Η καθυστέρηση της απόφασης της Ολομέλειας του ΣτΕ για την ακύρωση της άδειας της ΕΔΕΜ, διογκώνει το πρόβλημα.

Η καθυστέρηση της απόφασης της Ολομέλειας του ΣτΕ για την ακύρωση της άδειας της ΕΔΕΜ διογκώνει το πρόβλημα.

Η καθυστέρηση της δημοσίευσης της απόφασης από την Ολομέλεια του ΣΤΕ, μεγαλώνει το πρόβλημα και το ξεκαθάρισμα του τοπίου, στην είσπραξη των πνευματικών δικαιωμάτων στην χώρα μας, αλλά και την διαδικασία που θα ακολουθήσει στην περίπτωση που επικυρωθεί η ομόφωνη ακυρωτική απόφαση της 1ης Μαρτίου από το Δ’ Τμήμα του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Πρόσχημα από τους χρήστες το ξεκαθάρισμα του τοπίου.

Έχει παρατηρηθεί πως μια πολύ μεγάλη μερίδα επαγγελματιών που χρησιμοποιούν τη μουσική κερδίζοντας από αυτήν λίγο ή πολύ, να αρνούνται να καταβάλουν τις απαραίτητες αμοιβές που προβλέπονται για την επιβίωση των δημιουργών από την χρήση για εμπορικούς σκοπούς της περιουσίας τους. Χρησιμοποιούν παράνομα το έργο και την άυλη περιουσία των δημιουργών, ενώ η πολιτεία δεν έχει λάβει κανένα μέτρο ως όφειλε. Πρόκειται για ένα αδίκημα ισάξιο με αδίκημα κλοπής, είναι διαρκές και οι αρχές αδιαφορούν. Παράλληλα δημιουργείται μία τεράστια απώλεια εσόδων του κράτους από την φοροδιαφυγή που δημιουργείται, καθώς οι επιχειρήσεις οφείλουν να έχουν φορολογικά παραστατικά (Τιμολόγιο Παροχής Υπηρεσιών) και να αποδίδουν το ΦΠΑ. 

Είσπραξη δικαιωμάτων από την ΕΔΕΜ

Η ΕΔΕΜ συνεχίζει να εισπράττει και να κάνει συμφωνίες ως αδειοδοτημένος ΟΣΔ από την Υπουργό Πολιτισμού και μετά από εισήγηση του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας – ΟΠΙ. Όμως όπως έχει ήδη κριθεί από το Δ’ Τμήμα του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, η διαδικασία που ακολουθήθηκε από την προκάτοχο της ΕΔΕΜ – ΕΥΕΔ – πάσχει νομιμοποίησης και πρέπει να ακυρωθεί. Δηλαδή έχουμε έναν Οργανισμό που εισπράττει και αν επικυρωθεί η ακυρωτική απόφαση από την Ολομέλεια… ΚΑΚΩΣ ΕΙΣΠΡΑΤΤΕΙ, καθώς δεν έπρεπε να έχει άδεια για το σκοπό αυτό. 

Απόρριψη της ΕΔΕΜ από την SICAC.

Η παγκόσμια συνομοσπονδία απέρριψε το αίτημα της ΕΔΕΜ να ενταχτεί στους κόλπους της, με την αιτιολογία της εκκρεμοδικίας αναμένοντας την Ολομέλεια να αποφασίσει για την τύχη της ΕΔΕΜ. 

Περιουσία και μεγάλα χρηματικά ποσά.

Όπως είναι γνωστό, η ΕΔΕΜ εκτός του αρχείου της ΑΕΠΙ, έλαβε ένα τεράστιο ποσό από την κρατική ΕΥΕΔ, με σκοπό να τα διανέμει στα μέλη του ΟΣΔ ΕΔΕΜ, αλλά και στους υπερ-τριπλάσιους δικαιούχους που δεν είναι μέλη της ή άλλους που έχουν προσχωρήσει στην ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ.  Ταυτόχρονα η ΕΔΕΜ πήρε τον εξοπλισμό που είχε η κρατική ΕΥΕΔ, έναντι πινακίου φακής. Θυμίζουμε πως η κρατική ΕΥΕΔ επιδοτήθηκε με χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα τα χρήματα αυτά τα διαχειρίστηκαν χωρίς διαφάνεια, ενώ παραμένει κρυφό το πόρισμα των ορκωτών λογιστών για την διαχείριση της κρατικής ΕΥΕΔ.

Διαχείριση από την ΕΔΕΜ

Τα παραπάνω στοιχεία που περιγράφονται, πέρασαν στα χέρια της ΕΔΕΜ, δηλαδή ενός εν αμφιβάλλω ΟΣΔ, τα οποία τα διαχειρίστηκε και τα διαχειρίζεται, δημιουργώντας έξοδα και υποχρεώσεις. Φανταστείτε πως ποσά εκατομμυρίων διακινούνται από την ΕΔΕΜ, ενώ δεν θα έπρεπε να διακινούνται εάν επικυρωθεί η προηγούμενη ακυρωτική απόφαση από την Ολομέλεια.

Το τι θα συμβεί σε περίπτωση που όντως η Ολομέλεια ακυρώσει την άδεια της ΕΔΕΜ και μάλιστα εν τη γενέσει της, είναι ένας δύσκολος γρίφος και δύσκολα διαχειρίσιμος, όταν μάλιστα δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα το πόρισμα για την κρατική ΕΥΕΔ, η οποία έχει κλείσει ήδη από τις 6 Ιουνίου του προηγούμενου χρόνου !!!

Η Υπουργός Πολιτισμού

Ίσως η Υπουργός Πολιτισμού, πρέπει να πάρει την πρωτοβουλία και να μην ακούσει αυτή τη φορά τον ΟΠΙ, ο οποίος ξεκάθαρα σιγοντάρησε, υποστήριξε και υποστηρίζει την ύπαρξη της ΕΔΕΜ και μάλιστα σε σημείο προκλητικό. Καιρός είναι να μην συνεχιστούν τα μικροπολιτικά συμφέροντα και οι προσωπικές ατζέντες κάποιων δημιουργών που έχουν διασπάσει τον χώρο και μοιραία την είσπραξη των δικαιωμάτων των ίδιων και να μείνει ένας οργανισμός στην Ελλάδα όπως συμβαίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Αναμονή της απόφασης

Θυμίζουμε επίσης πως η Ολομέλεια του ΣτΕ συνεδρίασε στις 2 Απριλίου έχοντας ομόφωνη εισήγηση από το Δ’ Τμήμα για ακύρωση της άδειας της ΕΔΕΜ και πως η θητεία της Προέδρου της Ολομέλειας έχει ήδη λήξει. Η απόφαση περιμένει την υπογραφή της Προέδρου και η καθυστέρηση της υπογραφής οξύνει το πρόβλημα.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*