Γιατί το όνειρο του Ερντογάν θα καταρρεύσει. Ευτυχώς που δεν χτύπησαν το sukhoi

sukhoi 24

Το κρυφτό Τουρκίας – ΗΠΑ και Ρωσίας – Συρίας συνεχίζεται στο μέτωπο του Ιντλίμπ.

Υποτίθεται ότι Ρωσία και Τουρκία είναι σύμμαχοι. Ρωσία και Συρία επίσης σύμμαχοι. ΗΠΑ και Ρωσία επίσης σύμμαχοι…

Γράφει ο Γιώργος Θαλάσσης

Όλο το παιχνίδι παίζεται στην σκακιέρα του Βλαντιμίρ Πούτιν με αφορμή την Συρία. Ένα παιχνίδι που κέρδισε προηγουμένως ο Ρώσος πρόεδρος από τους Αμερικανούς. Ένα ενεργειακό παιχνίδι που ξεκίνησε από τους Αμερικανούς, διέλυσε μία χώρα, έφερε εκατομμύρια πρόσφυγες και μετρά εκατοντάδες χιλιάδες αμάχους νεκρούς

Ο Πούτιν παίζει με τον Ερντογάν σαν την γάτα με το ποντίκι. Από την μία βάζει δυναμίτιδα στις σχέσεις Τουρκίας με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ με την προμήθεια στην πρώτη των  s-400 και με τις συμφωνίες για ασφαλή ζώνη στην Συρία με κοινές περιπολίες, αλλά από την άλλη χτυπά τους Τούρκους που έχουν συμμαχήσει με τους αντικαθεστωτικούς αντάρτες που χρηματοδοτήθηκαν και στηρίχτηκαν από τις ΗΠΑ για να ανατρέψουν τον Μπασάρ αλ  Άσαντ.

Ο Ερντογάν παίζοντας το παιχνίδι του Πούτιν, προσπάθησε και προσπαθεί να επιβληθεί στις ΗΠΑ και να πάρει όσα ανταλλάγματα μπορεί, κυρίως στις επεκτατικές βλέψεις του στην Ανατολική Μεσόγειο, από την Κύπρο, έως την Λιβύη.

Το υψηλό ρίσκο του Ερντογάν έχει φέρει αρνητικά αποτελέσματα σε όλα τα μέτωπα, με μόνο ουσιαστικά τον αμφιλεγόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ να παραμένει σκιερός σύμμαχός του.

Η Ρωσία είναι βέβαιο πως δεν έχει ξεχάσει την κατάρριψη του αεροσκάφους της από τις Τουρκικές δυνάμεις τον Νοέμβριο του 2015, αλλά και είναι εις γνώσεις της πως η Τουρκία στοχεύει ακόμα εναντίον των Ρωσικών και Συριακών δυνάμεων.

Ο Ερντογάν μπορεί να απέτρεψε το πραξικόπημα που υποκίνησαν οι Αμερικανοί το 2016, αλλά σήμερα βρίσκεται σε χειρότερη θέση από ποτέ.

Εγκλωβισμένος και με ανοιχτά μέτωπα σε όλη την Ανατολική Μεσόγεια αλλά και με εχθρούς στη Μέση Ανατολή, θα αναγκαστεί εκ των έσω να ανατραπεί, διαφορετικά η Τουρκία θα συρρικνωθεί.

Ακόμα και αν πράγματι ο Ερντογάν υλοποιήσει την απειλή του με το προσφυγικό, θα χάσει και τον σιωπηρό σύμμαχό του Γερμανία. Οι Γερμανοί μπορεί να κλείνουν τα μάτια στις Τουρκικές ενέργειες που βάλλουν κατά της Ευρωπαϊκής κυριαρχίας τους και στους σχεδιασμούς τους, αλλά οι εκβιασμοί έχουν και όρια. Αν ο Ερντογάν τα ξεπεράσει και όπως φαίνεται τα ξεπερνά, βρίσκεται πλέον απομονωμένος και όποια αντίσταση πρόβαλαν οι Ευρωπαίοι για την επιβολή μέτρων κατά της Τουρκίας, θα γίνουν πράξη.

Το Ισραήλ δεν έχει ακόμα μιλήσει, ούτε το Κουρδικό έχει ξεκαθαριστεί. Η επέμβαση στη Συρία αφήνει ένα ανοιχτό μέτωπο που δεν μπορεί να κλείσει για τις επόμενες δεκαετίες. Οποιαδήποτε επεκτατική κίνησή του προς την Ελλάδα, αυτόματα σημαίνει ότι οι χώρες με τις οποίες έχει ανοιχτά μέτωπα θα βρουν την ευκαιρία να επιτεθούν σε Τουρκικά εδάφη.

Ήδη στην Λιβύη, με το ψευδοσύμφωνο, με την ανύπαρκτη κυβέρνηση της Τρίπολης, έχει φέρει την Τουρκία σε σύγκρουση και με τα συμφέροντα των Γάλλων και Ιταλών που στοχεύουν τα ενεργειακά αποθέματα της Βορειοαφρικανικής χώρας. Το ίδιο αντίστοιχα μέτωπο έχει ανοίξει και με την προσπάθεια καταπάτησης της Κυπριακής ΑΟΖ που έχει παραχωρηθεί σε εταιρείες που δεν χαμπαριάζουν από Τουρκικούς τσαμπουκάδες.

Το video που ακολουθεί δείχνει αντικαθεστωτικούς να προσπαθούν να χτυπήσουν με Τουρκικό φορητό εκτοξευτή Ρωσικό μαχητικό. Είναι κοινό μυστικό πως η Τουρκία έχει συμμαχήσει και με τους τζιχαντιστές που έχουν απομείνει στην Ιντλίμπ και στρέφονται κατά των δυνάμεων Ρωσίας- Συρίας. Αν η ρουκέτα έβρισκε το στόχο της, τότε από την αντίδραση των Ρώσων θα έφταναν εκατοντάδες φέρετρα στην Άγκυρα.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*