Πνευματικά δικαιώματα. Η ΑΕΠΙ, η ΕΥΕΔ, η ΕΔΕΜ …και η ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ

Τι συμβαίνει πίσω από τις ανταλλαγές πυρών των δύο οργανισμών και τις ευθύνες που επιρρίπτουν ο ένας στον άλλον για την ένωση; Πως ξεκίνησε ο πόλεμος; Ποιά είναι τα πρόσωπα που φωτογραφίζει ο Ξαρχάκος;

Γράφει ο Γιώργος Αυγερινός

Μια ιστορία από τα παλιά

Η ιστορία ξεκινά από τα παλιά και την εποχή που μεσουρανούσε η Ανώνυμη Εταιρία Πνευματικών Δικαιωμάτων – ΑΕΠΙ.

Η ΑΕΠΙ που ξεκίνησε το 1929 και ελεγχόταν κυρίως από την οικογένεια Ξανθόπουλων. Μια οικογένεια που κατέληξε να καταχραστεί τα χρήματα των δημιουργών και να βρεθούν σήμερα σε οικονομική δυσχέρεια.

Αν και υπήρχε η ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ως αναγνωρισμένος και αδειοδοτημένος οργανισμός από το 2003 και ανήκε στα μέλη του, οι δημιουργοί έστρεφαν την πλάτη τους στον αυτοδιοικούμενο οργανισμό και προτιμούσαν να βρίσκονται υπό την σκέπη και την τσέπη της ανώνυμης εταιρείας ΑΕΠΙ.

Το γιατί αποδείχθηκε αργότερα και όταν ξέσπασε το σκάνδαλο. Εκεί αποκαλύφθηκε πως οι Ξανθόπουλοι, επέλεγαν να δίνουν μεγάλες προκαταβολές σε μια κλίκα δημιουργών για να κρατάνε τα στόματα τους κλειστά. Μάλιστα στο 10μελές ΔΣ της ΑΕΠΙ η πλειοψηφία ήταν δημιουργοί και πρόεδρος μάλιστα του ΔΣ …δημιουργός. Όλοι αυτοί οι δημιουργοί που σήμερα θέλουν αυτοδιοικούμενο οργανισμό την ΕΔΕΜ από το 2003 πολεμούσαν την ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ.

Επιστολή Ξαρχάκου

Πρόσφατα ο μεγάλος συνθέτης Σταύρος Ξαρχάκος δημοσίευσε μια ανοιχτή επιστολή όπου αναφερόταν στην κόντρα των δύο οργανισμών, και ταυτόχρονα καυτηρίαζε τους επικεφαλής της ΕΔΕΜ που όταν ήταν στην ΑΕΠΙ τον «λοιδορούσαν» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Δεν κατονόμασε αλλά αν κάποιος κοιτάξει ποιοι ήταν στο εποπτικό συμβούλιο του προσωρινού κρατικού φορέα ΕΥΕΔ που προσφάτως έληξε η λειτουργία του και σήμερα βρίσκονται επικεφαλής στην ΕΔΕΜ θα καταλάβει τι παίζεται.

Πάμε πάλι πίσω και στην απόφαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ όπου δια της Υπουργού Λυδίας Κονιόρδου δημιουργείται ένα μόρφωμα, η ΕΥΕΔ, με την άθλια δικαιολογία πως όταν λήξει η δράση της μετά από δύο χρόνια, οι δημιουργοί της ΑΕΠΙ θα περάσουν σε αυτοδιοικούμενο οργανισμό. Δηλαδή έναν οργανισμό όπως η ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ.

Εύλογα αναρωτιέται κανείς γιατί χρειαζόταν ένας κρατικός και προσωρινός φορέας για να περάσουν οι δημιουργοί σε αυτοδιαχειριζόμενο φορέα … ενώ υπήρχε ήδη.

Η Κονιόρδου έφτιαξε έναν κρατικό φορέα που αργότερα η Ζορμπά τον ενίσχυσε με 3 εκατομμύρια, δημόσιο χρήμα παρακαλώ … και επέλεξε τον «άριστο» δικό τους Αντωνιάδη με διττό ρόλο, πρόεδρο του ΟΠΙ και επικεφαλής της ΕΥΕΔ. Φρόντισε μάλιστα με τροπολογία να αυξήσει το μισθό του από 50 με 100 ευρώ που έπαιρνε το μήνα ο πρόεδρος του ΟΠΙ σε 3.000 περίπου για τον δικό τους κύριο Αντωνιάδη. Ένας Αντωνιάδης που έκανε ότι ήθελε χωρίς να αναρτά τίποτα στο «ΔΙΑΥΓΕΙΑ»

