Τέλος στην πειρατεία από το Ελληνικό δημόσιο

Λογισμικό Microsoft αξίας 37,2 εκατ. ευρώ αγοράζει το Δημόσιο.

Σύμφωνα με άρθρο της «Καθημερινής» ανοικτό διαγωνισμό προμήθειας αδειών λογισμικού Microsoft για το σύνολο της κεντρικής κυβέρνησης θα προκηρύξει το υπουργείο Ανάπτυξης με τη συνεργασία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Τον διαγωνισμό, προϋπολογισμού 37,2 εκατ. ευρώ, ενέταξε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιάννης Τσακίρης στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων (ΠΔΕ), σε συνεργασία με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη.

Ο διαγωνισμός θα προκηρυχθεί από την Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε. αφού προηγουμένως γίνει δημόσια διαβούλευση επί της προκήρυξης του έργου. Σημειώνεται ότι οι άδειες λογισμικού που θα προμηθευτεί η κρατική εταιρεία μέσω του συγκεκριμένου διαγωνισμού θα έχουν ισχύ για τρία χρόνια.
Επίσης, στον διαγωνισμό μπορούν να συμμετάσχουν έπειτα από σχετική εξουσιοδότηση από τη Microsoft δύο εταιρείες από την Ελλάδα.

Πρόκειται για τη Unisystems του ομίλου Quest και την Byte. Σύντομα ωστόσο θα εξουσιοδοτηθεί να συμμετάσχει και ο ΟΤΕ. Δεν αποκλείεται πάντως να υπάρξει συμμετοχή άλλων μεταπωλητών της Μicrosoft που βρίσκονται εκτός Ελλάδος, σε άλλη χώρα της Ε.Ε. Τους υγιείς όρους ανταγωνισμού φέρεται να έχει εγγυηθεί στο ελληνικό Δημόσιο η ίδια η αμερικανική εταιρεία.

Το ελληνικό Δημόσιο, μέσω του συγκεκριμένου διαγωνισμού, ευελπιστεί να πετύχει δύο στόχους: πρώτον, να μειώσει το κόστος προμήθειας των σχετικών αδειών λόγω μαζικής προμήθειας, και δεύτερον, να αντικαταστήσει οποιαδήποτε παράνομη άδεια λογισμικού που χρησιμοποιείται σε υπηρεσίες του δημοσίου τομέα.

Ειδικότερα με τη νέα σύμβαση, σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το Δημόσιο θα επιτύχει μεγάλη εξοικονόμηση χρημάτων μέσω χαμηλότερου κόστους κτήσης, σταθερών τιμών προϊόντων λογισμικού και λειτουργικού, συνεχή πρόσβαση στις νέες εκδόσεις προϊόντων λογισμικού, απλοποιημένη παρακολούθηση των αδειών χρήσης λογισμικού κ.ο.κ.

Το πιο σημαντικό, όπως αναφέρει παράγοντας του υπουργείου Ανάπτυξης, είναι ότι η νέα συμφωνία που ετοιμάζεται θα έχει ευρύτερα οφέλη για τη χώρα, καθώς συμβάλλει αποφασιστικά στην έξοδο της Ελλάδας από τη «λίστα 301». Πρόκειται για τη λίστα που περιλαμβάνει τις χώρες που χρησιμοποιούν σε υψηλά ποσοστά πειρατικό λογισμικό στον δημόσιο τομέα. Καταπολεμάται έτσι μια χρόνια παθογένεια η οποία αποτελούσε εμπόδιο στην προσέλκυση επενδύσεων στον τομέα των εταιρειών λογισμικού, ενώ παράλληλα αυξάνεται σημαντικά η αξιοπιστία των πληροφοριακών συστημάτων του Δημοσίου.

«Εδώ και πολλά χρόνια», παραδέχεται υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης, «αρκετές υπηρεσίες του Δημοσίου λειτουργούν με λογισμικό χωρίς άδειες χρήσης, που πέρα από το γεγονός ότι παραβιάζονται δικαιώματα χρήσης του λογισμικού που επισείουν αστικές και ποινικές κυρώσεις, υπάρχει και σοβαρό πρόβλημα κυβερνοασφάλειας, καθώς δεν μπορούν να γίνουν οι αναγκαίες αναβαθμίσεις».

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*