεται ότι η ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ κινείται σε ενωτικό κλίμα, όπως στο ίδιο κλίμα κινήθηκε και ο Σταύρος Ξαρχάκος που μέχρι πρότινος στήριζε την δημιουργία νέου φορέα μέσω της ΕΥΕΔ.

ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΣΔ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, Η ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ
Η αγορά δεν αντέχει περισσότερους
Η Αυτοδιαχείριση καλεί δημόσια όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, να ενωθούν σε
έναν Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης, αυτοδιαχειριζόμενο, μη κερδοσκοπικό και
ελεγχόμενο από τα ίδια του τα μέλη, ο οποίος δεν θα χρειάζεται για τη λειτουργία του
κρατικές επιχορηγήσεις.
Υπάρχει ΟΣΔ στην Ελλάδα, η Αυτοδιαχείριση. Όλες οι χώρες στην Ευρώπη έχουν
ΕΝΑΝ μόνον ΟΣΔ.
Η Ελληνική αγορά δεν αντέχει δύο ή περισσότερους φορείς είσπραξης πνευματικών
δικαιωμάτων μουσικής. Ο κατακερματισμός της αγοράς έχει ήδη συρρικνώσει
σημαντικά τα έσοδα των δημιουργών.
Η Αυτοδιαχείριση είναι ανοικτή σε κάθε είδους συζήτηση με ΟΛΕΣ τις πλευρές,
προκειμένου να γίνουν αμοιβαίες συνεννοήσεις για την επόμενη μέρα και τον τρόπο
της ένωσης όλων των δημιουργών και εκδοτών μουσικής, Ελλήνων και ξένων, κάτω
από την ίδια στέγη.
Ο διαρκής διχασμός μεταξύ των δημιουργών και η έλλειψη σύμπνοιας, είναι
παράγοντες που ευνοούν την δημιουργία ιδιωτικών εταιρειών. Ο κίνδυνος να
επαναληφθούν οι πρακτικές του παρελθόντος είναι προ των πυλών.
Η Αυτοδιαχείριση έχει ήδη απευθύνει πρόσκληση προς όλα τα σχήματα που
εκπροσωπούν δημιουργούς (ΑΣΜΑ 450+, ΜΕΤΡΟΝ, ΣΩΜΣΕ, ΥΠΕΡΒΑΣΗ,
ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΚΔΟΤΩΝ, ΕΥΕΔ, ΕΔΕΜ) προκειμένου να καθίσουμε όλοι
στο ίδιο τραπέζι και να χαράξουμε από κοινού την επόμενη μέρα.
Ευελπιστούμε ότι θα παραμεριστούν οι όποιοι εγωισμοί και εμπάθειες και θα ορισθεί
άμεσα συνάντηση.

Σε αντίθετη κατεύθυνση και υπέρ της διάσπασης το ΑΣΜΑ 450 που ταυτίζεται με την ΕΔΕΜ και το εποπτικό της ΕΥΕΔ.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.