Στο εποπτικό συμβούλιο της ΕΥΕΔ, επιλέχθηκαν και άτομα «υπεράνω» υποψίας και πρώην στελέχη της ΑΕΠΙ που καταγγέλλει ο Ξαρχάκος, όπως η Μαρία Φασουλάκη το δεξί χέρι των Ξανθόπουλων (υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων της ΑΕΠΙ) και ο μεγάλος συνθέτης Χρήστος Νικολόπουλος, όπου επί σειρά ετών είχε λόγο και άποψη στις αποφάσεις του ΔΣ της ΑΕΠΙ και μάλιστα τα χρόνια που άρχισαν να εξαφανίζονταν τα λεφτά από τα ταμεία της.

Οι Φασουλάκη και ο Νικολόπουλος μετά την «επιτυχημένη» θητεία τους στην ΑΕΠΙ, εκλέγονται στο εποπτικό της κρατικής ΕΥΕΔ !!! και σήμερα βρίσκονται επικεφαλής στην ΕΔΕΜ, τον νέο «αδιάφθορο» οργανισμό και πρωταγωνιστούν στις κόντρες για το ποιος φέρει την ευθύνη για την ένωση των δύο οργανισμών. Η ΕΔΕΜ ή η ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ;

Πάμε πάλι πίσω, όταν οι της ΕΥΕΔ αλλά και οι εκπρόσωποι των μεγαλοεκδοτών Universal και Warner βρίσκονται με τον Αντωνιάδη και την προσωρινή διαχειρίστρια της ΕΥΕΔ Μ. Βλάχου και σχεδιάζουν πως θα βγάλουν εκτός την ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ για να ελέγχουν και πάλι το πνευματικό δικαίωμα και την πνευματική περιουσία του συνόλου των δημιουργών.

Στο τέλος Νοεμβρίου του ’19 και στην Γενική Συνέλευση της ΕΥΕΔ όπου σύμφωνα με την τροπολογία Κονιόρδου οι δημιουργοί θα αποφασίσουν για τον οργανισμό που θα μεταβούν, γίνεται το αδιανόητο. Αποφασίζουν να μεταβούν στην ΕΔΕΜ που δεν ήταν οργανισμός και αγνοείται η ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ που ήταν αδειοδοτημένος οργανισμός, ενώ ο νόμος επιτάσσει η απόφαση αυτή να αφορά την μετάβαση σε οργανισμό. 

Δεν είναι όμως μόνο αυτό στα σχέδιά τους. Χρησιμοποιούν την εποπτεύουσα αρχή, τον ίδιο τον ΟΠΙ. Μετά την παραίτηση Σταματούδη, η νέα διευθύντρια του ΟΠΙ όπου προσελήφθη από τον Αντωνιάδη, ταυτόχρονα υπάλληλος της ΕΥΕΔ  και συντάκτρια του καταστατικού της ΕΔΕΜ, εισηγείται την ανάκληση της άδειας της ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ.

Ο Αντωνιάδης υλοποιεί την εισήγηση Βαγενά, «εκτελεί» την ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ και εισηγείται με την σειρά του την ανάκληση της άδειας της ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ, η οποία υλοποιείται λίγο πριν το τέλος της διαχειριστικής χρήσης του 2019, εν μέσω Χριστουγέννων, την ώρα που είχαν ανακοινωθεί διανομές από την ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ προς τα μέλη της. Αφήνει τους δημιουργούς μέσα στις γιορτές άφραγκους και με την λάσπη να καλύπτει τα πάντα. Η απόφαση αυτή ανατρέπεται στο ΣτΕ όπου με προσωρινή διαταγή αδειάζει την εισήγηση Αντωνιάδη -Βαγενά και ακυρώνει την απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού για την προσωρινή ανάκληση της άδειας της ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ.

Αλλά δεν σταματούν εκεί. Ενώ το ΣτΕ διέταξε την αναστολή της ανάκλησης της άδειας λειτουργίας της ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ, το ΥΠΠΟ μέσω του νέου ΔΣ του ΟΠΙ, κατόπιν εισήγησης και πάλι της κυρίας Βαγενά, διατάζεται νέος έλεγχος εν μέσω πανδημίας από την Ernst & Young που συνεχίζεται ακόμα και τώρα, ενώ οι καταγγελίες της ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ κατά της ΕΥΕΔ και της ΕΔΕΜ που έχουν γίνει πριν από αρκετούς μήνες, όπως είναι «φυσικό» λιμνάζουν στα συρτάρια του ΟΠΙ και της Ανεξάρτητης Αρχής Διαφάνειας!!!

