Πνευματικά δικαιώματα: Το νόημα της επιστολής CIAM

Η παρέμβαση της CIAM σηματοδοτεί εξελίξεις. Είναι βέβαιο πως οι Έλληνες δημιουργοί του νεοσύστατου ΟΣΔ ΕΔΕΜ θα υπολογίσουν σοβαρά την επιστολή αυτή, καθώς κρίνεται η εκπροσώπηση του ξένου ρεπερτορίου στην χώρα μας, αλλά και η ίδια ύπαρξη του νέου οργανισμού τους.

Το International Council of Music Creators – CIAM λειτουργεί από το 1996 και εκπροσωπεί πάνω από 500.000 επαγγελματίες μουσικούς δημιουργούς σε πέντε ηπείρους, ενώ είναι αναγνωρισμένο ως η μεγαλύτερη συμμαχία τραγουδοποιών και συνθετών παγκοσμίως.

Η ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ως μέλος της CIAM, υιοθετεί την πρόταση και απομένει αν οι υπόλοιποι Έλληνες δημιουργοί της ΕΔΕΜ θα συνταχτούν στον ενιαίο οργανισμό που προτείνει tο Διεθνές Συμβούλιο Δημιουργών Μουσικής.

Θυμίζουμε πως μέχρι πρότινος, η ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ εκπροσωπεί 650 περίπου Έλληνες δημιουργούς και στον νέο φορέα έχουν εισχωρήσει 269, αλλά με σημαντικό ρόλο όσο αφορά το ελληνικό ρεπερτόριο. Ταυτόχρονα οι ξένοι δημιουργοί εκπροσωπούνται μόνο από την ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ και στην ΕΔΕΜ δεν υπάρχει εκπροσώπηση από τους ίδιους, παρά μόνο μέσω κάποιων εκδοτών.

«εν εξελίξει νομικές διαδικασίες»

Στην επιστολή αυτή αναφέρετε επίσης κάτι που πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη βαρύτητα.

Η CIAM έχει καταδικάσει την παρέμβαση της πολιτείας και συγκεκριμένα της δημιουργίας κρατικού φορέα διαχείρισης επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Το Διεθνές Συμβούλιο Δημιουργών Μουσικής έχει στραφεί κατά της υπουργικής απόφασης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για την δημιουργία της κρατικής ΕΥΕΔ, στην επιτροπή ανταγωνισμου της ΕΕ, ενώ μέσω της ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ στο Συμβούλιο της Επικρατείας για να αποφανθούν περί νομιμότητας.

Η δικαστική διαμάχη είναι σε εξέλιξη και τα αποτελέσματα αυτής αναμένονται με ενδιαφέρον, καθώς θα κρίνουν και το εάν η ΕΔΕΜ είναι συνέχεια της ΕΥΕΔ. Σε περίπτωση που κριθεί η παρέμβαση του κράτους αντιθεσμική και παράνομη τότε γυρίζουμε τον χρόνο στο 2018, εκεί όπου αφαιρέθηκε η άδεια της ΑΕΠΙ.

Μια τέτοια απόφαση θα φέρει στην επιφάνεια πολιτικές συγκρούσεις αλλά κυρίως οικονομικά θέματα που προκύπτουν από εισπράξεις και διαχείριση δικαιωμάτων από τον κρατικό φορέα ΕΥΕΔ.

Σύγκρουση συμφερόντων.

Το θέμα είναι πολύ σημαντικό καθώς στο παγκόσμιο ρεπερτόριο κρύβονται αντικρουόμενα συμφέροντα. Αυτά των δημιουργών και αυτά των εκδοτών που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τους πρώτους και με το δεδομένο ότι ίδιοι οι δημιουργοί είναι η πηγή των κερδών τους.

Ελπίζουμε να καταλάβουν οι Έλληνες δημιουργοί το συμφέρον τους και να ενωθούν. Να επιβιβαστούν σε έναν ενιαίο οργανισμό μαζί με τους ξένους δημιουργούς, ακηδεμόνευτο από τους εκδότες και τις πολυεθνικές.

Η επιστολή της CIAM έχει αποδέκτες τα τέσσερα σωματεία των Ελλήνων δημιουργών που αν και αρκετοί από αυτούς έχουν μεταβεί στον νέο ΟΣΔ – ΕΔΕΜ – έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις.

Το Διεθνές Συμβούλιο Δημιουργών Μουσικής (International Council of Music Creators – CIAM) καλεί τους Έλληνες δημιουργούς και τα αντίστοιχα σωματεία τους να ενώσουν τις δυνάμεις τους υπό τη σκέπη ενός μοναδικού οργανισμού συλλογικής διαχείρισης (ΟΣΔ) και με επιστολή του  προς τα ελληνικά σωματεία δημιουργών «ΜΕΤΡΟΝ», «ΑΣΜΑ 450+», «ΣΩΜΣΕ» και «ΥΠΕΡΒΑΣΗ».

