Πνευματικά δικαιώματα. ΕΔΕΜ – ΕΔΙΣ ΑΕ

Το δημόσιο χρήμα της ΕΥΕΔ, μεταβαίνει στην ΕΔΕΜ και από εκεί… στην ΕΔΙΣ του Δημήτρη Ξανθοπούλου;

Γράφει ο Γιώργος Αυγερινός

Δεν στέγνωσε ακόμα το μελάνι για το σκάνδαλο ΑΕΠΙ και όλα φαίνεται είναι έτοιμα για να συνεχιστεί η εκμετάλλευση του έργου των δημιουργών, από το ίδιο σημείο, με τους ίδιους πρωταγωνιστές

Ο Πέτρος Ξανθόπουλος απεβίωσε και μαζί του πήρε το βαρύ κατηγορητήριο των 7 κακουργημάτων ως διευθύνων σύμβουλος της ΑΕΠΙ. Άφησε όμως κληρονόμους, συνεχιστές του έργου του. Τον γιο του Δημήτρη  και τα πνευματικά παιδιά του, με τα οποία τόσο καιρό συνεργάστηκε άψογα. Χρήστος Νικολόπουλος, Μαρία Φασουλακη.

Τον Φεβρουάριο και λίγο πριν ανακοινωθεί η αδειοδότηση της ΕΔΕΜ, ο Δημήτρης Ξανθόπουλος στέφεται διευθύνων σύμβουλος της ΕΔΙΣ ΑΕ, της θυγατρικής εταιρείας της ΑΕΠΙ. Μιας εταιρείας που έπαιρνε τεράστια κεφάλαια από τα ταμεία της ΑΕΠΙ για να παράσχει μηχανογραφικές υπηρεσίες και την τεκμηρίωση των έργων των δημιουργών μελών της.

Μόλις πριν από λίγες μέρες και συγκεκριμένα στις 16 Ιουνίου όταν η ΕΔΕΜ έχει την Λουκά Κατσέλη στο τιμόνι, η ΕΔΙΣ ΑΕ, επανεγράφεται στο ΓΕΜΗ, τακτοποιεί ισολογισμούς και χρέη και όλα είναι έτοιμα για να αναλάβει το έργο που ξαφνικά σταμάτησε.

Η ΕΔΙΣ ΑΕ, δεν έπαψε ποτέ να υφίσταται. Στο ίδιο Μέγαρο του Αμαρουσίου, διατηρούσε το ενεργό της ΑΦΜ, ακόμα κι όταν η επίτροπος Μαριάνθη Βλάχου έκανε έρευνες για την ΑΕΠΙ. Στεγαζόταν μαζί με την κρατική ΕΥΕΔ των 3 εκατομμυρίων δημοσίου χρήματος, του ΟΠΙ, του Γιάννη Αντωνιάδη του Φοίβου Δεληβοριά, του Χρήστου Νικολόπουλου, της Μαρίας Φασουλάκη και των άλλων παιδιών.

Τα κατασχεμένα της ΑΕΠΙ ξανά στην ΑΕΠΙ;

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, μετά της υπουργού, υπογράφει την μεταφορά της περιουσίας της ΕΥΕΔ, της ΑΕΠΙ δηλαδή, στην ΕΔΕΜ και μάλιστα δίνει και προκαταβολή ένα εκατομμύριο.

Θυμίζουμε πως η περιουσία της ΕΥΕΔ, προήλθε με κρατική επιδότηση και με υπόλοιπα από τα κατασχεμένα της ΑΕΠΙ.
Υποτίθεται πως η ΕΥΕΔ κάλυπτε όλους τους δημιουργούς της πρώην ΑΕΠΙ, 14,000 περίπου στον αριθμό, εκτός από αυτούς που πήγαν στην Αυτοδιαχείριση.
Στην  ΕΔΕΜ –  όπως αποκαλύπτει ο Χρήστος Νικοπουλος  – βρίσκονται εντός, μολις το 10 % των Ελλήνων δημιουργών και μάλιστα μεγάλα ονόματα όπως ο Σταύρος Ξαρχάκος είναι εκτός.

Ο Χρήστος Νικολόπουλος, έχει πλούσιο βιογραφικό. Θυμίζουμε μέλος του ΔΣ της ΑΕΠΙ, μέλος του εποπτικού της κρατικής ΕΥΕΔ και τώρα μέλος του ΔΣ της ΕΔΕΜ.

Για την Μαρία Φασουλάκη θυμίζουμε. Από το 1994 έως …σήμερα, δηλώνει Υπεύθυνη Επικοινωνίας της ΑΕΠΙ, μέλος του εποπτικού της ΕΥΕΔ και νυν μέλος του ΔΣ της ΕΔΕΜ.


Η μετάβαση από την ΑΕΠΙ στην ΕΥΕΔ, συνεχίζεται με την μετάβαση από την ΕΥΕΔ στην ΕΔΕΜ και από κει ξανά στην ΕΔΙΣ ΑΕ αυτή τη φορά του Δημήτρη Ξανθόπουλου;

“Είδα το παλιό να πλησιάζει, μα ερχόταν σα νέο.
Σερνόταν πάνω σε καινούργια δεκανίκια
που κανένας δεν είχε ξαναδεί
και βρομούσε νέες μυρωδιές σαπίλας
που κανείς δεν είχε πριν ξαναμυρίσει.”

ΜΠΕΡΤΟΛΤ ΜΠΡΕΧΤ

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*