Ποιος άλλωστε μπορεί δικαίως να ελέγξει τον εαυτό του; Το μόρφωμα Κονιόρδου που πρότεινε η Φασουλάκη και οι λοιποί, όρισε ελεγκτή για τον εαυτό του… τον εαυτό του!!!

Ο ρόλος του Κραουνάκη

Ο θορυβώδης Κραουνάκης όπου εμφανίζεται πρωτεργάτης της ΕΔΕΜ περιγράφει σε ανύποπτο χρόνο και με γλαφυρό τρόπο την σχέση της Κονιόρδου, Φασουλάκη, Βλάχου, Βαγενά, ΟΠΙ, ΕΥΕΔ, ΕΔΕΜ.

«Η γνωστή κυρία του ΟΠΙ (Σταματούδη).

Προσωπική μαρτυρία.

Ο Ξανθόπουλος τον τελευταίο καιρό μου την έβριζε με τα χειρότερα λόγια, όταν κυρίως μετά την παρέμβαση των ορκωτών στην ΑΕΠΙ, επί Τσίπρα -προσωπική εντολή Τσίπρα- άρχιζε να κλυδωνίζεται το καράβι ΑΕΠΙ. Δεν ξέρω γιατί αλλά μου την έβριζε. Αλήθεια; Ψέμα; Στάχτη στα μάτια; Τα ‘χανε και τα χαλάσανε; Θα σας γελάσω.
Μέγα Σάββατο ήταν που με πήρε τηλέφωνο η Λυδία Κονιόρδου να με ρωτήσει πάνω στην μόλις ανάληψη καθηκόντων και πιθανολογώ πάνω στην άγνωστη θάλασσα των πνευματικών δικαιωμάτων που έπρεπε να λύσει. Με ρώτησε πως και δεν έχω εμπλακεί. Της απάντησα ότι μου κάνει πολύ θολό το τοπίο, ότι δε θέλω να ρίξω νερό στο μύλο κανενός, ότι έχω διαβάσει την ευρωπαϊκή οδηγία, και της πρότεινα να της στείλω τη φίλη μου Μαρία Φασουλάκη, επί έτη υπάλληλο της ΑΕΠΙ, απολυμένη πλέον από τους Ξανθόπουλους, να ενημερώσει κυρίως την Υπουργό και την επίτροπο κυρία Μαριάνθη Βλάχου που επρόκειτο να αναλάβει, για το τι τους περιμένει.

Δευτέρα του Πάσχα, απόγευμα έγινε το ραντεβού τους στο ΥΠΠΟ. Η κυρία Φασουλάκη, ενημέρωσε για τα δικαιώματα και τη συλλογική διαχείριση που είχαν πλήρη άγνοια σε πολλές και πολύωρες συναντήσεις και με την Λυδία και με την κυρία Βλάχου. Με ευχαρίστησαν αμοιβαία γι’ αυτήν τη συνάντηση, και τα υπόλοιπα είναι γνωστά.…»

«…Μετά από αρκετό καιρό η Ευαγγέλια Βαγενά ένα πολύ τίμιο παιδί ανέλαβε στη θέση της παραιτηθείσης κυρίας (σσ. Σταματούδη). Είχε ως υπάλληλος του ΟΠΙ επί χρόνια, και έχοντας ζήσει πολλά, πολλές επιφυλάξεις. Ας μιλήσει εκείνη. Ξέρει πάρα πολλἀ….»

και συνεχίζει παρακάτω:

«… Ξύπνησα μέσα στα εφτά ξημερώματα τον Αντωνιάδη και τη Φασουλάκη και το Δεληβοριά. «Τι ν’ αυτά ρε.»
Τέτοια οικειότητα με τον πρόεδρο του ΟΠΙ και την Κονιόρδου!!!

