Πνευματικά δικαιώματα: Λεφτά από σχολείο ζητάει η Disney

Η ιστορία που ακολουθεί είναι μια παγκόσμια πραγματικότητα. Με την πρώτη ματιά όλοι θα καταφερθούν κατά της Disney, η ακόμα κατά της εταιρείας διαχείρισης και προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων.

Σίγουρα φαίνεται ακραίο το γεγονός μία τόσο πλούσια εταιρεία όπως η Disney να απαιτεί δικαιώματα από ένα φτωχό σχολείο. Όμως ποιος είναι αυτός που θα κρίνει το που εφαρμόζεται ο νόμος;

Που εφαρμόζεται και πως εφαρμόζεται και από που πηγάζει ο νόμος.

Ο νόμος για τα πνευματικά δικαιώματα έχει φέρει σε αδιέξοδο τα δημόσια σχολεία; Ο νόμος που οι σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων κάνουν έρανο για να πληρωθούν οι δάσκαλοι, να ζεσταθούν τα παιδιά, να φάνε τα πεινασμένα παιδιά;

Ποιος στηρίζει τους νομοθέτες όταν νομοθετούν για τα ιδιωτικά σχολεία να λειτουργούν σε βάρος της δημόσιας εκπαίδευσης;

Η Disney και η κάθε Disney είναι ένα «ιδιωτικό σχολείο» που λειτουργεί σε βάρος των δημόσιων σχολειών. Η Disney και η κάθε Disney κάνει απλά την δουλειά της. Εφαρμόζει τους νόμους που στηρίζουν οι διαμαρτυρόμενοι γονείς και κηδεμόνες.

Η παράνομη προβολή και τα 250 δολάρια ήταν το πρόβλημα σε ένα ολόκληρο σχολείο; Αν λύνονταν το πρόβλημα στην δημόσια εκπαίδευση με 250 δολάρια… Πάμε λοιπόν να βγάλουμε από τους κουμπαράδες των παιδιών μας βοήθεια για τους φτωχούς Αμερικανούς γονείς….

Το πρόβλημα είναι ο ίδιος ο λαός που στηρίζει τέτοια οικονομικά μοντέλα και τους εκπροσώπους τους πολιτικούς.

Η Disney και η κάθε Disney

Οργή έχει προκαλέσει σε γονείς δημοτικού σχολείου στο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνιας η απαίτηση εταιρείας διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων για πληρωμή προστίμου, επειδή το σχολείο προέβαλε “παράνομα” το ριμέικ του αγαπημένου στα παιδιά “Βασιλιά των Λιονταριών” στα πλαίσια οικονομικής ενίσχυσης.

Πιο συγκεκριμένα, δυο μήνες αφότου είχε γίνει η προβολή στο Δημοτικό Σχολείο Έμερσον, η διεύθυνση έλαβε πριν λίγες μέρες ένα mail, όπου η εταιρεία Movie Licensing USA, που διαχειρίζεται τα πνευματικά δικαιώματα της Disney κι άλλων μεγάλων στούντιο στις ΗΠΑ, ζήτησε την πληρωμή 250 δολαρίων, γιατί η ταινία είχε προβληθεί χωρίς άδεια.

Επιπλέον, η εταιρεία απαιτεί το ίδιο ποσό για οποιαδήποτε άλλη μελλοντική προβολή της ταινίας στο σχολείο. Όπως δήλωσε στο CNN ο πρόεδρος του συλλόγου γονέων και δασκάλων του σχολείου, Ντέιβιντ Ρόουζ  «Ένας από τους μπαμπάδες αγόρασε την ταινία. Ήταν δικιά του. Κυριολεκτικά δεν είχαμε ιδέα ότι παραβιάζουμε κάποιους κανόνες». Όπως υποστηρίζεται στο mail, «Κάθε φορά που μια ταινία προβάλλεται εκτός οικίας, χρειάζεται νομική άδεια για την προβολή της, καθώς θεωρείται δημόσιο θέαμα», προσθέτοντας ότι «τέτοια άδεια χρειάζεται ακόμα κι όταν η προβολή γίνεται μέσα στην τάξη».

Ο σύλλογος γονέων και δασκάλων θα πληρώσει το πρόστιμο, που είναι δυσβάσταχτο για κάποιες από τις οικογένειες και αποτελεί σχεδόν το ένα τέταρτο των 800 δολαρίων που είχαν συλλεχθεί στην εκδήλωση της προβολής, ωστόσο η οργή είναι μεγάλη. Η Λόρι Ντρόστ, δημοτική σύμβουλος του Μπέρκλεϊ και γονέας στο συγκεκριμένο σχολείο, σε ανάρτησή της στο twiter καταφέρθηκε κατά της Ντίσνεϊ, η οποία χάρη σε νόμο του 1979 πληρώνει φόρους ιδιοκτησίας με αξίες του 1978, κάνοντας φοροαποφυγή πολλών εκατομμυρίων κάθε χρόνο. Η Ντρόστ αποδίδει στο γεγονός αυτό την υποχρηματοδότηση των σχολείων, που έχουν οδηγήσει το Μπέρκλεϊ από κορυφαίο στην εκπαιδευτική κατάταξη σε μια από τις τελευταίες θέσεις στις ΗΠΑ.

«Είναι τόσο αποκρουστικό που μια απίστευτα πλούσια εταιρεία… στέλνει τους ατζέντηδες δικαιωμάτων της εναντίον σχολικών συλλόγων που υποχρεώνονται να συλλέγουν τρελά ποσά μόνο για να πληρώσουν τους δασκάλους, να καλύψουν υποτροφίες και να διαχειριστούν τα σχολικά προγράμματα».
«Θα πληρώναμε πρόθυμα τα δικαιώματα αν η Ντίσνεϊ δεχόταν να επανεκτιμηθούν τα περιουσιακά της στοιχεία και να πληρώσουμε μερικούς παραπάνω φόρους ιδιοκτησίας», πρόσθεσε τη Ντροστ.

Συγνώμη από την Disney

Μετά την κατακραυγή, ο C.E.O. της Disney Robert A. Iger δήλωσε στο Twitter ότι η εταιρεία ζητά συγνώμη  και απολογείται στον σύλλογο γονέων και κηδεμόνων για λογαριασμό της εταιρείας που έχει αναθέσει την προστασία των έργων της. Μάλιστα δεσμεύτηκε ότι θα ενισχύσει τις πρωτοβουλίες τους για την οικονομική ενίσχυση του σχολείου…

#ολοι_μαζι_μπορουμε

Μπορούμε;

Επιμέλεια άρθρου: Γιώργος Θαλάσσης με πληροφορίες από το katiousa.gr

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*