Θετική εισήγηση από τον ΟΠΙ για άδεια στην ΕΔΕΜ

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΟΠΙ εισηγήθηκε θετικά στην έκθεση βιωσιμότητας που κατέθεσε πριν από τρεις μέρες η ΕΔΕΜ και η μόνη αρμόδια πλέον για την αδειοδότηση και δεύτερου Οργανισμού συλλογικής διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων είναι η Υπουργός Λίνα Μενδώνη.

Αν δοθεί άδεια στην ΕΔΕΜ, ο νέος οργανισμός θα έχει δύσκολο έργο, καθώς δεν υπάρχει χρηματοδότηση, αφού προσδοκά να μπουν στα ταμεία του τα χρήματα της ΕΥΕΔ. Για να συμβεί αυτό πρέπει να τελειώσει ο διαχειριστικός έλεγχος που έχει διαταχτεί από το ΥΠΠΟΑ, για την διαχείριση της ΕΥΕΔ, τόσο για να ξεκαθαριστεί ποιο ποσό πρέπει να μεταβιβαστεί στα 269 μέλη της ΕΔΕΜ, όσο και για τις ημέρες διαχείρισης Αντωνιάδη και Βλάχου.

Σύμφωνα με καταγγελίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, δεν έχει αναρτηθεί καμία πράξη στο «ΔΙΑΥΓΕΙΑ», για τα έξοδα διαχείρισης αλλά και στις συμβάσεις της ΕΥΕΔ με τρίτους. Παράλληλα εκκρεμεί και η απόφαση του ΣτΕ για την νομιμότητα ύπαρξης ως οντότητας της ΕΥΕΔ, σχετικά με την κρατική επιδότηση των 3.000.000 από τον κρατικό προϋπολογισμό. Τα πράγματα θα γίνουν πολύπλοκα σε περίπτωση που το ΣτΕ αποφανθεί σε βάρος της ΕΥΕΔ, αλλά και ο διαχειριστικός έλεγχος διαπιστώσει ατασθαλίες.

Οι χρήστες θα συνεχίσουν να επιβαρύνονται σχεδόν διπλά για την χρήση μουσικής, ενώ η διάσπαση θα κάνει την είσπραξη των δικαιωμάτων ακόμα πιο δύσκολη, καθώς οι χρήστες έχουν να πληρώνουν και τα συγγενικά δικαιώματα στον GEA.

Οι πληροφορίες που έχουμε, είναι ότι σε περίπτωση άδειας στην ΕΔΕΜ, οι δημιουργοί θα στραφούν προς τον GEA για να χρησιμοποιήσουν τον μηχανισμό που έχει για τις εισπράξεις τους.

Σε αναμονή απόφασης της Υπουργού, η οποία εκτιμούμε ότι θα περιμένει και το Business Plan που αναμένεται στο τέλος του μήνα.

Συνεδριάζουν τα επιμελητήρια.

Την Τρίτη θα συνεδρίαση η Επιτροπή Πνευματικών δικαιωμάτων της ΚΕΕΕ στην Αθήνα για να πάρουν αποφάσεις σχετικά με το θέμα και τις εξελίξεις. Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι χρήστες είναι αυτοί που σηκώνουν το βάρος από την πληρωμή των δικαιωμάτων και πρέπει η γνώμη τους να εισακουστεί.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*