Την επιστολή υπογράφει ο Πρόεδρος του CIAM, Eddie Schwartz, ο οποίος αναφέρεται στα ζητήματα που έχουν προκύψει μετά την οριστική ανάκληση της άδειας λειτουργίας της ΑΕΠΙ και την αδειοδότηση από την προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση μιας προσωρινής υπηρεσίας (ΕΥΕΔ), που συστήθηκε ως τμήμα μέσα στον ΟΠΙ, για να διαχειριστεί τα δικαιώματα των πρώην μελών της ΑΕΠΙ. Πιο συγκεκριμένα, σημειώνει τις ανησυχίες Ελλήνων και ξένων ενδιαφερομένων «σχετικά με τη σύγκρουση συμφερόντων στον ΟΠΙ/ΕΥΕΔ όσον αφορά τη διακυβέρνηση, με τον προσωρινό χαρακτήρα της ΕΥΕΔ και με τις εν εξελίξει νομικές διαδικασίες που αμφισβητούν τις λειτουργίες του.»

Κλείνοντας την επιστολή του ο πρόεδρος της CIAM υπογραμμίζει: «Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων που λαμβάνετε υπόψη σας τα θέματα τα οποία θίγονται στην παρούσα επιστολή…» Το πιάσατε το νόημα;

Η επιστολή

CIAM
ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Προς: Τα ελληνικά σωματεία δημιουργών «ΜΕΤΡΟΝ”, “ΑΣΜΑ 450+”, “ΣΩΜΣΕ”, «ΥΠΕΡΒΑΣΗ»

Neuilly sur Seine, 14 Φεβρουαρίου 2020
Με

Email: svmateiotometron@gmail.com 450dimiourgoi@gmail.com info@somse.gr ipervasiss@gmail.gr

Συλλογική Διαχείριση στην Ελλάδα – πιεστική ανάγκη για τα σωματεία των δημιουργών να ενώσουν τις δυνάμεις τους σε έναν ΟΣΔ.

Αγαπητοί συνάδελφοι,
Σας γράφω εκ μέρους του CIAM, του Διεθνούς Συμβουλίου Δημιουργών Μουσικής, που υπάρχει για να προωθεί τα συμφέροντα και να προστατεύει τον βιοπορισμό των δημιουργών μουσικής διεθνώς. Το CIAM είναι αναγνωρισμένο ως η μεγαλύτερη συμμαχία τραγουδοποιών και συνθετών παγκοσμίως, εκπροσωπώντας πάνω από 500.000 επαγγελματίες μουσικούς δημιουργούς σε πέντε ηπείρους και λειτουργώντας ως η παγκόσμια φωνή τους από το 1996.
Εκ μέρους των μελών μας, σας γράφω για να μοιραστώ μαζί σας τη μέγιστη ανησυχία μας σχετικά με τις τρέχουσες εξελίξεις στη συλλογική διαχείριση των δικαιωμάτων των δημιουργών μουσικής στην Ελλάδα.

Ειδικότερα, ενθαρρύνουμε τους Έλληνες δημιουργούς και τα αντίστοιχα σωματεία τους να ενώσουν τις δυνάμεις τους υπό τη σκέπη ενός μοναδικού οργανισμού συλλογικής διαχείρισης (ΟΣΔ).

Καταθέτουμε με σεβασμό την άποψη αυτήν, όχι υπέρ ενός ΟΣΔ έναντι κάποιου άλλου, αλλά με την ειλικρινή πεποίθηση ότι ένας ενιαίος οργανισμός είναι προς το συμφέρον των Ελλήνων δημιουργών μουσικής, καθώς και εκείνων από εμάς σε άλλα μέρη του κόσμου.

Όπως γνωρίζετε, μετά την οριστική ανάκληση της άδειας λειτουργίας της ΑΕΠΙ, η κατάσταση της συλλογικής διαχείρισης στην Ελλάδα βρέθηκε στο επίκεντρο της μεγάλης προσοχής της της διεθνούς κοινότητας δημιουργών. Ενώ η προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση επέλεξε να αδειοδοτήσει μία προσωρινή υπηρεσία (ΕΥΕΔ), που συστήθηκε ως τμήμα μέσα στον ΟΠΙ, για να διαχειριστεί τα δικαιώματα των πρώην μελών της ΑΕΠΙ, δημιουργήθηκαν ιδιαίτερες ανησυχίες τόσο από τους Έλληνες, όσο και από τους διεθνείς ενδιαφερόμενους, σχετικά με τη σύγκρουση συμφερόντων στον ΟΠΙ/ΕΥΕΔ όσον αφορά τη διακυβέρνηση, με τον προσωρινό χαρακτήρα της ΕΥΕΔ και με τις εν εξελίξει νομικές διαδικασίες που αμφισβητούν τις λειτουργίες του.

