Πνευματικά δικαιώματα. Θέλει αρετή και τόλμη η …καρέκλα

Λύση και ανάσα σε όσους επαγγελματίες θέλουν να είναι νοικοκύρηδες, έδωσε η συμφωνία του Επιμελητηρίου Αρκαδίας με την ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ.

Γράφει ο Γιώργος Αυγερινός

Η διοίκηση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αρκαδίας ξεπέρασε τον κανόνα που διακατέχει τους «συνδικαλιστές» οι οποίοι επιλέγουν να γίνονται αρεστοί στο κοινό τους και εξασφάλισε μεγάλες εκπτώσεις στα μέλη του ενώ διευθέτησε το πρόβλημα σχετικά με την Άδεια Δημόσιας Εκτέλεσης που οφείλουν να έχουν οι χρήστες μουσικής από την ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ.

Είναι σαφές, ηθικό και δίκαιο πως οι επαγγελματίες που κάνουν χρήση μουσικής, οφείλουν να πληρώνουν τους «προμηθευτές» τους, δηλαδή τους δημιουργούς ενός άυλου προϊόντος όπως ορίζεται παγκοσμίως, ως πνευματική ιδιοκτησία και περιουσιακό δικαίωμα. Είναι ακριβώς ή ίδια υποχρέωση που έχουν έναντι όλων των άλλων προμηθευτών τους και μάλιστα ακόμα μεγαλύτερη αφού η χρήση της μουσικής σε δημόσιους χώρους χωρίς την άδεια των δικαιούχων αντιμετωπίζεται ως αδίκημα κλοπής πνευματικής περιουσίας.

Η ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ, είναι ο μόνος ΟΣΔ στην Ελλάδα που αντιπροσωπεύει τους ξένους δημιουργούς, αλλά και σημαντικό μέρος του Ελληνικού πενταγράμμου. Είναι ο μόνος ΟΣΔ που έγινε αποδεκτός από την Παγκόσμια συνομοσπονδία CISAC και τους διεθνής οργανισμούς. Έχει άδεια οργανισμού του Υπουργείο Πολιτισμού από το 2003, είναι μη κερδοσκοπικός, ανήκει και διοικείται από τα μέλη του. Δεν είναι ΑΕΠΙ….

Σύμφωνα με το νόμο, οι χρήστες μουσικής οφείλουν να εφοδιάζονται με την άδεια της ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ

Δυστυχώς, οι μεγαλοσυνδικαλιστές στον χώρο της Εστίασης και Αναψυχής (ΓΣΕΒΕΕ, ΠΟΕΣΕ), αλλά και η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ) δεν τόλμησαν έως σήμερα να κάνουν το αυτονόητο. Να εφαρμόσουν το δικαίωμα που προβλέπεται από το νόμο, να έρθουν σε επαφή με την ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ και να συνάψουν συμφωνίες. Αρκετοί προτίμησαν να γίνονται αρεστοί στα μέλη τους, να αποφεύγουν να τους ενημερώσουν και να τους προστατεύσουν, φθάνοντας ακόμα και στο σημείο να τους καλούν να παρανομήσουν.

Χαρακτηριστική η απάντηση του ΟΠΙ, στο κάλεσμα για «ανυπακοή» του προέδρου της ΓΣΕΒΕΕ και της ΠΟΕΣΕ, Γιώργου Καββαθά. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ είχε καλέσει νωρίτερα τους επαγγελματίες να μην πληρώσουν τους ΟΣΔ, αλλά να καταθέσουν ένα ποσό – αναντίστοιχο με αυτό που προβλέπεται – στο ταμείο παρακαταθηκών και δανείων. Με τις ενέργειές του βύθισε ακόμα περισσότερο σε εξαθλίωση τους «αυτοαπασχολούμενους» δημιουργούς, που θα μπορούσαν να είναι και μέλη της ΓΣΕΒΕΕ…. κυρίως όμως πρότεινε στους επαγγελματίες μέλη της ΓΣΕΒΒΕ να παρανομήσουν! Δείτε εδώ την απάντηση του ΟΠΙ

Με τις δημόσιες τοποθετήσεις του, οδήγησε τους επαγγελματίες της εστίασης και της αναψυχής σε συσσωρευμένες οφειλές τριετίας, όπου σήμερα μετά τις οικονομικές επιπτώσεις του covid-19 είναι δύσκολο να τακτοποιηθούν. Έθεσε σε κίνδυνο τους επαγγελματίες αναφορικά με τις κυρώσεις που προβλέπονται από την έλλειψη της Άδειας Δημόσιας Εκτέλεσης, όπως είναι ο διπλασιασμός της οφειλής και η ποινική δίωξη. Όλα αυτά για να είναι αρεστός…

Ακούγεται καλύτερα να λες ως συνδικαλιστής να μην πληρώσεις, αντί να πας να διαπραγματευτείς για το ηθικό και το δίκαιο και εν τέλει να εφαρμόσεις την καταστατική υποχρέωση που έχεις. Την προστασία και τα συμφέροντα των μελών σου.

Η συμφωνία του επιμελητηρίου Αρκαδίας, δείχνει υπευθυνότητα, είναι ένδειξη γνώσης και θάρρους. Είναι το αυτονόητο. Ελπίζουμε πως οι ηγεσίες των οργανώσεων των χρηστών, κάποια στιγμή θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, θα ξεπεράσουν τις πολιτικές σκοπιμότητες, τα συνδικαλιστικά τερτίπια και θα πράξουν το ηθικό, το δίκαιο και το αυτονόητο.

Θυμίζουμε πως η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ)  είχε συνάψει συμφωνία με την ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ, ενώ πρόσφατα έγινε συμφωνία  με την Ένωση Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας (STAR TV, ALPHA TV, ANTENNA TV, ΣΚΑΙ TV, OPEN TV και ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ TV) – ΕΙΤΗΣΕΕ

Εκτός από γνώσεις, θέλει αρετή και τόλμη η …καρέκλα

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*