Πνευματικά δικαιώματα: Μόλις 269 μέλη η ΕΔΕΜ και ταμείο… 9.500 ευρώ!

Κατέθεσαν σήμερα μελέτη βιωσιμότητας οι επικεφαλής της ΕΔΕΜ. Κατέρρευσαν σαν πύργος από τραπουλόχαρτα. 

Η ΕΔΕΜ από τους 14.500 έχει μόνο 269

Σύμφωνα με τις δηλώσεις της Υπουργού Πολιτισμού, μόλις 269 άτομα έχουν γίνει μέλη της ΕΔΕΜ, αποκαλύπτοντας τελικά ότι αποτελούν μία συντεχνία και όχι το σύνολο των Ελλήνων δημιουργών όπως ψευδώς ισχυρίζονταν.

Μία συντεχνία η οποία μέχρι πρότινος διατυμπάνιζε ότι είναι 14.500 δημιουργοί ενωμένοι και απαιτούσαν «άδεια στην ΕΔΕΜ τώρα».

Αν σκεφτεί κάποιος πως η ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ έχει 650 Έλληνες δημιουργούς ως μέλη αλλά και το σύνολο σχεδόν των δημιουργών όλου του κόσμου, τότε αντιλαμβανόμαστε ότι οι κύριοι της ΕΔΕΜ, εξαπάτησαν τους πάντες. Πολιτικούς, δημοσιογράφους, δημιουργούς και χρήστες.

Μάλιστα η γλώσσα που χρησιμοποίησαν και επιτέθηκαν κατά οποιουδήποτε βρέθηκε αντίθετος στην συντεχνία τους, προσβάλει τον χώρο, προσβάλει τον ίδιο τον πολιτισμό μας.

Τι έχουν να πουν τα παπαγαλάκια της δημοσιογραφίας; ιδιαίτερα όταν απευθύνονται σε θεσμικά όργανα (ΥΠΠΟΑ, αρχηγούς κομμάτων, βουλευτές) και τους εξαπατούν ισχυριζόμενοι ότι αποτελούν την πλειοψηφία των Ελλήνων δημιουργών.

Όπως έχουμε αποκαλύψει σε προηγούμενα άρθρα μας, δεκάδες δημοσιεύματα έκαναν λόγο για 14.500 δημιουργούς οι οποίοι είναι ενωμένοι και ζητούν την άδεια από την Υπουργό. Μάλιστα στρέφονταν κατά της Υπουργού που καθυστερούσε την άδεια, κατηγορώντας την ότι έθετε προσχήματα και έβαζε εμπόδια. Κάποιοι εξ αυτών βγήκαν δημόσια και δήλωναν «γιατί κόπτεται η Υπουργός για την βιωσιμότητα μας». Θυμίζουμε λοιπόν σε όλους αυτούς πως το κράτος έβγαλε από τα ταμεία των φορολογουμένων 3.000.000 ευρώ, για να στηρίξει τελικά μόλις 269 άτομα, 269 ιδιώτες γιατί η ΑΕΠΙ κρίθηκε μη βιώσιμη. Μήπως πρέπει να ξανασώσουμε τα 269 άτομα της ΕΔΕΜ;

Ρωτάμε την κυρία Κονιόρδου

Για τα 269 άτομα φτιάχτηκε η ΕΥΕΔ; Θα μπορούσαν ή δεν θα μπορούσαν να μεταβούν στην ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ μετά την αφαίρεση της άδειας της ΑΕΠΙ; Γι αυτούς τους 269 οι χρήστες πληρώνουν σχεδόν διπλάσια ποσά με την λειτουργία της ΕΥΕΔ και της ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ; Γιατί τόσος ντόρος;

Επιβεβαιώνεται η Μενδώνη

Επιβεβαιώνεται η Υπουργός Πολιτισμού κα Μενδώνη για τις επιφυλάξεις που είχε και ζητούσε μελέτη βιωσιμότητας και business plan για να εκδώσει άδεια οργανισμού συλλογικής διαχείρισης. Μάλιστα η Υπουργός αποκάλυψε πως στο ταμείο της ΕΔΕΜ, βρίσκονται μόλις 9.500 ευρώ, δηλαδή όσα φτάνουν για την αγορά ενός μεταχειρισμένου αυτοκινήτου πενταετίας….

