Πνευματικά Δικαιώματα: Ανατροπή από την Ολομέλεια. Έγκυρη η άδεια της ΕΔΕΜ, αλλά..

Πνευματικά Δικαιώματα: Ανατροπή από την Ολομέλεια. Έγκυρη η άδεια της ΕΔΕΜ, αλλά…

Η Ολομέλεια του ΣτΕ δεν έκανε δεκτή την ομόφωνη απόφαση του Δ’ Τμήματος του ΣτΕ που είχε εισηγηθεί την ακύρωση της άδειας της ΕΔΕΜ.

Άνθρακας ο θησαυρός ιδιαίτερα μετά από την αποχώρηση των ξένων εκδοτών.

Τα πράγματα όμως παραμένουν πολύ δύσκολα για την ΕΔΕΜ. Εκπροσωπεί μόλις το 5,84 % του Ελληνικού ρεπερτορίου και 0% του ξένου, αφού αποχωρούν και οι δύο ξένοι εκδότες Universal και Warner. H ΕΔΕΜ δεν έχει καταφέρει μετά από ενάμιση χρόνο να εκπροσωπήσει κάποιον αλλοδαπό ΟΣΔ και έτσι όσοι δεν χρησιμοποιούν το ελληνικό ρεπερτόριο που εκπροσωπεί η ΕΔΕΜ ή χρησιμοποιούν ξένο, η ΕΔΕΜ δεν μπορεί να απαιτήσει χρήματα από αυτούς. Θυμίζουμε πως το σύνολο του Ελληνικού ρεπερτορίου αποτελείται από 14.600 δημιουργούς (σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΕΠΙ αλλά και της ΕΥΕΔ) και η ΕΔΕΜ έχει ως μέλη μόλις 2.500. Δηλαδή λίγες χιλιάδες τραγούδια, πολλά από αυτά να εκπροσωπούνται και από την ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ. 

Από την άλλη η ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ παραμένει ο ισχυρός παίχτης στην αγορά, έχοντας την υποστήριξη όλων σχεδόν των αλλοδαπών ΟΣΔ και ένα σημαντικό μέρος του εμπορικού Ελληνικού και όχι μόνο ρεπερτορίου. Δηλαδή πάνω από 25.500.000 τραγούδια. Έτσι εάν οι χρήστες θέλουν να απαλλαγούν από τις απαιτήσεις της ΕΔΕΜ, δεν έχουν παρά να επισκεφτούν την σελίδα της και να βρουν τα περίπου2.450 μέλη που έχει ώστε να μην τα χρησιμοποιούν. Ειδικά όσοι θα χρησιμοποιήσουν ξένο ρεπερτόριο, αυτό δεν προστατεύεται από την ΕΔΕΜ, αλλά σχεδόν αποκλειστικά από την ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ της οποίας τα μέλη μπορούν να δουν εδώ και τους ΟΣΔ του εξωτερικού μπορούν να δουν εδώ.

Τέλος παραμένει κρυφή η έκθεση διαφάνειας που όφειλε να αναρτήσει η ΕΔΕΜ έως το τέλος Αυγούστου, όπως επίσης απέχει μακράν από την έκθεση βιωσιμότητας που παρουσίασε στην Υπουργό Πολιτισμού για να πάρει άδεια ΟΣΔ. Η Έκθεση Βιωσιμότητας προέβλεπε εκπροσώπηση σε 25 αλλοδαπούς ΟΣΔ και 12.000 μέλη με Έλληνες δημιουργούς, κάτι που φαίνεται ως όνειρο θερινής. νυκτός. 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*