Να σημειώσουμε εδώ, πως η Φασουλάκη δούλευε στην ΑΕΠΙ  έως το 2015 ως το δεξί, ίσως και το αριστερό χέρι των Ξανθόπουλων θα λέγαμε… και επέστρεψε μαζί με την κλίκα της ΑΕΠΙ για να συνεχίσει το έργο από εκεί που σταμάτησε. Η ΑΕΠΙ έσκασε στις 8 Ιουνίου του 2017, όταν οι Οργανισμοί του εξωτερικού κατήγγειλαν τις συμβάσεις τους με αυτήν γιατί δεν τους απέδιδε τα δικαιώματα, την απέβαλλαν από την CISAC και στην θέση της έγινε μέλος η ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ, ενώ απορρίφθηκε το αίτημα του κρατικού μορφώματος της Κονιόρδου ΕΥΕΔ λίγο αργότερα. Στην Ελλάδα το ίδιο διάστημα, το σχέδιο νόμου και εν τέλη ο νόμος Κονιόρδου, έφτιαχνε το φωτογραφικό άρθρο 50 για την ΑΕΠΙ…και στην πορεία προστέθηκε το άρθρο 51Α για την δημιουργία του εκτρώματος της ΕΥΕΔ, της Φασουλάκη, του Νικολόπουλου, της Universal, της Warner και των άλλων παιδιών…

Δικαίως η ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ δεν εμπιστεύεται τις μετέπειτα υποτιθέμενες «αγνές» προθέσεις της ΕΔΕΜ για συνεργασία. 

Αν και ο νόμος της Κονιόρδου 4481/2017 προβλέπει μελέτη βιωσιμότητας για τον όποιο υποψήφιο οργανισμό αιτηθεί άδεια από την Υπουργό Πολιτισμού, η έλλειψη χρημάτων ακόμα και για την σύνταξη μιας μελέτης από την ΕΔΕΜ τους αναγκάζει να βγουν στα κάγκελα και να επιτεθούν πολιτικά στην Μενδώνη, έχοντας στο πλευρό τους με τις δημόσιες σχέσεις τους όλη την αντιπολίτευση, ακόμα και το ΚΚΕ το οποίο μάλιστα αλλάζει γραμμή και στηρίζει αυτό που πριν από λίγα χρόνια κατήγγειλε. Στηρίζει τους μεγαλοεκδότες Universal και Warner!!!

Η ΕΔΕΜ τελικά παίρνει άδεια οργανισμού τον Φεβρουάριο του 2020 με μελέτη βιωσιμότητας που στηρίζεται στο σύνολο των μελών της πρώην ΑΕΠΙ (14.000 περίπου) που μαντρώθηκαν στον κρατικό φορέα ΕΥΕΔ χωρίς να το αιτηθούν, ενώ θα έπρεπε να στηρίζεται μόνο στα μέλη της ΕΔΕΜ που εκείνη τη στιγμή ήταν μόλις 269 !!!

Στόχος τους ήταν και παραμένει ο έλεγχος των δικαιωμάτων, το δημόσιο χρήμα της ΕΥΕΔ, η υποδομή της ΑΕΠΙ και ότι απέκτησε η ΕΥΕΔ με κρατικό χρήμα για να μπορέσουν να λειτουργήσουν. Χρήματα μέρος των οποίων ανήκει και σε μέλη που πέρασαν στην ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ αλλά και σε χιλιάδες μέλη που δεν έχουν ενταχθεί σε κάποιον από τους δύο οργανισμούς.

Λογικά η ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ αλλά και ουσιαστικά, έχοντας καταστατική υποχρέωση προσέφυγε σε κάθε περίπτωση στο ΣτΕ ώστε να σταματήσει τα σκοτεινά σχέδια των επικεφαλής της ΕΔΕΜ.

Τα πράγματα είναι απλά. Σύντομα το τοπίο θα ξεκαθαρίσει έχοντας είτε ως μοναδικό φορέα την ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ καθώς οι νομική ανάλυση των προσφυγών της ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ δείχνουν προς αυτή την κατεύθυνση, είτε με ενιαίο φορέα εάν απορριφθούν οι προσφυγές της.

Η αδυναμία της ΕΔΕΜ φαίνεται από τις αναφορές των σωματείων ΑΣΜΑ 450+ αλλά και ΜΕΤΡΟΝ

Η ΕΔΕΜ δεσμεύτηκε για την δημιουργία ενιαίου φορέα και ενότητα με την ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ, αλλά εφόσον η δεύτερη αποσύρει τις προσφυγές. Η ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ δεν εμπιστεύεται – όπως είναι φυσικό – τις προθέσεις των πρώην στελεχών της ΑΕΠΙ, μετέπειτα της ΕΥΕΔ που σήμερα βρίσκονται επικεφαλής στην ΕΔΕΜ και περιμένει την κρίση της δικαιοσύνης.