Υπό αυτές τις συνθήκες δεν μπορεί να σταθεί στα πόδια του ΟΣΔ, ούτε μπορεί να αδειοδοτηθεί με αυτή την εκπροσώπηση.

Η μελέτη βιωσιμότητας δεν αρκεί

Η μελέτη βιωσιμότητας δεν αρκεί χωρίς το business plan που αναμένετε έως το τέλος του μήνα. Η αξία της μελέτης βιωσιμότητας που κατέθεσαν, περιέχει προθέσεις και σχέδια χωρίς να εμφανίζει τους πόρους που ήδη υπάρχουν… Γιατί δεν υπάρχουν. Αρκούνται στο «θα»

Κόπτονται κάποιοι για τους εκδότες UNIVERSAL & WARNER; – Οι απαντήσεις της Μενδώνη.

«Η υποβολή μελέτης βιωσιμότητας από τους Οργανισμούς Συλλογικής Διαχείρισης, είναι υποχρέωση με βάση το νόμο του ΣΥΡΙΖΑ», υπενθύμισε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, απαντώντας νωρίτερα σήμερα στη Βουλή, σε επίκαιρες ερωτήσεις των βουλευτών Πάνου Σκουρολιάκου (ΣΥΡΙΖΑ) και Ι. Δελή (ΚΚΕ).

«Ζητάμε τη βιωσιμότητα για να διασφαλίσουμε τους δημιουργούς», είπε η κ. Μενδώνη και ενημέρωσε τους βουλευτές: «Σήμερα το μεσημέρι, η ΕΔΕΜ προσκόμισε τη μελέτη βιωσιμότητας. Θα την ελέγξει ο Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας και, με βάση τις διατάξεις του νόμου, θα εισηγηθεί πως θα προχωρήσουμε από εδώ και πέρα. Εφόσον όλα είναι καλά θα ακολουθηθεί η διαδικασία για την έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης».

«Το τελευταίο διάστημα γινόμαστε μάρτυρες των αντιδράσεων των Ελλήνων δημιουργών διότι η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού και η διοίκηση του Οργανισμού Πνευματικών Δικαιωμάτων δεν έχουν αδειοδοτήσει το νέο φορέα Συλλογικής Διαχείρισης Πνευματικών Δικαιωμάτων- ΕΔΕΜ. Η υπουργός Πολιτισμού κωλυσιεργεί καθ΄υπέρβαση του νόμου», είχε δηλώσει νωρίτερα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρολιάκος.

«Σήμερα οι δημιουργοί κατέθεσαν την έκθεση βιωσιμότητας, και στο υπουργείο και στον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας. Πρέπει αν δεν το έχετε ήδη κάνει, να υπογράψετε την άδεια λειτουργίας της Ένωσης Δικαιούχων Ελληνικής Μουσικής και να προβείτε άμεσα στην έκδοση της υπουργικής απόφασης», ανέφερε ο βουλευτής του ΚΚΕ Ιωάννης Δελής και πρόσθεσε: «Έχουν πολύ ταλαιπωρηθεί οι Έλληνες δημιουργοί και ορισμένοι έχουν φτάσει στα έσχατα σημεία της ένδειας. Ιδιαίτερα οι στιχουργοί δεν έχουν άλλο τρόπο να ζήσουν πέρα από την είσπραξη των δικαιωμάτων».

