Ηχηρό μήνυμα Ξαρχάκου. Απέχει και καταγγέλλει διεφθαρμένους στην ΕΔΕΜ

Με μια ανοιχτή επιστολή ο Σταύρος Ξαρχάκος δηλώνει τις θέσεις του για τον νεοσύστατο Οργανισμό Συλλογικής Προστασίας -ΕΔΕΜ- και καταγγέλλει τα σωματεία των δημιουργών. Παράλληλα αναφέρεται στους επικεφαλής της ΕΔΕΜ, τους οποίους τους καταγγέλλει ως διεφθαρμένα πρόσωπα -συνέχεια της αμαρτωλής ΑΕΠΙ.

Επιμέλεια: Γιώργος Αυγερινός

Η επιστολἠ Ξαρχάκου ανάβει φωτιές στον νεοσύστατο οργανισμό, καθώς ήταν αυτός που πρωτοστάτησε και στήριξε τις προσπάθειες για την επίλυση του θέματος των πνευματικών δικαιωμάτων.

Για την ιστορία και για όσους δε γνωρίζουν, τέσσερις δημιουργοί είχαν προσφύγει τότε κατά της ΑΕΠΙ στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, ο Ξαρχάκος, ο Χατζιδάκις και ο Αβατάγγελος. Στην ομάδα αυτή ήταν αρχικά και ο Θάνος Μικρούτσικος αλλά μετά απέσυρε τη δική του αγωγή. Το δικαστήριο αυτό το κέρδισαν 20 χρόνια αργότερα (οι τρεις πρώτοι) και αφορούσε την προμήθεια του 37,5% που είχε η ΑΕΠΙ.

Ολόκληρη η επιστολή Ξαρχάκου

Προς τους δημιουργούς του 450 ΑΣΜΑ, ΜΕΤΡΟΝ. ΣΩΜΣΕ, ΥΠΕΡΒΑΣΗ, ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ

Στις 10 Ιανουαρίου 2020 είχα απευθύνει έκκληση προς το σύνολο των δημιουργών αλλά κυρίως προς εκείνους που ηγούνται των σωματείων συνθετών και στιχουργών και της αυτοδιαχείρισης όπου μεταξύ άλλων ανέφερα:

«Εάν οι εκπρόσωποι των σωματείων, όλων των σωματείων, νοιάζονται πραγματικά για το συμφέρον των δημιουργών που εκπροσωπούν θα έπρεπε όχι σήμερα ΑΛΛΑ ΧΘΕΣ να έχουν κάτσει ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ σε ένα τραπέζι ΠΟΥ ΘΑ ΤΟΥΣ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΒΕΙ ΟΛΟΥΣ (δημιουργούς και εκδότες, Έλληνες και ξένους) και να σχεδιάσουν από μηδενική βάση:
1. Τη δημιουργία ενός οργανισμού με μια Γενική Συνέλευση, ένα Εποπτικό και ένα Διοικητικό συμβούλιο εκλεγμένο από εμάς.
2. Τη συγκέντρωση στον οργανισμό αυτό όποιων χρήσιμων περιουσιακών ή άλλων στοιχείων και άξιων ανθρώπινων πόρων διαθέτουν σήμερα η ΕΥΕΔ και η Αυτοδιαχείριση.
3. Την επιλογή των καλύτερων επαγγελματιών που διαθέτει η αγορά για να διοικήσουν τον οργανισμό μας.
4. Τη χρηματοδότηση από τα δικαιώματά μας της ανάπτυξης αυτού του οργανισμού.
5. Τη στήριξη της πολιτείας στο εγχείρημα.
Απευθύνω έκκληση προς τους δημιουργούς και ιδίως τους εκπροσώπους των σωματείων των δημιουργών να συνεργασθούν από κοινού για τη δημιουργία Ενιαίου Οργανισμού παραμερίζοντας τις όποιες προσωπικές πικρίες, ανασφάλειες, εγωισμούς και επιδιώξεις.»

Όλους αυτούς τους μήνες που πέρασαν δυστυχώς δεν έγινε καμία ουσιαστική πρόοδος προς αυτήν την κατεύθυνση. Μου ειπώθηκε ότι πρώτα θα έπρεπε να συσταθεί η ΕΔΕΜ και μετά θα ακολουθούσε η προσπάθεια συγχώνευσης με την Αυτοδιαχείριση. Αν και δεν κατάλαβα τι θα εξυπηρετούσε αυτό, εμπιστεύθηκα τα σωματεία και περίμενα μαζί με όλους τους δημιουργούς τη δημιουργία της ΕΔΕΜ. Όμως αν και έχει χορηγηθεί άδεια στην ΕΔΕΜ από τον περασμένο Φεβρουάριο, διαπιστώνω ότι καμία προσπάθεια δεν έχει γίνει για τη δημιουργία ενιαίου οργανισμού, από όσους διοικούν τα σωματεία των δημιουργών και την ΕΔΕΜ. Είναι άραγε τόσο σημαντικές οι καρέκλες της εξουσίας?

Με λύπη μου βλέπω δε να έχουν ενεργό ρόλο στην ΕΔΕΜ και πρόσωπα που την εποχή της παντοδυναμίας της ΑΕΠΙ ήταν εγκάθετοι του Ξανθόπουλου και με λοιδορούσαν για τον αγώνα μου (από το 1997) για την εξυγίανση της ΑΕΠΙ!

Αισθάνομαι πλήρως ματαιωμένος, όλες μου οι προσπάθειες και οι αγώνες για τη βελτίωση της συλλογικής διαχείρισης των δικαιωμάτων των συνθετών και στιχουργών φαίνεται ότι απέτυχαν, όπως απέτυχε και η «γέφυρα» της ΕΥΕΔ που έγινε χάρη στην προηγούμενη κυβέρνηση και προσωρινά λειτούργησε. Εν τω μεταξύ η κοινότητα των δημιουργών κυλά προς την εξαθλίωση χάνοντας δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.
Δεδομένης λοιπόν αυτής της απαράδεκτης κατάστασης δηλώνω ότι δεν θα συμμετέχω στην ΕΔΕΜ.
Ελπίζω ότι σ’ ένα εύλογο χρονικό διάστημα θα συσταθεί ένας ενιαίος οργανισμός συλλογικής διαχείρισης Ελλήνων και αλλοδαπών συνθετών και στιχουργών
Σταύρος Ξαρχάκος
Αθήνα 16 Ιουνίου 2020

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*