Το ΜΕΤΡΟΝ μόλις προχθές αποκαλύπτει πως οι περισσότεροι μεγάλοι συνθέτες και στιχουργοί, δεν έχουν γίνει μέλη της ΕΔΕΜ. Ύστερα από τον πόλεμο λάσπης της ΕΥΕΔ και της ΕΔΕΜ, αρκετοί γνωστοί δημιουργοί, διστάζουν να γίνουν μέλη της ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ κρατώντας αποστάσεις από την διαμάχη. Ενός οργανισμού που λειτουργεί με διαφάνεια, δεν έχει το παλιό μεταμορφωμένο σε νέο και οι πολυεθνικές έχουν δευτερεύοντα λόγω στις αποφάσεις και την περιουσία των ίδιων.

Ο παράδεισος που υπόσχεται η ΕΔΕΜ δεν είναι τίποτα παραπάνω, από την μεταμορφωμένη ΑΕΠΙ. Την κόλαση των δημιουργών.

Εύστοχα λοιπόν ο Ξαρχάκος έκανε τις αναφορές στα πρόσωπα που απαρτίζουν τον νέο φορέα, κάτι που αποσιώπησαν τα τέσσερα σωματεία που πρόσκεινται στην ΕΔΕΜ.

Η τορπίλη τις 24ης Ιουνίου για την έναρξη διαδικασιών για την ενότητα των δημιουργών

Πριν την προκαθορισμένη συνάντηση στις 24 Ιουνίουν και από την πρώτη μέρα χωριστών επαφών διαφορετικών παραγόντων της ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ με την Λούκα Κατσέλη, δηλώθηκε επισήμως και συμφωνήθηκε, ότι ύστερα από ομόφωνη απόφαση του ΔΣ της ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ μπορεί να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις με την ΕΔΕΜ για ενοποίηση με έναν μόνο όρο. Δεν θα τους ζητηθεί αναβολή, απόσυρση ή αναστολή των δικαστικών ενεργειών και μόνο υπό αυτόν τον όρο δέχτηκε την έναρξη διαπραγματεύσεων για την ενοποίηση και μάλιστα υπό την αιγίδα του ΥΠΠΟ.

Οι επικεφαλής της ΕΔΕΜ, γνώριζαν την απόφαση του ΔΣ της ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ και την συζήτηση με την Λούκα Κατσέλη, αλλά προσχηματικά έθεσαν αυτόν τον όρο που δεν ήταν εξ αρχής αποδεκτός. Οι νομικές ενέργειες της ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ και κάθε θιγόμενου είναι αυτονόητο ότι δεν μπορούν να σταματήσουν εάν υπάρχουν σοβαροί λόγοι. Βασικότερο όλως είναι ότι η ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ δεν αναγνωρίζει την ΕΔΕΜ καθώς εκτιμά ότι δημιουργήθηκε και εξυπηρετήθηκε από την πολιτεία και τον ΟΠΙ μέσα από σκοτεινές διαδρομές και με προσπάθεια να εξαφανίσουν και να πολεμήσουν με κάθε τρόπο την ίδια.

Με άλλα λόγια η ΕΔΕΜ παραβίασε αυτόν τον βασικό όρο με το μην προσέλθει στην πρώτη επίσημη συνάντηση στο ΥΠΠΟ για την έναρξη των διαπραγματεύσεων για ένωση, βάζοντας ξαφνικά και εκβιαστικά τον όρο να αποσύρει η ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ κάθε νομικό μέτρο σε βάρος της και να απεμπολήσει το δικαίωμα προάσπισης των συμφερόντων των μελών της.

Το ΜΕΤΡΟΝ που συμμετέχει ως σωματείο στην ΕΔΕΜ, για να τορπιλίσει τις διαπραγματεύσεις, τρεις μέρες πριν από την επίσημη πρώτη συνάντηση των δύο μερών, έβγαλε ανακοίνωση ότι η ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ενέχεται σε παρανομίες και ότι έχει κάνει μυστικές συμφωνίες με τους ξένους οργανισμούς. Χαρακτηριστικό είναι πως στην ομάδα διαπραγμάτευσης της ΕΔΕΜ είχαν οριστεί αυτοί που έβγαλαν την προηγούμενη ανακοίνωση.

Με άλλα λόγια, η ΕΔΕΜ τορπίλισε την συνάντηση και όλα τα υπόλοιπα είναι επικοινωνιακά τερτίπια.

Συμπερασματικά καταλήγουμε πως η ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ αποτελούσε εμπόδιο παντοδύναμους Ξανθόπουλους, όπως το ίδιο εμπόδιο αποτελεί και σήμερα στις μαριονέτες του Ξανθόπουλου που βρίσκονται στην ΕΔΕΜ…

Ο Ξαρχάκος τα είπε πολύ καλά….

Φωτ. koutipandoras.gr

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*