Πνευματικά Δικαιώματα: Επιτέλους λύση

Πνευματικά Δικαιώματα: Επιτέλους λύση

Ταχύτατες εξελίξεις δρομολογούνται στο χώρο των δημιουργών.

Μετά από πολυετείς περιπέτειες οι δημιουργοί φαίνονται να προχωρούν σε ενωτικό κλίμα. Η ανοιχτή επιστολή του Σταύρου Ξαρχάκου καθώς και η τελευταία ανακοίνωση της ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ έφεραν θετικά αποτελέσματα.

Ο Σταύρος Ξαρχάκος, υποστηριχτής και πρωταγωνιστής της ΕΔΕΜ, επηρέασε θετικά τους Έλληνες δημιουργούς που ήθελαν την διάσπαση και την δημιουργία και νέου φορέα – οργανισμού συλλογικής διαχείρισης. Καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη αυτή έπαιξε η ίδρυση της νέας ΑΕΠΙ και η αναγνώρισή της από το ΥΠΠΟΑ. Καθοριστικό επίσης ρόλο έπαιξε και η απόφαση της Μενδώνη, να μην προχωρήσει στην αδειοδότηση της ΕΔΕΜ. χωρίς την μελέτη βιωσιμότητας που προβλέπεται από τον 4481/2017.

Το θετικό νέο έρχεται από το σωματείο ΑΣΜΑ450, το οποίο πρωτοστατεί τον τελευταίο καιρό στις εξελίξεις, επιμένοντας στην ίδρυση του νέου φορέα ΕΔΕΜ. Μέχρι πρότινος η στάση του ήταν διασπαστική και σε καμία περίπτωση δεν ήθελαν να προσχωρήσουν στην ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ, τον μοναδικό ΟΣΔ που λειτουργεί με άδεια στην χώρα μας και έχει εκατοντάδες χιλιάδες μέλη δημιουργούς. Όμως όπως είχαμε γράψει σε πρόσφατο άρθρο μας, η ισχύς εν τη ενώσει, έφερε τα πάνω κάτω στα σχέδια των όποιων επιχειρηματικών συμφερόντων για επιστροφή κερδοσκοπικής εταιρείας τύπου ΑΕΠΙ.

Σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση του ΑΣΜΑ450, αυτή την στιγμή, έχουν ξεκινήσει συζητήσεις με εκπροσώπους/συνάδελφούς τους στην ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ για ενταχτούν ως ενιαίο σύνολο σε αυτήν, θέτοντας φυσικά τα θέματα που τους χωρίζουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Αναφέρουν χαρακτηριστικά:

«Μιλάμε ήδη με τους συναδέλφους μας που εμπιστεύτηκαν την Αυτοδιαχείριση και που μέχρι πρόσφατα αντιμετώπιζαν με επιθετικές νομικές κινήσεις την προσπάθειά μας για νέο ΟΣΔ μέσα από τα αρχεία της ΑΕΠΙ και με βραχυπρόθεσμη κρατική υποστήριξη . Ο Ψυχρός Πόλεμος, όπως πολύ σωστά λέει ο Ξαρχάκος, πρέπει να σταματήσει».

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στην επιστολή του ο Σταύρος Ξαρχάκος, οι διαφορές που τους χώριζαν ήταν για το ποιο ρεπερτόριο θα έχει το πάνω χέρι, οι έντεχνοι, οι λαϊκοί ή οι ξένοι δημιουργοί. Ποιοι ήθελαν για προσωπική τους προβολή και συμφέροντα να είναι επικεφαλής και ακόμα η εμμονή ορισμένων στην διάσπαση.

Το συναινετικό κλίμα φαίνεται να καλλιεργεί και η ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ, με δύο ενέργειες που προχώρησε προσφάτως. Αφενός με την επιστολή/κάλεσμα προς όλους τους δημιουργούς για ενιαίο φορέα, αφετέρου με την ανακοίνωση έκτακτης Γενικής Συνέλευσης στις 17 Ιανουαρίου, ημέρα Παρασκευή στο ξενοδοχείο «Τιτάνια».

