Πνευματικά Δικαιώματα: Ανακοίνωση GEA

Ο ενιαίος οργανισμός των δισκογραφικών εταιριών, των τραγουδιστών και των μουσικών – GEA – εύχεται να τα βρουν οι δημιουργοί και να στεγαστούν κάτω από έναν ενιαίο φορέα, αλλά ταυτόχρονα δυναμιτίζει την ενότητα των δημιουργών.

Η ενιαία εκπροσώπηση θα σώσει τον κλάδο των δημιουργών. Με δεδομένο την υπάρχουσα άδεια της ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ, την στήριξη των ξένων δημιουργών και οργανισμών συλλογικής διαχείρισης και την αμφίβολη συνέχεια με την βιωσιμότητα της ΕΔΕΜ, η ένωση των δημιουργών ήταν και είναι αναγκαία.

Ο GEA με ανακοίνωση που εξέδωσε χθες, υποστηρίζει πως για το μόνο που μπορεί να συνδράμει, είναι ο μηχανισμός είσπραξης με την προϋπόθεση: «Εφόσον δημιουργηθεί ένας τέτοιος ενιαίος φορέας πνευματικού δικαιώματος και υπάρξει ανάγκη και κοινή θέληση.». Είναι μια πρόταση που εισηγήθηκε πρόσφατα ο Στάθης Δρογώσης και προσέκρουσε ήδη σε διαφωνία με τα υπόλοιπα σωματεία των δημιουργών. Ο Στάθης Δρογώσης έχει διττό ρόλο ως τραγουδοποιός. Είναι μέλος ΔΣ του ΜΕΤΡΟΝ και ταυτόχρονα αναπληρωματικό μέλος του ΔΣ του GEA.

Όμως η ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ, έχει εξειδικευμένο προσωπικό και πληροφοριακό σύστημα που διαφέρει κατά πολύ με αυτό του GEA, καθώς η τεκμηρίωση εκπροσωπούμενων έργων στα πνευματικά δικαιώματα είναι διαφορετική από τα συγγενικά.

Θυμίζουμε πως η νομοθεσία επιβάλει την υποχρεωτική συλλογική διαχείριση στα συγγενικά δικαιώματα των τραγουδιστών και των μουσικών μέσα από ΟΣΔ και ο GEA δεν έχει αντιπροσώπους και ελεγκτικό μηχανισμό σε όλη την Ελλάδα. Στα πνευματικά δικαιώματα δεν υπάρχει υποχρεωτική συλλογική διαχείριση και ο οργανισμός προστασίας πρέπει να τεκμηριώνει το έργο που χρησιμοποιούν οι χρήστες.

Κλείνοντας στην ανακοίνωση του ο GEA, αφήνει αιχμές αναφέροντας χαρακτηριστικά: «…μας ενώνει η επείγουσα ανάγκη της προστασίας μας απέναντι σε κερδοσκοπικούς και μη αυτοδιοικούμενους φορείς νεφελώδους νομιμότητας». Η αναφορά για τις ΑΟΔ είναι εμφανής.

Όλη η ανακοίνωση:

Παρακολουθούμε αυτές τις ημέρες δημοσιεύματα και ανακοινώσεις.

Το πνευματικό δικαίωμα σε κρίση στην Ελλάδα αφορά όλους μας.

Σύσσωμοι οι δικαιούχοι του GEA (GRAMMO, ΕΡΑΤΩ, ΑΠΟΛΛΩΝ), μουσικοί, ερμηνευτές-τραγουδιστές και παραγωγοί, με αυτή την επιστολή θέλουν να εκφράσουν την αμέριστη συμπαράσταση στον αγώνα των πνευματικών δημιουργών για έναν μοναδικό Ενιαίο Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης Πνευματικών Δικαιωμάτων.

Ασφαλώς όλοι συμφωνούμε ότι το ιδεατό, όπως άλλωστε αποδεικνύεται από τη διεθνή πρακτική, είναι η ενιαία είσπραξη του πνευματικού και συγγενικού δικαιώματος δημόσιας εκτέλεσης μουσικής.
Ευελπιστούμε οι δικαιούχοι του πνευματικού δικαιώματος να αποκτήσουν άμεσα την ενότητα που αποκτήσαμε με πολυετείς αγώνες εμείς, οι δικαιούχοι του συγγενικού δικαιώματος, μουσικοί, τραγουδιστές και παραγωγοί. Έτσι δημιουργήθηκε ο GEAhttps://www.geamusic.gr/, ο μόνος ενιαίος, Mη κερδοσκοπικός, αυτοδιοικούμενος Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης για την είσπραξη του συγγενικού δικαιώματος.
Τώρα, ευχή μας είναι η ένωση όλων των δικαιούχων πνευματικού δικαιώματος, Ελλήνων και ξένων, σε έναν Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης, Ανεξάρτητο, Αυτοδιοικούμενο, Mη Κερδοσκοπικό, που θα διαχειρίζεται και θα διανέμει μόνος του όλα τα έσοδα του πνευματικού δικαιώματος από όλες τις χρήσεις των έργων τους.
Εφόσον δημιουργηθεί ένας τέτοιος ενιαίος φορέας πνευματικού δικαιώματος και υπάρξει ανάγκη και κοινή θέληση, ο GEA θα μπορούσε να εισφέρει στην κοινή προσπάθεια το μηχανισμό του για την είσπραξη της δημόσιας εκτέλεσης και μόνο.

Ως δικαιούχους, μας ενώνει η επείγουσα ανάγκη της προστασίας μας απέναντι σε κερδοσκοπικούς και μη αυτοδιοικούμενους φορείς νεφελώδους νομιμότητας.

Για τους μουσικούς, ο Οργανισμός ΑΠΟΛΛΩΝ
Για τους ερμηνευτές-τραγουδιστές, ο Οργανισμός ΕΡΑΤΩ
Για τους παραγωγούς, ο Οργανισμός GRAMMO

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*