«Η πολιτεία είναι υποχρεωμένη ακολουθήσει τη νόμιμη διαδικασία, μια διαδικασία αποτελεσματική και αποδοτική», είπε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και επισήμανε ότι «η λειτουργία κάθε Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης, πρέπει να είναι λειτουργία επ΄ ωφελεία των δημιουργών και με όρους διαφάνειας και λογοδοσίας, όχι μόνο γιατί ο χώρος έχει τραυματιστεί στο πρόσφατο παρελθόν (ΑΕΠΙ), αλλά κυρίως γιατί οι Οργανισμοί Συλλογικής Διαχείρισης δεν προωθούν το δικό τους συμφέρον, διαχειρίζονται τα χρήματα των δημιουργών για λογαριασμό των δημιουργών».

Όπως όμως είπε επίσης η υπουργός, «εκτός από τους δημιουργούς, υπάρχουν και οι χρήστες. Είναι επιχειρήσεις και οργανισμοί που χρειάζονται τη μουσική δημιουργία, προκειμένου να επιτελέσουν το ρόλο τους, επιχειρήσεις που προσφέρουν εργασία, συνεισφέρουν στα φορολογικά βάρη κλπ. Αξιώνουν λοιπόν και εκείνοι να υπάρχουν Οργανισμοί Συλλογικής Διαχείρισης που να είναι αξιόπιστοι και κυρίως διαφανείς στη λειτουργία τους».

«Αιτιάστε ότι κωλυσιεργώ καθ΄υπέρβαση του νόμου», είπε η κ. Μενδώνη για να επισημάνει: «Ο νόμος του ΣΥΡΙΖΑ του 2017 αναφέρει ότι ο ενδιαφερόμενος οργανισμός υποχρεούται να καταθέσει στον ΟΠΙ αίτηση που θα συνοδεύεται υποχρεωτικά από το ύψος των εξόδων διαχείρισης, όπως και κάθε άλλο στοιχείο που ζητείται από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ή τον ΟΠΙ, σχετικά με την εξασφάλιση της βιωσιμότητας και της αποτελεσματικότητας της λειτουργίας του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης.

Η βιωσιμότητα του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης είναι βασικό στοιχείο που οφείλει να ελέγξει το υπουργείο, για τη χορήγηση της άδειας. Γιατί ένας μη βιώσιμος φορέας δεν έχει την ικανότητα αποτελεσματικής διαχείρισης άρα είναι καταστροφικός και επιζήμιος για τους δημιουργούς.

Για τη διερεύνηση της βιωσιμότητας ο ΟΠΙ ή το υπουργείο μπορεί να ζητήσει την προσκόμιση και άλλων στοιχείων, όπως για παράδειγμα επιχειρησιακό σχέδιο ή άλλη σχετική μελέτη. Όλοι γνωρίζουμε τα έργα και τις ημέρες της ΑΕΠΙ, οι πρακτικές της οποίας τραυμάτισαν τον χώρο. Να γιατί λοιπόν ζητούμε το αυτονόητο.

Ζητούμε αυτό το οποίο απαιτεί ο νόμος. Όχι για λόγους ιδιοτροπίας, αλλά για να διασφαλιστούν πραγματικά τα δικαιώματα των δημιουργών»

Με την τελευταία πρόταση της η Μενδώνη στέλνει αδιάβαστους του κκ βουλευτές και τα παπαγαλάκια.

«Η ΕΔΕΜ, που ζητά την άδεια για να διαχειριστεί εκατομμύρια ευρώ σε δικαιώματα, έχει κάνει την αίτησή της με 269 μέλη και κεφάλαιο 9.500 ευρώ. Είναι προφανές λοιπόν γιατί το υπουργείο Πολιτισμού, ο ΟΠΙ και ο υπουργός πρέπει να ζητήσουν περισσότερα στοιχεία, τα οποία, όπως φαίνεται σήμερα κατέθεσαν».

 

(Με πληροφορίες: kathimerini.gr – ΑΠΕ/ΜΠΕ)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*