Τα οφέλη αν ευοδώσουν οι προσπάθειες για την ύπαρξη ενός μόνο Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης, είναι πολλά. «Στις δημοκρατίες δεν υπάρχουν αδιέξοδα»

-Θα ομαλοποιηθεί απ΄ευθείας η αγορά και οι χρήστες δεν θα έχουν κανένα περιθώριο αντίδρασης στην καταβολή των αμοιβών που προβλέπονται για την νόμιμη χρήση μουσικής.

Οι εισπράξεις θα είναι άμεσες καθώς η ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ έχει ήδη έτοιμους μηχανισμούς είσπραξης και σύγχρονο λογισμικό είσπραξης και διανομής.

-Με την ενότητα και την συστέγαση σε έναν οργανισμό, βουλιάζουν τα σχέδια για την δημιουργία εταιρείας τύπου ΑΕΠΙ, καθώς είναι αδύνατος ο μετασχηματισμός της σε ΑΟΔ με δεσπόζουσα θέση.

Ευελπιστούμε να  σιγήσουν οι φωνές της διάσπασης και να προχωρήσουν ενωμένοι για το καλό όλων. Το δικό τους καλό που θα εισπράττουν άμεσα και με διαφανείς τρόπους τα χρήματά τους, θα αποφασίζουν οι ίδιοι και όχι το κράτος αλλά ούτε επιχειρηματικά συμφέροντα για την πνευματική τους ιδιοκτησία και τα πνευματικά τους δικαιώματα. Για το καλό των χρηστών που με την τροπολογία Κονιόρδου και την σύσταση του εκτρώματος ΕΥΕΔ, καλούνται έως σήμερα να πληρώνουν για το ίδιο τραγούδι δύο φορείς.