Την ίδια στιγμή, η Παγκόσμια Συνομοσπονδία Οργανισμών Δημιουργών και Συνθετών (CISAC) και πολλά από τα μέλη της, οργανισμοί, αποφάσισαν να υποστηρίξουν αμέριστα την ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ, ήδη υφιστάμενο μέλος της CISAC, που λειτουργούσε ως ένας μη κερδοσκοπικός ΟΣΔ στην Ελλάδα.

Ως μία πράξη αλληλεγγύης προς τους Έλληνες δημιουργούς, η CISAC δημιούργησε ένα άτοκο δάνειο για να υποστηρίξει τις αναγκαίες βελτιώσεις στην ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ. Πολλά μέλη της CISAC συνεισέφεραν σε αυτό το δάνειο, μεγάλοι, μικροί ή μικρομεσαίοι ΟΣΔ από όλο τον κόσμο. Ως αποτέλεσμα, η ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ξεκίνησε γρήγορα να βελτιώνει την επιχειρησιακή της ικανότητα και την τεχνική της υποδομή, υιοθετώντας σημαντικές αλλαγές στη διακυβέρνηση του οργανισμού και παρέχοντας έτσι πλήρη διαφάνεια προς τα μέλη και τις αδερφές εταιρίες, σε πλήρη συμμόρφωση με τα υψηλότερα διεθνή πρότυπα και τις βέλτιστες πρακτικές. Η συντριπτική πλειοψηφία των μουσικών ΟΣΔ σε όλο τον κόσμο, επίσης, εμπιστεύτηκαν τη διαχείριση των ρεπερτορίων τους στην ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ μέσω συμβάσεων αμοιβαίας εκπροσώπησης.

Εν τω μεταξύ, και καθώς η εντολή της ΕΥΕΔ πλησιάζει στο τέλος της τον Ιούνιο του 2020, παρακολουθούμε με αυξανόμενη ανησυχία την πρωτοβουλία για τη δημιουργία μίας νέας οντότητας συλλογικής διαχείρισης δικαιωμάτων για τους δημιουργούς μουσικής, της ΕΔΕΜ, για να αντικαταστήσει την ΕΥΕΔ.

Παρότι αναγνωρίζουμε πλήρως το δικαίωμα των Ελλήνων δημιουργών να ιδρύσουν έναν νέο οργανισμό για να αδειοδοτούν τα δικαιώματά τους, με βάση την εμπειρία μας από παρόμοιες χώρες πληθυσμιακά, οι πολλαπλές οντότητες διαχείρισης συχνά δεν οδηγούν σε μία βελτιωμένη κατάσταση για τους ντόπιους δημιουργούς.

Είμαστε πεπεισμένοι ότι μία τέτοια εξέλιξη θα απορυθμίσει περαιτέρω την ελληνική αγορά αδειοδότησης, προκαλώντας τελικά σύγχυση μεταξύ των Ελλήνων χρηστών και των δημιουργών παρομοίως, καθώς και στη διεθνή κοινότητα συλλογικής διαχείρισης.

Αυτό πιθανόν να οδηγήσει στη μειωμένη ικανότητα αδειοδότησης, είσπραξης και τελικά απόδοσης των δικαιωμάτων στους Έλληνες μουσικούς δημιουργούς, από πλευράς τόσο της ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ όσο και της ΕΔΕΜ.

Μέσα από τα τακτικά ενημερωτικά δελτία που στέλνει η ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ στη διεθνή κοινότητα συλλογικής διαχείρισης, ενημερωνόμαστε ότι η ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ είναι και παραμένει συνεπής στη δέσμευσή της να βρεθεί μία κοινή λύση για όλους τους Έλληνες μουσικούς δημιουργούς, με την ένωση των δυνάμεών της με όλους τους κύριους ενδιαφερόμενους για έναν ενιαίο οργανισμό συλλογικής διαχείρισης στην Ελλάδα, ο οποίος θα μπορούσε να καταστεί η φυσική στέγη για όλους τους Έλληνες τραγουδοποιούς και συνθέτες.

Εκ μέρους του CIAM που εκπροσωπεί επαγγελματίες δημιουργούς μουσικής παγκοσμίως, θα ήθελα να εκφράσω τη θερμότερη υποστήριξή μας για τη λύση ενός ενιαίου ΟΣΔ στην Ελλάδα και την πλήρη δέσμευσή μας για τη διευκόλυνση ενός διαλόγου μεταξύ των σωματείων των Ελλήνων δημιουργών και όλων των σχετικών ενδιαφερομένων για την επίτευξη του σκοπού αυτού.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων που λαμβάνετε υπόψη σας τα θέματα τα οποία θίγονται στην παρούσα επιστολή και θα καλωσορίζαμε την ευκαιρία να σας συναντήσουμε το συντομότερο δυνατόν προκειμένου να τα συζητήσουμε περαιτέρω.
Μετά τιμής,
Eddie Schwartz
Πρόεδρος
CIAM

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*