Πνευματικά Δικαιώματα. Απάτη από συνεργάτη της ΕΥΕΔ-ΟΠΙ

Εισέπραττε χρήματα για λογαριασμό του κρατικού φορέα και τα έβαζε στην τσέπη.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Αυγερινός

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε στην διάθεσή μας, ο συνεργάτης Χ.Δ. της ΕΥΕΔ-ΟΠΙ. που πραγματοποιούσε ελέγχους για λογαριασμό της ΕΥΕΔ και του ΟΠΙ στη Λέσβο, παρουσιαζόταν ως υπάλληλος του Υπουργείου Πολιτισμού, επεδείκνυε ταυτότητα και ενημέρωνε τις επιχειρήσεις για την υποχρέωση καταβολής αμοιβής που προορίζονταν για τους δημιουργούς μέλη της ΕΥΕΔ.

Η δράση του όμως δεν σταματούσε εκεί. Πρότεινε λοιπόν σε επαγγελματίες να τους “εξυπηρετήσει” και εισέπραττε την αμοιβή σε μετρητά. Θυμίζουμε πως ο νόμος 4481/2017, επιβάλλει οι αμοιβές των δημιουργών ανεξαρτήτως ποσού, να καταβάλλονται μόνο μέσω τραπεζικού συστήματος.

Σε εστιατόριο στο ακριτικό νησί, δεν εισέπραξε μόνο τα χρήματα που προορίζονταν για τους δημιουργούς, αλλά εισέπραξε και το ΦΠΑ αυτή τη φορά ως άτυπος υπάλληλος του Υπουργείου Οικονομικών.

Το λάθος του όμως είναι πως αφενός άφησε το ενημερωτικό έγγραφο με τα λογότυπα της ΕΥΕΔ, αφετέρου άφησε  και απόδειξη είσπραξης με τα προσωπικά του φορολογικά στοιχεία σε σφραγίδα. Μάλιστα ο αύξων αριθμός της απόδειξης, παραπέμπει και σε άλλες τρεις απάτες με τον ίδιο τρόπο. Αν και προσπάθησε να παραποιήσει την υπογραφή του στην απόδειξη, ο γραφικός χαρακτήρας αλλά και η σφραγίδα παραπέμπουν στην αφέλεια και στην απάτη.

Πλέον είναι αργά για να διορθώσει το λάθος του, καθώς το τιμολόγιο που όφειλε να εκδώσει η ΕΥΕΔ, δεν θα φτάσει ποτέ στον επιχειρηματία, γιατί η δράση της έληξε στις 6/6/2020.

Επικοινωνήσαμε με τον επιχειρηματία, ο οποίος μας εξιστόρησε τα γεγονότα και μας είπε πως στην αρχή του έλεγε πως θα του επιστρέψει τα χρήματα αλλά τον τελευταίο καιρό που τον παίρνει τηλέφωνο, έχει εξαφανιστεί.

Φέρεται δε πως τα παράπονα έφτασαν στα γραφεία της ΕΥΕΔ στο Μαρούσι, αλλά εκεί που έφτασαν έμειναν…

Επικοινωνήσαμε με τον Χ.Δ. και με το τηλέφωνο που είχε στην σφραγίδα της απόδειξης, αλλά μας είπε πως δεν ήταν αυτός αλλά ο εξάδελφός του….

Ελπίζουμε πως ο ΟΠΙ πλέον, καθώς το δημιούργημά του ΕΥΕΔ δεν υφίσταται, θα διερευνήσει την συγκεκριμένη καταγγελία και θα στείλει την υπόθεση στην δικαιοσύνη.

Τα στοιχεία τόσο του συνεργάτη της ΕΥΕΔ, όσο και των εγγράφων είναι στην διάθεση του ΟΠΙ εφόσον μας ζητηθούν.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*