 Η τελευταία ανακοίνωση από το ΑΣΜΑ450

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΥΠΠΟ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ-ΞΕΚΙΝΑΜΕ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ-ΔΙΑΔΩΣΤΕ
Αγαπητοί συνάδελφοι,
η πολιτική ολιγωρίας και καθυστέρησης εκ μέρους της κυβέρνησης, σε ό,τι αφορά την αδειοδότηση της “ΕΔΕΜ”, έφερε ήδη τους καρπούς της: μαθαίνουμε από τα ρεπρτάζ ότι δραστηριοποιείται δυναμικά ιδιωτική εταιρεία (κατά τα πρότυπα της ΑΕΠΙ) με κύριο μέτοχο πιθανότατα τον Δ. Μάρη, γνωστό από τις στοιχηματικές και τις εκδοτικές του επιχειρήσεις.
Φαίνεται πια ξεκάθαρα πως η πολιτική της νέας ΥΠΠΟ πηγαίνει εντελώς αντίθετα με αυτά που είχαμε προεκλογικά αποσπάσει από τον Πρωθυπουργό: άμεση αδειοδότηση ευρωπαϊκού Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης.
Δικαιώνονται και όσοι συνάδελφοι αντέδρασαν άμεσα στην προεκλογική εκμετάλλευση της συνδικαλιστικής συνάντησης εκπροσώπων των σωματείων με τον ΠΘ, Φαίνεται πια πως όσα μας είπε τότε ήταν ψευδή.
Η κα Μενδώνη προτιμά αντί για την ταχύτητα την μικροπολιτική εκδίκηση, συγκρούεται με τους ανθρώπους της ΕΥΕΔ και μας ζητά ένα business plan (που δεν είναι απαιτούμενο από το νόμο), αγνοεί το ότι καταφέραμε να ενώσουμε όλο το ελληνικό ρεπερτόριο και ότι οι εισπράξεις που ξεκινήσαμε να κάνουμε πέρσι ήταν το εχέγγυο της βιωσιμότητας και μας βάζει σε μια περιπέτεια, αφού είναι γνωστό πως για να προταθεί και ολοκληρωθεί κάτι τέτοιο από μεγάλη εταιρεία θέλει μήνες.
Παρότι της επισημάναμε πως δίνεται χρόνος στα συμφέροντα να ανασυνταχτούν και να προχωρήσουν σε “νεο-ΑΕΠΙ” λύσεις, εκείνη τελικά άφησε το κακό να γίνει και τώρα σιωπά εκκωφαντικά.
Εν τω μεταξύ, όλα αυτά οδηγούν -και συνοδεύονται- από την παραίτηση Βλάχου και έτσι βρισκόμαστε απλήρωτοι, εξαθλιωμένοι και πλήρως απαξιωμένοι από τους πολιτικούς προϊσταμένους που έχουν ως αρμοδιότητα το πρόβλημά μας-η καλύτερη τροφή για κάθε “σωτήρα”.
Ο Σταύρος Ξαρχάκος αντέδρασε άμεσα με επιστολή του. Σας την εσωκλείουμε, μαζί με όλα τα ως τώρα ρεπορτάζ που περιγράφουν τη νέα επικίνδυνη κατάσταση και λέμε ξεκάθαρα τα εξής;
Σε μιαν ολόκληρη Ευρώπη που λειτουργούν μόνο ΟΣΔ αυτοδιαχειριζόμενοι, εμείς ξαναοδηγούμαστε στην επικίνδυνη λύση της ΑΕ, εξαρτημένοι από έναν επιχειρηματία μέσα σε περιβάλλον ανταγωνισμού. Δεδομένου ότι η χώρα δεν θα έχει ΟΣΔ επίσημο και μονοπωλιακό, οποιοσδήποτε -Έλληνας ή ξένος- μπορεί να μπει κι αυτός στην αγορά και οι εισπράξεις μας να μηδενιστούν.
Μιλάμε ήδη με τους συναδέλφους μας που εμπιστεύτηκαν την Αυτοδιαχείριση και που μέχρι πρόσφατα αντιμετώπιζαν με επιθετικές νομικές κινήσεις την προσπάθειά μας για νέο ΟΣΔ μέσα από τα αρχεία της ΑΕΠΙ και με βραχυπρόθεσμη κρατική υποστήριξη . Ο Ψυχρός Πόλεμος, όπως πολύ σωστά λέει ο Ξαρχάκος, πρέπει να σταματήσει.
Η υπομονή που δείξαμε στην Πολιτεία, επίσης, εξάντλησε το χρονικό της περιθώριο.
Ετοιμάζουμε μεγάλη κινητοποίηση.
Δεν θα αφήσουμε τους κόπους μας να γίνουν αντικείμενο κομματικής εκδικητικότητας εκ μέρους της ΝΔ, ούτε βεβαίως έναν τυχαίο ΑΟΔ να μπει στην αγορά ανοίγοντας την όρεξη στην πολυδιάσπαση της είσπραξης.
Κοινοποιήστε όλοι, ενημερωθείτε, διαδώστε με όλη τη δύναμη των ονομάτων σας. Υπήρχε λύση για να σωθούμε και της έβαλαν βόμβα. Έχουμε χρόνο και τρόπο να αντιδράσουμε.

Εκτακτη Γενική Συνέλευση ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ

Η Αυτοδιαχείριση καλεί τα Μέλη της σε Έκτακτη Γενική Συνέλευση, την Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2020 (δεύτερη ημερομηνία) και ώρα 11:00 π.μ., στο ξενοδοχείο Tιτάνια (οδός Πανεπιστημίου 52, Τ.Κ. 106 78, Αθήνα) με θέματα ημερήσιας διάταξης:

1. Ενημέρωση και τυπική έγκριση για εισδοχή νέων μελών και έξοδο/διαγραφή μελών και αποβιωσάντων μελών, σύμφωνα με το καταστατικό και τις κείμενες νομοθετικές διατάξεις.

2. Ειδική συμπληρωματική εκλογή ενός (1) μέλους Διοικητικού Συμβουλίου, για συμπλήρωση κενωθείσας θέσης μέλους που ανήκει στην κατηγορία εκδοτών /υποεκδοτών μουσικής.

3. Ενημέρωση σχετικά με σημαντικά θέματα της πορείας του Οργανισμού:

α) τις νομικές ενέργειες για την προάσπιση της αδείας λειτουργίας του,
β) την πορεία των εργασιών για την είσπραξη των δικαιωμάτων από τους ραδιοτηλεοπτικούς οργανισμούς, τη δημόσια εκτέλεση και την ιδιωτική αντιγραφή και
γ) την προσεχή διανομή πρώτου εξαμήνου 2019

4. Λοιπά τρέχοντα θέματα

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

There is no message to display. Please add one.